Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για 3,8 εκατ. οφειλέτες

«Καύσωνας» κατασχέσεων και πλειστηριασμών έρχεται για 3,8 εκατ. «κόκκινους» φοροοειφελέτες με την πλήρη ενεργοποίηση του Eispraxis που θα ριχθεί από τον Ιούνιο στη μάχη με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, «σημαδεύοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για την είσπραξη εσόδων 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ανακοπή του κύματος των απλήρωτων οφειλών, που έχουν φτάσει να κινούνται πάνω από το φράγμα των 107 δισ. ευρώ, αποτελεί, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Απογευματινή», σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω δράσεις με αυτοματοποιημένες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων με τη χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και περιοδικής αξιολόγησης των οφειλετών με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος Eispraxis.

Το Eispraxis θα αποτελέσει το νέο υπερόπλο της ΑΑΔΕ για το κυνήγι των φορολογουμένων με κόκκινες οφειλές και την είσπραξη τους, καθώς θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.α.)  Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση  της εκκρεμότητας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.

Αναλυτικότερα μέσω του Eispraxis:

  • Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τις κυρώσεις.
  • Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
  • Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.
  • Θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών και θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους, καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα αξιολογούνται οι υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, με σκοπό την καταγραφή των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών, καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.
  • Αυτοματοποιείται η διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής).
  • Θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε λειτουργία ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων των φορολογούμενων, που θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με τον νέο μηχανισμό θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης και σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων, καθώς οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στη περιοχή του 5,8% του συνολικού πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε 107,18 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται στα 80,85 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία, ανέρχονται σε 3.878.712 και από αυτούς σε 1.506.475 έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ 2.141.258 κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Μάλιστα, το 2023 η ΑΑΔΕ έλαβε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος 532.918 οφειλετών με 500.069 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και 564 πλειστηριασμούς, ενώ οι ποινικές διώξεις για χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν σε 4.063.

Πηγή

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ