Λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά πρέπει κατά προτίμηση να βρίσκονται στο κάτω μέρος, στο συρτάρι, καθώς εκεί είναι πιο κρύα. Επιπλέον, τα τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, γι' αυτό πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα για να αποφεύγονται οι ζημιές.
Τι γίνεται όμως με τα εσπεριδοειδή; Πού είναι το καλύτερο μέρος στο ψυγείο για να τα αποθηκεύσετε ή μήπως είναι προτιμότερο να τα αφήσετε στο μπολ με τα φρούτα σε θερμοκρασία δωματίου; Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα μανταρίνια είναι εσπεριδοειδή που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.
Υπάρχουν μερικά κόλπα που τους επιτρέπουν να παραμείνουν φρέσκα και σε καλή κατάσταση για περίπου πέντε εβδομάδες, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα.
Στην περίπτωση των λεμονιών, είναι δυνατόν να τα αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μόνο για δύο εβδομάδες. Αν τα βάλουμε στο ψυγείο με ειδικό τρόπο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ας δούμε πώς.
Κόλπο για να διατηρήσετε τα λεμόνια για πέντε εβδομάδες
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του περιοδικού Food52, το καλύτερο κόλπο για να διατηρηθούν καλά τα λεμόνια για περίπου πέντε εβδομάδες είναι να τα βάλουμε σε μια πλαστική σακούλα γεμάτη με νερό και στη συνέχεια να τα βάλουμε στο ψυγείο.
Με αυτόν τον τρόπο, καθώς τα εσπεριδοειδή είναι πορώδες τρόφιμο, μπορούν να απορροφήσουν νερό από τα επιφανειακά στρώματα και δεν θα στεγνώσουν. Εν ολίγοις, με αυτό το τέχνασμα, ο χυμός λεμονιού θα παραμείνει ανέπαφος και θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για περισσότερο από ένα μήνα.
Επομένως, δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε τα λεμόνια στο ψυγείο χωρίς πρώτα να τα συσκευάσετε σε μια σακούλα που τα προστατεύει κατάλληλα, καθώς τα λεμόνια θα αφυδατωθούν πιο εύκολα και θα στεγνώσουν, χάνοντας έτσι όλες τις ιδιότητές τους.
Πώς να διατηρήσετε ολόκληρα φρέσκα λεμόνια
Για να διατηρήσετε τα λεμόνια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι επίσης σημαντικό να αγοράζετε λεμόνια της υψηλότερης ποιότητας. Επομένως, στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο, θα πρέπει να επιλέγουμε λεμόνια σε άριστη κατάσταση.
Είναι καλύτερο να επιλέγουμε λεμόνια που είναι κάπως σκληρά και έχουν καθαρό κίτρινο χρώμα, χωρίς σημάδια. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πάντα προτιμότερο να πετάμε τα πιο ώριμα και τα πιο κατεστραμμένα κομμάτια.
Μόλις φτάσουμε στο σπίτι και όταν έρθει η ώρα να τα βάλουμε στο ψυγείο, αν το ψυγείο μας είναι αρκετά ισχυρό, είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε τα λεμόνια σε ένα συρτάρι, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πόρτα, αποφεύγοντας να ακουμπήσουν στον πάτο, καθώς θα μπορούσαν να παγώσουν.
Στην εξωτερική πλευρά της σακούλας στην οποία διατηρούμε τα λεμόνια, καλό είναι να γράφουμε την ημερομηνία αγοράς και συσκευασίας τους, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσος χρόνος απομένει μέχρι να αρχίσουν να χαλάνε.
Όλες αυτές οι συμβουλές για τη διατήρηση των λεμονιών φρέσκα μπορούν να ισχύουν και να εφαρμοστούν και σε άλλα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα λάιμ, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.