Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%)
Aντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ενωση (26,1%), με τους κατοίκους στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να βρίσκονται στη χειρότερη θέση και μεταξύ των 20 χειρότερων της ΕΕ.
Αναλυτικά, σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχεις ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιφέρειες της Ρουμανίας.
Το 2023, τα άτομα που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από εκείνα που ζούσαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν 32,0%, με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στη Βαρσοβία ήταν μόλις 8,9%. Στην Κροατία, το εθνικό ποσοστό ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ 11,9%.
Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε Βρυξέλλες (37,6%) και Βιέννη (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.
Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο (35,7%), τη Δυτική Ελλάδα (35,2%), τη Δυτική Μακεδονία (32,7%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών η Κατερίνα Τσιγαδάκη. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου και ώρα
-
Κλείνουν ραντεβού σε απόμερες καφετέριες, ενώ οι πιο τολμηροί συναντιούνται απευθείας σε σπίτια, «για ό,τι προκύψει»
-
Πλούσιο φωτορεπορτάζ και τα ονόματα των νικητών Με λιακάδα και γλυκές για την εποχή θερμοκρασίες, ολοκληρώθηκε το
-
Ποιοι ήταν οι νικητές των τριών αγώνων Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, αναμενόμενο κρύο λόγω εποχής, με πολύ
-
Σώτο και Μαρία να σας ζήσει! Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν από το βράδυ του Σαββάτου (13/12) ο
-
Η μηχανή του καρφώθηκε σε μπάρες Τραγωδία σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (10/12) στη
-
Περίεργες εικόνες αντικρίζουν αυτές τις ημέρες όσοι περνούν από τον Αλιάκμονα, καθώς ο ποταμός έχει πάρει μια εντυπωσιακή πράσινη
-
Ονόματα και θέματα εμπνευσμένα από παιδικά, γλυκά, παραμύθια, μιούζικαλ και βραδιές όσκαρ!
-
Οι οικογένειες των κεκοιμημένων, παρακαλούν τους συγγενείς και τους φίλους, όπως προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να
-
Ύψους 563,5 ευρώ ανά στρέμμα Mια σημαντική εκκρεμότητα για τον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας




Δυστυχώς δεν αξίζουμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλια πίστευα οτι φταίνε οι πολιτικοί.
Εμείς.
Μόνο.
Μόνο ο ελληνικός λαός φταίει τετραετίες τώρα
ΔιαγραφήΕίναι τραγικό το ότι η χώρα μετά τον εμφύλιο μέχρι και σήμερα δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις γνωστές παθογένειες και να γυρίσει σελίδα. Ντροπή σε όλους μάς και Ντροπή σε όσους έχουν κυβερνήσει αυτή την χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"η φτωχεια ειναι φρονιμη αν νιωθει οτι φταιει" λεει ο γιαννης
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο μη ανεξοφλητα δανεια και απο φορους κατασχουν τα διαμερισματα. Οποτε ελληνα αν εισαι 21 χρονων βρες δουλεια οπωσδηποτε. Ο μισθος του πατερα η η συνταξη του πατερα δεν φτανει για συντηρηθει 3μελης οικογενεια. Τα online marketing τα καζινο στοιχηματα μεσω οπαπ αυτα να ξερετε μετα απο 5 χρονια καταστρεφουν οικονομικως την οικογενεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί θεωρητικώς στην έρευνα η Κεντρική Μακεδονία να μην είναι μέσα στις περιοχές με τις αυξημένες πιθανότητες φτώχειας, αλλά αυτό συμβαίνει διότι συμπεριλαμβάνει μέσα τη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζοντας μόνο τους άλλους νομούς, η Κεντρική Μακεδονία είναι ξεχασμένη και μέσα στα μετάλλια της φτωχοποίησης τα τελευταία χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφή