Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Καλαμάρια. Ένα από τα δημοφιλέστερα θαλασσινά που μυρίζει και θυμίζει καλοκαίρι, το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, είτε τηγανιτό, είτε ψητό, είτε στην κατσαρόλα και συνοδεύεται ιδανικά με ένα ουζάκι.
Και επειδή το καλοκαίρι ακόμα αργεί και η νηστεία είναι ιδανική περίοδος για θαλασσινά, ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει να φτιάξουμε καλαμάρι γεμιστό με ρύζι, σαλτσούλα και μυρωδικά και να φέρουμε εύκολα και γρήγορα τη θαλασσινή αύρα στο τραπέζι μας.
Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά:
Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
3 κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
Λίγο άνηθο κ μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα)
Μισή κούπα σταφίδες ξανθές
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
αλάτι, πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1 - 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα
Tips: η συγκεκριμένη συνταγή είναι νησιώτικη. Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές αυτής.
Εκτέλεση
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρασί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια αλλά όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι .
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο (η ουρά του ενός πρέπει να μπαίνει στο άνοιγμα του άλλου) για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως τελείως στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20΄ προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.
Εκτέλεση
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρασί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια αλλά όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι .
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο (η ουρά του ενός πρέπει να μπαίνει στο άνοιγμα του άλλου) για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως τελείως στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20΄ προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.