Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις εισερχόμενες πληροφορίες, καθώς και την προσοχή τους.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο εγκέφαλός τους από τη γλυκόζη», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Laura Germine.
«Διαπιστώσαμε ότι η ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στην καθημερινή ζωή, είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας επεξεργασίας και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη», δήλωσε η Germine, διευθύντρια του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Εγκεφάλου και Γνωστικής Υγείας του Νοσοκομείου McLean, στη Βοστώνη.
Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Σε ποιο βαθμό συμβαίνει όμως αυτό και ποιες οι διαφορές από άτομο σε άτομο;
Για να το ανακαλύψουν, χρησιμοποίησαν φορητούς ψηφιακούς αισθητήρες γλυκόζης και γνωστικά τεστ μέσω smartphone, μέσω των οποίων συνέλεξαν δεδομένα για 200 άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Κατά τη διάρκεια 15 ημερών, τα δεδομένα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάθε ατόμου, συλλέγονταν μέσω των αισθητήρων κάθε πέντε λεπτά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τα γνωστικά τεστ τρεις φορές την ημέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονταν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ υψηλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι μειώσεις παρατηρήθηκαν μόνο όταν επρόκειτο για την ταχύτητα επεξεργασίας και όχι για την προσοχή.
Η ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να αντιδρά σε γρήγορες, στιγμιαίες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η προσοχή μπορεί να επηρεάζεται μόνο από πιο μακροπρόθεσμα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι τύποι ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ηλικιωμένοι ή άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ήταν πολύ πιο ευάλωτοι από άλλους στις επιπτώσεις των επιπέδων γλυκόζης στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό npj Digital Medicine.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.