Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νέα εποχή για το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Εγκαινιάστηκε το «Σπίτι» του στο αρχοντικό Σαράφογλου


Ένας χώρος πολιτισμού και παράδοσης άνοιξε τις πόρτες του στην παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας

Τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του νέου σπιτιού του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 1 Ιουνίου 2025. Από σήμερα και επίσημα πλέον, ο νέος χώρος του Λ.Ε.Β. είναι το εμβληματικό Αρχοντικό Σαράφογλου που βρίσκεται στην οδό Ιεραρχών 11, στην παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας.


Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Βασίλης Κοτίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος Δημήτρης Δρόσος, 
η αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη, η εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Νίκη Καρατζιούλα, αντιδήμαρχοι Βέροιας, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Ημαθίας, πρόεδροι Λυκείων Ελληνίδων άλλων νομών, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Νιάρχου, σύσσωμο του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και πλήθος κόσμου.


Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, η πρόεδρος του Λ.Ε.Β. 
Ελισάβετ Γεωργάκαρου, η κα Καρατζιούλα, ο κ. Βοργιαζίδης, η κα Στρατούλη, η πρώην πρόεδρος του Λ.Ε.Β. Έλλη Μάλαμα και η 
Δρ. Αναστασία Βαλαβανίδου αρχιτέκτονας - μουσειολόγος.


Ακολούθησε χορευτικό από γυναικείο χορευτικό τμήμα, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και στη συνέχεια κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων από τον Σεβασμιώτατο, τον υφυπουργό, τους βουλευτές, τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του Λ.Ε.Β.


Ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στους επάνω χώρους και τμηματική ξενάγηση των παρεβρισκομένων, οι οποίοι απόλαυσαν γλυκά και αλμυρά κεράσματα από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασε του Λύκειο Ελληνίδων.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του veriotis.gr και λίγα λόγια για το νέο σπίτι του Λ.Ε.Β.





















































































































































Λίγα λόγια για το νέο σπίτι του Λ.Ε.Β.

Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Β. για χρήση, με την 303/2020 Απόφαση του Δήμου Βέροιας, επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.

Από την εποχή της ίδρυσης του Λυκείου Ελληνίδων (το 1911) από την Καλιρρόη Σιγανού - Παρέν, ως κύριος καταστατικός στόχος ορίστηκε η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με άξονα το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση και την εργασία.

Το Λύκειο Ελληνίδων - Παράρτημα Βέροιας, στην πορεία των 45 χρόνων από την ίδρυσή του, έχει αποκτήσει, μέσω δωρεών, μια σημαντική συλλογή παραδοσιακών φορεσιών, καθώς επίσης και μία μεγάλη συλλογή αντικειμένων (έπιπλα, υφαντά, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα κλπ) τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ με την δράση του και τις εφορείες του κρατά ζωντανή την παράδοση στην Βέροια και την περιοχή της.

Με τη μετεγκατάστασή του Λ.Ε.Β. στο Αρχοντικό Σαράφογλου επιτυγχάνεται η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες στην πόλη της Βέροιας, δίνοντας τη δυνατότητα αφενός να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση το Αρχοντικό Σαράφογλου και αφετέρου να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη της Βέροιας.

Στα δυο επίπεδα του αρχοντικού -μεσοπάτωμα και όροφο- οργανώνεται η συλλογή αντικειμένων του Λ.Ε.Β., και τοποθετείται, ανάλογα με την χρήση του και την αρχική του λειτουργία στα διάφορα δωμάτια - οντάδες του Αρχοντικού. Επιπλέον, ειδικές ομάδες υλικού (παλιά βιβλία, κοσμήματα, ιδιαίτερα αντικείμενα, λάβαρα, τμήματα φορεσιών κλπ) στεγάζονται σε προθήκες. Στους χώρους του αρχοντικού εντάσσεται η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία αφενός αντανακλούν την εικόνα της ζωής στη Βέροια, μέσα από παλιές φωτογραφίες (που συγκεντρώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό) και αφετέρου συγκεντρώνουν προφορικές ιστορίες γυναικών της Βέροιας, μέσα από τις οποίες προκύπτει η αλλαγή και η χειραφέτηση των γυναικών στην πορεία των χρόνων.

Πέραν αυτών, στο ισόγειο του αρχοντικού στεγάζεται η ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων, η οποία λειτουργεί και ως επιδεικτική ιματιοθήκη με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα τμήματα της παραδοσιακής φορεσιάς από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων.

Για την επανάχρηση του Αρχοντικού εργάστηκαν: οι Άννα Ματσκάνη, αρχιτέκτονας μηχανικός - MSc αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μνημείων, Κωνσταντίνος, Ντέλμας, πολιτικός μηχανικός και Νικόλαος Καρατόλιος, μηχανολόγος μηχανικός. Την μουσειογραφική μελέτη - υλοποίηση ανάλαβαν η Σμαρώ Κατσάγγελου, υποψήφια διδάκτωρ Florida Atlantic University και η δρ Αναστασία Βαλαβανίδου αρχιτέκτονας - μουσειολόγος.






9 σχόλια:

  1. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε αυτά είμαστε πρώτοι, αν ρωτήσω αύριο δεύτερα κάτι όλοι θα είναι αναρμόδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παράδειγμα της επανάχρησης του Αρχοντικού Σαράφογλου μακάρι να ακολουθηθεί και σε άλλα κτίρια του ιστορικού κέντρου. Δυστυχώς, το μόνο μέτρο για τα εγκαταλειμμένα κτίρια του ιστορικού κέντρου που μπορούν να κατανοήσουν οι στενόμυαλοι κερδοσκόποι της γης στην πόλη μας είναι οι κατεδαφίσεις (βλ. αρχοντικό Θέμελη). Και δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν ακούει άλλες απόψεις και αδυνατεί να κατανοήσει ότι το ιστορικό κέντρο αποτελεί κληρονομιά την οποία οφείλει να μεταβιβάσει στις επόμενες γενικές. Η πόλη δεν σέβεται τον εαυτό της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέκα μέτρα ποιο πέρα λαμαρίνες που κλείνουν τα σοκάκια λαμαρίνες στέγαστρα για πτώσης από από αντικείμενα σαθρά από τα υπόλοιπα αρχοντικά κτίρια. Με αυτά τι θα γίνει;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά με... ένα ψαλίδι;;; Προσοχή μη κοπεί κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα για τις φωτογραφιες γίνονται. Έαν ήξεραν ότι δεν θα υπήρχαν φωτογράφοι σας βάζω στοίχημα από όλους αυτούς τους νάνους της πολιτικής δεν θα πήγαινε κανένας. Μόνο ίσως ο δεσπότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ