Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

5 σημάδια που δείχνουν ότι τρώμε πολύ αλάτι

Αν πασπαλίζετε με αλάτι τα πάντα, από τον πουρέ πατάτας και τη μπριζόλα μέχρι την πρωινή σας ομελέτα, μπορεί να είναι προφανές ότι λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα νατρίου. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ εύκολο να το παρακάνετε με το νάτριο, ακόμα κι αν δεν προσθέτετε ποτέ επιπλέον αλάτι στα γεύματά σας.

Αν τρώτε συχνά έξω ή καταναλώνετε κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα τρόφιμα όπως:

  • σούπες,
  • κονσερβοποιημένα λαχανικά,
  • φασόλια και κατεψυγμένα γεύματα ή
  • πίνετε ποτά για αθλητές και άλλα ροφήματα όπου έχουν προστεθεί ηλεκτρολύτες,

μπορεί να καταναλώνετε πολύ περισσότερο νάτριο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να λαμβάνετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου μόνο από συσκευασμένα τρόφιμα, χωρίς καν να αγγίξετε την αλατιέρα.

Ενώ το σώμα σας χρειάζεται νάτριο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 3.400mg νατρίου την ημέρα ή πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας και αυτό δεν είναι καλό για την καρδιά σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης.

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ 2020-2025, καλό είναι να διατηρείτε την πρόσληψη νατρίου σε επίπεδα κάτω από τα 2.300 mg ημερησίως. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ιδανικά να μειώσετε την πρόσληψη ακόμη περισσότερο και να τη θέσετε σε όριο τα 1.500 mg.

Εντούτοις, μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογίσετε την ποσότητα νατρίου που τρώτε μόνο με βάση τους αριθμούς. Όμως, υπάρχουν κάποια κοινά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα νατρίου. Εάν διαπιστώσετε ότι αυτό ισχύει, προσπαθήστε να το μειώσετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

  • να τρώτε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα,
  • να αποφεύγετε την αλατιέρα,
  • να παραμένετε ενυδατωμένοι και
  • να περιορίσετε τα γεύματα έξω.

5 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι

  • Νιώθετε πρησμένοι και φουσκωμένοι
  • Έχετε συχνούς πονοκεφάλους
  • Νιώθετε έντονη δίψα
  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
  • Λαχταράτε αλμυρά τρόφιμα

Νιώθετε πρησμένοι και φουσκωμένοι

Νιώθετε πρησμένοι και φουσκωμένοι; Μπορεί να φταίει το αλάτι. «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αναγκάζει τον οργανισμό σας να συγκρατεί νερό και λόγω της περίσσειας υγρού στους ιστούς του σώματος, οδηγεί σε πρήξιμο, φούσκωμα και οιδήματα», λέει η Maggie Michalczyk, M.S., RDN. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα με τα ρούχα σας και απλά δεν θα νιώθετε ή δεν θα φαίνεστε τόσο αναζωογονημένοι όσο θα μπορούσατε χωρίς όλο αυτό το νάτριο.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει και την φυσική σας κατάσταση. «Ενώ το υπερβολικό αλάτι δεν επηρεάζει άμεσα την προπόνησή σας, ορισμένοι αθλητές έχουν παρατηρήσει ότι το αίσθημα βάρους που νιώθουν από το φούσκωμα μετά την κατανάλωση πολύ αλατιού εμποδίζει την απόδοσή τους», προσθέτει η Michalczk.

Γι’ αυτό επειδή είναι καλό είναι να καταναλώνετε λίγο αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες μετά την προπόνηση για να αναπληρώσετε τα χαμένα αποθέματα από τον ιδρώτα, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προπόνηση αυτή με χαμηλότερη συνολική πρόσληψη νατρίου.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται με την πρόσληψη αλατιού. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου διαταράσσει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα το νάτριο να απομακρύνεται από τα αποθέματά σας σε νερό, προκαλώντας πονοκέφαλο λόγω αφυδάτωσης. «Όταν το σώμα χάσει πολύ νερό, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται λόγω της απώλειας», εξηγεί η διατροφολόγος Michalczyk.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως:

  • ναυτία,
  • ζαλάδα και
  • εμετό (σε ακραίες περιπτώσεις)

Όλα αυτά επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο. Εάν νιώσετε πονοκέφαλο, πιείτε άφθονο νερό για να απομακρύνετε το νάτριο από το σώμα σας, βοηθώντας έτσι στην εξαφάνιση του πόνου.

Έντονη δίψα

Νιώθετε συχνά το στόμα σας στεγνό και έχετε έντονη επιθυμία να πιείτε κάτι για να ξεδιψάσετε; Μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σας.

«Επειδή το αλάτι αναγκάζει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, αποσύροντάς το από τα αποθηκευμένα υγρά σας, η περίσσεια αλατιού προκαλεί έλλειμμα υγρών, οδηγώντας σε δίψα», εξηγεί η Michalczyk. «Αυτή είναι η αντίδραση του σώματός σας για να σας ενημερώσει ότι η ισορροπία των υγρών του έχει διαταραχθεί και χρειάζεται βοήθεια για να επανέλθει».

Η λύση; Πιείτε νερό για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας, αλλά προσέξτε επίσης ποια αλμυρά τρόφιμα καταναλώνετε. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγνωση ετικετών σε προϊόντα που αγοράζετε, καθώς το νάτριο μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα που δεν θα το υποψιαζόσασταν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική δίψα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Εάν μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας και η δίψα σας δεν υποχωρήσει, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα; Μήπως φταίει το αλάτι;

Νιώθετε σαν να περνάτε την ημέρα σας στην τουαλέτα; Το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση αλατιού. «Το αλάτι επηρεάζει τα επίπεδα υγρών στο σώμα, προκαλώντας έντονη δίψα», εξηγεί η Michalczyk. «Μόλις σβήσετε τη δίψα σας, ο οργανισμός σας αποκρίνεται αυξάνοντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα για να αποβάλλει το περίσσιο αλάτι που προκάλεσε αρχικά τη δίψα».

Επομένως, εάν επισκέπτεστε την τουαλέτα συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πίνετε πολύ νερό επειδή διψάτε συνέχεια, το αλάτι μπορεί να ευθύνεται. «Το αλάτι επηρεάζει σημαντικά τα νεφρά – το φίλτρο του σώματός σας – μειώνοντας την αποδοτικότητά τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια», προσθέτει η Michalczyk.

Συμπέρασμα: Για να μειώσετε την επιβάρυνση στα νεφρά σας, μειώστε την πρόσληψη αλατιού.

Λαχταράτε αλμυρά φαγητά; Πώς να σπάσετε τον κύκλο

Αδυνατείτε να βγάλετε από το μυαλό σας εκείνη την σακούλα με τα πατατάκια ή τις αλμυρές τηγανιτές πατάτες; Όταν συνηθίζετε να τρώτε αλμυρά φαγητά, τείνετε να θέλετε όλο και περισσότερα. «Όταν το σώμα σας συνηθίσει τη γεύση των αλμυρών φαγητών, προσαρμόζεται σε αυτήν και μετά λαχταράτε περισσότερο από αυτή την ίδια ικανοποιητική γεύση», λέει η Michalczyk.

Δυστυχώς, γίνεται ένας κύκλος που δύσκολα σπάει. Μειώστε σταδιακά την κατανάλωση αλατιού προσθέτοντας όλο και λιγότερο ή τροποποιώντας τα πιάτα σας όταν τρώτε έξω. Η συμβουλή της Michalczyk; «Αγοράστε καρυκεύματα χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζητήστε από τον σερβιτόρο να φτιάξει το πιάτο με λιγότερο αλάτι – τα πιάτα στα εστιατόρια είναι γνωστό ότι είναι πολύ φορτωμένα σε νάτριο».

Για να αναπληρώσετε την απώλεια γεύσης που προσφέρει το αλάτι, αντικαταστήστε την αλατιέρα με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Περιορίστε το αλάτι: Πόσο χρειάζεστε πραγματικά;

Το αλάτι είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, όμως η υπερβολή κατανάλωση βλάπτει. Εκτός κι αν χάνετε πολύ νάτριο μέσω του ιδρώτα ή των ούρων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διατηρείτε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου μεταξύ 1.500 mg και 2.300 mg.

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε:

  • Αυξάνοντας την κατανάλωση φρέσκων, ολόκληρων τροφίμων: Τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.
  • Αποφεύγοντας την αλατιέρα: Συνήθως προσθέτουμε πολύ περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται το φαγητό μας.
  • Περιορίζοντας τα έτοιμα φαγητά και τα συσκευασμένα τρόφιμα: Αυτά τα είδη συνήθως περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Επιλέγοντας κονσέρβες λαχανικών και οσπρίων με χαμηλή περιεκτικότητα νάτριο ή χωρίς πρόσθετο αλάτι: Αν και οι κονσέρβες είναι μια βολική επιλογή, προτιμήστε εκείνες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Επιπλέον, το πλύσιμο τους κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό μπορεί να απομακρύνει μέρος του νατρίου.

Σημάδια υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου:

  • Αίσθημα κατακράτησης υγρών
  • Συχνή δίψα
  • Επιθυμία για αλμυρά φαγητά

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας για να εντοπίσετε την αιτία και να την αντιμετωπίσετε σωστά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ