Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σαρώνει η ακρίβεια! Τι θα γίνει με τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για το Πάσχα και όλα δείχνουν ότι οι καταναλωτές και αυτή τη χρονιά θα ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά στην προσπάθειά τους να έχουν τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Τίποτε δεν δείχνει ότι οι τιμές σε βασικά αγαθά και κυρίως στα είδη διατροφής μπορεί να υποχωρήσουν, ενώ στον ήδη άλυτο γρίφο της ακρίβειας στα τρόφιμα έρχεται να προστεθεί και αυτός των υψηλών τιμών στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι τιμές στη βενζίνη δεν πρόκειται να παρουσιάσουν αξιόλογη διαφοροποίηση από τα σημερινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά της τρέχουσας περιόδου.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στα 87 δολάρια το βαρέλι, από 92 δολάρια που είχε φτάσει πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη λιανική και έτσι οι τιμές στην αντλία διατηρούνται στα επίπεδα λίγο πριν τα 2 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά σε μέσα επίπεδα. Μάλιστα σε 14 περιοχές της χώρας οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από αυτό το επίπεδο.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο σχετίζεται με την παραδοχή ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Εφόσον αυτό συμβεί, οι τιμές στην αντλία θα σημειώσουν τις επόμενες ημέρες μία μικρή αποκλιμάκωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ μηνός επίπεδα όταν και οι διεθνείς τιμές είχαν βρεθεί σε ανάλογο ύψος.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την απευκταία περίπτωση να έχουμε και νέο ράλι τιμών, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρηθεί νέα άνοδος τιμών και η τιμή της βενζίνης σε μέσα επίπεδα θα υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η διατροφή αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο χωρίς λύση

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά δεν σταματάει σε καμία περίπτωση στα καύσιμα. Η διατροφή αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο χωρίς λύση. Ακόμη και τον Μάρτιο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα εν λόγω μέτρα, οι τιμές σε απορρυπαντικά και χαρτικά σημείωσαν μείωση, όμως η ρότα για τις τιμές των τροφίμων δεν άλλαξε και διατηρήθηκε ανοδική. Αναφορικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 10 έως 14 ευρώ το κιλό, όσο περίπου και πέρυσι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2024 ανατιμήσεις στα νερά και αναψυκτικά σε ποσοστό 9,40%, σε ξηρούς καρπούς και σνακ 5,02%, σε έτοιμα γεύματα 4,62%, σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου 4,57%, σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη 4,31%.

Τον ίδιο μήνα, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα φρούτα πουλήθηκαν ακριβότερα κατά 1,77%. Οι καταναλωτές διαπιστώνουν κάθε ημέρα ότι οι τιμές σε πλήθος κωδικών από τρόφιμα είναι πλέον εδώ και καιρό σε εξωπραγματικά επίπεδα, έστω και αν το τελευταίο διάστημα έχει επιβραδυνθεί η αύξησή τους.

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας. Δεν κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισε το ελληνικό νοικοκυριό. Και ξέρουμε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε».

17 σχόλια:

  1. Δεν τραβάει η ομάδα
    αχ Ελλάδα, αγελάδα
    δεν τραβάει η εθνική
    θέλουμε αλλοδαπό προπονητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να δω τα καλοπαιδα που πριν λίγους μήνες κραζανε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Τώρα να δω τους έξυπνους που θα πληρώσουν και μάλιστα θα χρυσοπληρωσουν και θα πουν και ευχαριστώ. Δε σας βλέπω όμως να κράζετε των βενζινοπωλη;;!! Μουγκα ε;; Περιμένετε,ακόμη αρχή είναι,όσοι κράζατε,τώρα να ετοιμάζεστε σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά κάναμε και τους κράζαμε. Όπως θα κράζαμε οποιονδήποτε θέλει να κλείσει δρόμους και να ταλαιπωρήσει τον κοσμάκη. Πολύ μεγαλύτερο κόστος θα είχε για την οικονομία η παύση λειτουργίας των εθνικών οδών με τα μπλόκα από ότι να μην πάρουν ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρήματα οι αγρότες.

      *Αν πάλι οι αγρότες είχαν τόσο δίκαια αιτήματα που δικαιολογούσαν τα μπλόκα τον χειμώνα (όπως και κάθε χειμώνα) περιμένω να τους δω σε μπλόκα ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

      Ιδού η Ρόδος ιδού και το μπλόκο.

      Διαγραφή
    2. ο βενζινοπωλης σιγα τι βγαζει, δες τα εσοδα απο διυλιστηρια !

      Διαγραφή
    3. Έμαθες και τη Ρόδο μαντάμ; πλήρωσε τώρα το τραπέζι το Πάσχα λες και πληρώνεις χρυσό και μετά μη ξεχάσεις να λες για μπλόκα,και για καλοκαίρι και Ρόδο,αφού αυτό έχεις σαν επιχείρημα ότι σου φταίνε τα μπλόκα τότε καλά να πάθεις και να πληρώνεις,όσο για τον βενζινα καλά σας κάνει και αυτός,εσείς αντέχετε ακόμη περισσότερα.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος 1:21 το καλοκαίρι που θα αγοράζεις 5€ και 10€ το κιλό τα φρούτα και τα λαχανικά,έλα και ξαναγραψε για τα μπλόκα,πρόσεχε μόνο μην είσαι εσύ πρώτος στα μπλόκα αν και νομίζω ποτέ δε θα καταλάβεις ότι τα μπλόκα κρατάνε όρθια την τσέπη σου ακόμη. Όσο για τα ακόμη περισσότερα που αναφέρεις ότι παίρνουν οι αγρότες δείχνει ότι το μόνο που ξες καλά να κάνεις είναι να βγάζεις κακία ειδάλλως κρίμα αν είσαι ημαθιωτης,έχεις πραγματικά μαύρα μεσάνυχτα.

      Διαγραφή
  3. Ο Πρωθυπουργος και οι κυβερνητικοι βουλευτες μας καθυσηχαζουν οτι ολα πανε καλα ...φυσικα αυτους τους νοιαζει ο μισθος μεσα απο το ΦΠΑ της ακριβειας...δεν πατε να τρεχετε ολοι Υπουργοι και βουλευτες για συσπειρωση ...θα την δειτε στο κουτι...αναλγητοι διεστραμμενοι βολεμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ της καλπης. Καλή φαγωμενη που λένε και στη Νάουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα σχόλια σας καταλαβαίνω γιατί ο Κούλης κάνει αυτά και θα κάνει ακόμη περισσότερα. Αριστερές και γενικά παρενθέσεις δεν επιτρέπονται με σταθερή φιλελεύθερη,δεξιά ,πατριωτική συνταγή το τρις φέσι είναι κοντά,γερά με τσαμπουκα. Ζήτω η ΗΠΑ,το Ισραήλ,η Ουκρανία,η ΕΕ, κάτω ο ελαφρομυαλος Έλληνας και μαζί του όλη η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να ζητήσεις κάποτε βοήθεια από έναν ελαφρομυαλο Έλληνα και αυτός να στη δώσει όταν πραγματικά την έχεις ανάγκη και μετά κοίτα τη μούρη σου στο καθρέφτη.

      Διαγραφή
    2. Από τον 4:33 στον 5:03 αγαπητέ/η όταν λέω ελαφρομυαλο δεν έλεγα για σένα γιατί παρεξηγηθηκες; Κοιτώντας την μούρη μου στον καθρέφτη διαπίστωσα ότι ο ελαφρομυαλος δεν μπορεί να μου προσφέρει βοήθεια ακόμη και να θέλει ,και ξέρεις γιατί απλά είναι ΕΛΑΦΡΟΜΥΑΛΟΣ. Αν θες ξαναδιάβασε το πρώτο σχόλιο μου ίσως καταλάβεις.

      Διαγραφή
  6. Έχετε καταλάβει ότι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση , θέλει να μας βλέπει διχασμένους; Το έχει πετύχει. Η μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι τόσο σωστό και άκρως δυσνόητο από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

      Διαγραφή
  7. Ο Κυριάκος χθες είπε ότι οι τιμές άρχισαν να ...πέφτουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν βαριέσαι. Θα φάμε το καλάθι του νονου . Πόση ακόμη ξεφτίλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζήτω η ΝΔ ζήτω ο Μητσοτάκης! Σε όποιον δεν αρέσει να πάει σε άλλη χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ