Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ακρίβεια στα τρόφιμα: H Eλλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη

Με την πλάτη στον τοίχο οι πολίτες - Τρόφιμα και καύσιμα εξαϋλώνουν σε χρόνο dt τον μισθό των φορολογούμενων

H ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, με τους πολίτες να βλέπουν τον πληθωρισμό των τροφίμων ν’ αδειάζει το πορτοφόλι τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Μέγγενη και στα καύσιμα – «Χρυσή» η αμόλυβδη βενζίνη

Δραματική είναι και η κατάσταση στα καύσιμα, αφού ακόμη μια βδομάδα έκλεισε με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη με 1,965/λίτρο. Μόνο στη Δανία και την Ολλανδία, η βενζίνη είναι ακριβότερη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε λοιπόν στο 5,4%, με την Ελλάδα να είναι μόνο πίσω από τη Μάλτα, όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 6,2%, και πάνω από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, κατά 1,7%.

Κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τιμές αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης ν’ αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά.

Αυτές είναι: 9,40% σε νερά – αναψυκτικά, 5,02% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, 4,62% στα έτοιμα γεύματα, 4,57% σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου, 4,31% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης καταγράφεται στο ελαιόλαδο, με τον σχετικό πληθωρισμό να είναι στη χώρα μας ο δεύτερος υψηλότερος, με 67,2%, που είναι 2η υψηλότερη τιμή από το 2005, οπότε και άρχισαν να γίνονται οι εν λόγω μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος, με 70%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών, που λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν τρελό ρυθμό αυξήσεων και τους επόμενους μήνες, αφού τ’ αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όσον φορά στον πληθωρισμό των φρούτων, είναι κι αυτός πολύ πιο πάνω από αυτόν της Ευρώπης.

Τον Μάρτη ήμασταν στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, με τον δεύτερο χειρότερο να είναι πολύ μακριά από εμάς. Συγκεκριμένα, είχαμε σχεδόν τριπλάσια τιμή (12,5%) σε σχέση με της Ευρώπης (4,9%), και μάλιστα ήταν αυξημένος σε σχέση με του Φεβρουαρίου (12,2%).

Οι περσινές τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες της περασμένης Παρασκευής, δείχνουν τις αυξήσεις:

τα ακτινίδια έχουν αυξηθεί 23% (1,3€ – 1,6€)

τα αχλάδια έχουν αυξηθεί 25% (1,2€ – 1,5€)

τα μανταρίνια έχουν αυξηθεί 16,7% (1,2€ – 1,4€)

τα μήλα έχουν αυξηθεί από 7,5% έως 22% ανάλογα με την ποικιλία

οι φράουλες έχουν αυξηθεί 200% ( 1,5€ – 3€)

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται (4%) , στην Ευρωζώνη μειώνονται (-4,3%). Μόνο οι Ιρλανδοί μας ξεπέρασαν με αυξήσεις 6,8%. Οι περσινές σε σχέση με τις φετινές τιμές:

9% στα καρότα (0,55€ – 0,60€)

12% στα φρέσκα κρεμμυδάκια ( 1,2€ – 1,3€)

16,67% στα λάχανα (0,3€ – 0,35€)

11,1% – 14,5% στις πατάτες ανάλογα με την ποικιλία

47% στα σκόρδα εισαγωγής (1,7€ – 2,5€)

Όσον αφορά στα αβγά, καταγράφεται εξαπλάσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σχέση την Ευρωζώνη, 6,1% έναντι 0,1%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο πληθωρισμός ανεξήγητα επιταχύνεται στην Ελλάδα και αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε 1,5% και η Ευρωζώνη 2%.

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

Σχετικά με το αρνί και το κατσίκι, η Ελλάδα είχε στις 31/4 τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό, με 4,8% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης.

12 σχόλια:

  1. Δεν μας νοιάζει καθόλου. Έχουμε πολίτευμα δημοκρατία και χορταίνουμε μ'αυτήν.
    Ο τελευταίος που έφτασε την Ελλάδα πρώτη στον κόσμο ήταν ο Παπαδόπουλος και είδαμε που τον κατέληξαν τα ξένα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιός Παπαδόπουλος ρε κατακαημένε που δεν ξέρεις από που κρατά η σκούφια σου.. Οι περισσότεροι χουντικοί ΝΔ ψηφίζουν κι εσύ ακόμα παραμυθιάζεσαι με το τρίπτυχο Πατρις-θρησκεία-βλακογένεια. Κράτα καλά το πουλί (τον Φοίνικα ντε)να μη σου φύγει..

      Διαγραφή
    2. 3.53 Προφανώς οι γονείς σου είναι βλάκες και δεν σου προσέφεραν αυτά που έπρεπε κυρίως τα σημαντικότερα:ανατροφή και παιδεία. Γι'αυτό χρησιμοποιείς, ως μέγας λεξιπλάστης, τη συγκεκριμένη λέξη που μόνο στο μυαλό σου υπάρχει. Δεν φταίει κανείς για το οικογενειακό σου χάλι, οπότε πρόσεχε τι λες και τι γράφεις για τόσο ιερούς θεσμούς.

      Διαγραφή
    3. Διαιρεμένη Ελλάς επανηλθες στα καλά σου,γιατί τελευταία είχα αρχίσει να ανησυχω λέω μπας και κουλεψε και αυτος; Έχεις δίκαιο πρώτους μας έφερε στον κόσμο ο Γιώργης μαζί με τον Φραγκο και τον Πινοσέτ σωσανε την ανθρωπότητα,γέμισαν νησιά με Έλληνες και όχι ξένους τουρίστες όπως τώρα,οπλισμό δεν είχαν εκτός από αυτόν που χρειαζόντουσαν για συγκράτηση της ενδοχώρας,όχι όπως ο Κούλης που τα στέλνει στην Ουκρανία,δρόμοι δεν υπήρχαν,αλλά σε αυτούς που υπήρχαν είχε λουλουδάκια δεξιά και αριστερά,τα επίκαιρα στους κινηματογράφους μεγαλύτερα σε διάρκεια από την ταινία όχι σαν τον Κούλη που πληρώνει με τα λεφτά του Έλληνα την επικοινωνία του,και τόσα άλλα καλά,έχεις δίκαιο.

      Διαγραφή
  2. Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το.
    Ρόναλντ Ρήγκαν
    Αμερικανός πρόεδρος [1981-1989] (1911-2004)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας αδιάφορος ηθοποιός ο Ρήγκαν που η αναγνωρισιμότητα του του έφερε εκλογή πλανηταρχη,στην πιο αδιάφορη,απολιτικη,ιμπεριαλιστική και άκρως σύγχρονη αποιοκρατικη αγγλοσαξονική χώρα. Δεν το γνωρίζω αυτό που λες ότι πίστευε αλλά για πολύ ελαφρύ και άοσμο το βλέπω για το βαθύ κεφαλαιοκρατικό σύστημα τον ΗΠΑ,και άσχετο με το άρθρο.

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρετε τι λέτε.Ο κόσμος τρώει με χρυσά κουτάλια. Για τους βιομηχάνους και εφοπλιστές στενοχωριέσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πειράζει λογικό είναι αφού έχουμε τους υψηλότερους μισθούς στην Ευρώπη...τι θέλατε δλδ να είναι τζάμπα.....αρε τι φωτιά θέλουν όλοι...από τον τελευταίο μικρό Έλληνα μέχρι αυτόν στην κορυφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μην παχύνουμε το κάνει ο Μητσοτάκης για το καλό μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψέματα ειναι ολα!
    Ο Κυριακος λεει πως ηδη τα αγαθα ειναι πιο φθηνα , εχουμε αναπτυξη, οι αγορες πλεον μας εμπιστευονται και μας αναβαθμιζουν, οι επενδυσεις σχεδον μας ...πνιγουν, οι μισθοι ανεβαινουν και φυσικα η αγορα εχει...επάρκεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τον Κούλη τον επιβεβαιώνει ο παμεγιστος Πορδοσαλτε,πως να διαφωνήσεις. Λάσπη στον ανεμιστήρα για την ακρίβεια.

      Διαγραφή
  7. Δεν μας ενδιαφέρει Βεροιωτη, η ακρίβεια στα τρόφιμα, το σανό να παραμείνει φτηνό, σαρανταεναταεκατο.

    Ας ανοίξω ΣΚΑΙ TV να δω πόσο ξεπεράσαμε την Κίνα σε βιομηχανική παραγωγη και την Ελβετία σε ετήσια οικονομική αναπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ