Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεχωρίζει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά

Η Ημαθιώτισσα δικηγόρος που μιλάει 4 ξένες γλώσσες και έχει συνδέσει το όνομά της με την τεχνητή νοημοσύνη

«Έχουμε σκεφτεί τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας; Η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει σε αυτή τη βιομηχανική επανάσταση να συμμετάσχουν δυναμικά και σε αυτό ακριβώς θέλω να συνεισφέρω με τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου», τονίζει η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά.


Η Ημαθιώτισσα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ είναι πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης, κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών (στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές) και ένα τρίτο εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven. Ακόμη είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών και από το 2015 συνεργάζεται με δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.


Στη συνέντευξή της στο makthes.gr τονίζει ότι η μεγάλη πρόσκληση για την τεχνητή νοημοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το «πώς θα την αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του κράτους μας. Στη δικαιοσύνη, στην πολιτική προστασία, στα δημοσιονομικά, αλλά και στην οικονομία μας, ιδίως τον αγροτικό τομέα».

Για την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών σημειώνει ότι «στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο πιο επιδραστικό νομοθετικό σώμα του πλανήτη».

Όσο για το δικό της μότο ζωής απαντά: «Do now, reflect later. Γενικά, είμαι άνθρωπος της πράξης. Δουλεύω αδιάκοπα από 18 χρονών, από όταν ήμουν φοιτήτρια Νομικής στη Θεσσαλονίκη, και από τότε συνδυάζω εργασία, σπουδές, αλλά και άλλες επιστημονικές και ευρύτερες δραστηριότητες».


Κυρία Κουτσουπιά, γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ;

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά και επιστημονικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και γενικά του ψηφιακού τομέα. Έχω αποκτήσει εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Η αλήθεια όμως είναι πως όλα αυτά ξεκινάνε στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτό που λέμε η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και θα επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η παιδεία και η ενημέρωση, η απασχόληση, το παραγωγικό μας μοντέλο. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βέροια, μία αγροτική περιοχή. Έχουμε σκεφτεί τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας; Η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει σε αυτή τη βιομηχανική επανάσταση να συμμετάσχουν δυναμικά και σε αυτό ακριβώς θέλω να συνεισφέρω με τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου.

Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές της 9ης Ιουνίου; Αφού δεν εκλέγουν κυβέρνηση.

Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο πιο επιδραστικό νομοθετικό σώμα του πλανήτη. Η αγροτική μας πολιτική, η προστασία των συνόρων μας, η αμυντική μας πολιτική είναι θέματα που τίθενται στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ποιους επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν σε αυτά τα θέματα είναι θεωρώ είναι πιο σημαντικό από τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αν αθροίζουν παραπάνω από τη ΝΔ.

Έχετε ασχοληθεί πολύ με τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με την υγεία. Ποιες είναι οι προκλήσεις, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι σε αυτόν τον τομέα για το μέλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Αν με ρωτάτε στην υγεία συγκεκριμένα, η μεγάλη πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα αυτό είναι η χρήση δεδομένων (π.χ. από κλινικές μελέτες κλπ) και η μετατροπή τους σε ανακαλύψεις φαρμάκων και άλλων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η άλλη πλευρά βέβαια αυτού του νομίσματος, ο κίνδυνος όπως λέτε, είναι η προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από παράνομη επεξεργασία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο ευρέως, η μεγάλη πρόσκληση θα έλεγα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του κράτους μας. Στη δικαιοσύνη, στην πολιτική προστασία, στα δημοσιονομικά, αλλά και στην οικονομία μας, ιδίως τον αγροτικό τομέα.

Γιατί ένας νέος ψηφοφόρος να επιλέξει την κάλπη της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Η ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα εκτόπισμα που ίσως δεν γίνεται συχνά αντιληπτό εντός της χώρας. Είναι η πιο ισχυρή - και αυτοδύναμη - Κυβέρνηση μεταξύ του πιο ισχυρού ευρωπαϊκού κόμματος, του ΕΛΚ. Οπότε, εφόσον σχηματίσει μία δυνατή Ευρωομάδα θα μπορεί πραγματικά να επηρεάζει τις πολιτικές του Ευρωκοινοβουλίου προς το συμφέρον της Ελλάδας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο την ερχόμενη πενταετία. Για τους αγρότες μας, το μεταναστευτικό, την αμυντική μας πολιτική.

Η αποχή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να μην πάει να ψηφίσει;

Θα έβρισκα κάποια θέματα που πραγματικά τον απασχολούν (ή θα του εξηγούσα γιατί κάποια συγκεκριμένα θέματα πρέπει να τον απασχολούν) και θα του έβρισκα έναν υποψήφιο που τον εκφράζει και θα τον αντιπροσώπευε με επάρκεια σε αυτά τα θέματα.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη εντείνονται οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές. Σας ανησυχούν; Τι πρέπει να κάνει η ίδια η Ευρώπη για να περιοριστούν αυτές οι φωνές;

H αλήθεια είναι ότι ο ευρωσκεπτικισμός αποδυναμώνεται στα αριστερά και συσπειρώνεται στα δεξιά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αριστερά δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας (όπως στο μεταναστευτικό, στην εγκληματικότητα), δίνοντας έτσι επιπλέον πολιτικό “οξυγόνο” στους δημαγωγούς από τα δεξιά μας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο ευρωσκεπτικισμός μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Στη χώρα μας πάντως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβάλλουμε περισσότερο, όχι τις αποφάσεις που παίρνονται και τους νόμους που ψηφίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα διακυβεύματα προτού αυτές οι αποφάσεις και οι νόμοι υιοθετηθούν. Σκεφτείτε για παράδειγμα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προτού ψηφιστεί το νέο καθεστώς, το θέμα συζητήθηκε εξαντλητικά. Τοποθετήθηκαν κόμματα, πανεπιστημιακοί, φοιτητικοί σύλλογοι, κλπ. Μπορούν πολλοί να πουν το ίδιο για ό,τι απόφαση παίρνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δηλαδή με τη συμμετοχή της Ελλάδας; Αμφίβολο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη είναι μακριά από τους πολίτες. Συμφωνείτε; Χρειάζονται εδώ κάποιες κινήσεις για να ανατραπεί αυτή η εικόνα;

Αυτό ακριβώς σας λέω. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, ακόμη και όσων δεν αυτοπροσδιορίζονται ως “ευρωσκεπτικιστές”, θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες είναι μία γραφειοκρατία που λειτουργεί απερίσπαστη ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές και εθνικές μας κάλπες. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει ο ψηφοφόρος να έρθει πιο κοντά στον ευρωπαϊκό του αντιπρόσωπο, δηλαδή τον Ευρωβουλευτή. Να καταλάβει ποιο είναι το διακύβευμα για αυτόν και ποιος Ευρωβουλευτής εξυπηρετεί με μεγαλύτερη επάρκεια τα συμφέροντά του.

Ποιο είναι το μότο ζωής σας;

Do now, reflect later. Γενικά, είμαι άνθρωπος της πράξης. Δουλεύω αδιάκοπα από 18 χρονών, από όταν ήμουν φοιτήτρια Νομικής στη Θεσσαλονίκη, και από τότε συνδυάζω εργασία, σπουδές, αλλά και άλλες επιστημονικές και ευρύτερες δραστηριότητες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ