Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα του Βορρά και κοσμοπολίτισσα των Βαλκανίων, τα περικλείει όλα μέσα στη γεωγραφία της: ομορφιά

, κολοσσιαίο πολιτιστικό αποτύπωμα, διάχυτο ερωτισμό, υπέροχη κουζίνα και μαγευτική θέα στον Θερμαϊκό.

Μια λίστα που περιλαμβάνει γεύσεις και εντυπώσεις από όσα χαρακτηρίζουν την πόλη σε βάθος εμπειριών και διάρκεια χρόνου και συνοψίζουν την εικόνα της.

Βόλτες, περιηγήσεις και γνωριμία με την Ιστορία έρχονται μπροστά σας σε έναν κοινό παρονομαστή: την ουσιαστική επαφή με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας και τους ανθρώπους της.

1. Στάση στον Λευκό Πύργο

Με μια ιστορία που αγγίζει τους επτά αιώνες, ο Λευκός Πύργος, ίσως το πιο εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, άλλαξε πολλά πρόσωπα και χρήσεις πριν εκλεπτυνθεί στη σημερινή του μορφή. Έτσι, παρότι ξεκίνησε ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών, σήμερα ο Λευκός Πύργος λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο και εκτός από την ιδιαίτερη ιστορία του αξίζει για την εκπληκτική θέα που προσφέρει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

2. Βόλτα στην Παλιά Παραλία

Μια βόλτα στην Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης επιβάλλεται για όσους θέλουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα δίπλα στον πασατέμπο των μικροπωλητών. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τις αποθήκες του λιμανιού, στη λεωφόρο Νίκης ως τον Λευκό Πύργο ή να πάρετε την αντίθετη κατεύθυνση, ανάλογα με το ποια θα είναι η πρώτη σας στάση. Οικογένειες, ποδήλατα, νεαρόκοσμος και παππούδες συνθέτουν το παζλ μιας διαδρομής με διαχρονική ομορφιά που θα σας χαρίσει γαλήνη και πληρότητα από πολλές απόψεις.


3. Από τη Ροτόντα στην Καμάρα

Το ξεχωριστό θολωτό κυκλικό κτίσμα της Ροτόντας είναι κι αυτό ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης. Μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλέριου, έπειτα χριστιανικός ναός και στη συνέχεια μουσουλμανικό τέμενος, συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε λίγα λεπτά απόσταση, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου που γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου και κρύβει μια ιστορία 15 αιώνων, στέκει επιβλητικός με τον πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με τα περίτεχνα κιονόκρανα και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη. Η περιήγησή σας οφείλει να περιλαμβάνει επίσης τόσο την Ρωμαϊκή Αγορά, που θα σας αποκαλύψει τον κόσμο της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ακόμη ένας σταθμός σας πρέπει να είναι η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Συνιστά ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

4. Σέιχ Σου

Το μεγάλο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, εξακολουθεί παρά τις καταστροφές και τις κακουχίες να προσφέρει στους κατοίκους της πόλης τις υπηρεσίες του ως τόπος αναψυχής και ξεκούρασης. Προσφέρεται έτσι για κάθε είδους δραστηριότητα, ενώ ένα πυκνό δίκτυο από μονοπάτια επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά το δάσος.


5-6. Για καφέ στην Αριστοτέλους και μπουγάτσα παντού

Τη Θεσσαλονίκη, την φωνάζουν εκτός από «φτωχομάνα» και «γλυκομάνα». Εδώ, θα δοκιμάσετε παραδοσιακά γλυκά, από το αφράτο, ξακουστό τσουρέκι μέχρι τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος, το καζάν ντιπί και φυσικά τη μπουγάτσα. Υπάρχουν ασφαλώς και τα καφέ της πλατείας Αριστοτέλους, όπου στη «σκιά» του ξενοδοχείου «Electra Palace» και του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», μπορείτε να απολαύσετε τους διερχόμενους, τουρίστες και κατοίκους αλλά και να γίνετε μάρτυρες σε πολλές μικρής κλίμακας εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, αποτελεί μία ιδιαίτερα ζωντανή πόλη με πληθώρα επιλογών σε εστιατόρια, café, wine bars, bars και μουσικές σκηνές, δικαιώνοντας τη φήμη της πόλης, όπου ο νεανικός ενθουσιασμός και το φλερτ ανθούν συνοδεία της κατάλληλης μουσικής.


7. Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης

Πολλά και σημαντικά είναι τα μουσεία που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με εκθέματα του πολιτισμού της Μακεδονίας, από την προϊστορία μέχρι τους χριστιανικούς αιώνες, καθώς και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που αποτελεί «κόσμημα» για την πόλη. Μετά την επίσκεψη, καθίστε στο εξαιρετικό καφέ-εστιατόριό του.

Υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία για μια πόλη που έχει αναπτύξει μια σχέση εξαιρετικά ισορροπημένη με τον πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη: Εβραϊκό, Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Πολεμικό Μουσείο, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και δεκάδες άλλοι μικρότεροι μουσειακοί χώροι προσβάσιμοι στους επισκέπτες.

8. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το καλλιτεχνικό της πόλης αδιαμφισβήτητα, τονίζει τη διαρκή σαγήνη της πόλης. Από το 1992 που το ΦΚΘ έγινε γεγονός διεθνούς εμβέλειας, η Θεσσαλονίκη κάθε φθινόπωρο ζει μεγάλες κινηματογραφικές, πολιτιστικές και φεστιβαλικές στιγμές εξωστρέφειας. Οι απανταχού σινεφίλ που καταφθάνουν μαζί με συντελεστές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς αλλάζουν άρδην την εικόνα της πόλης.


9. Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 7 ως την Κυριακή 17 Μαρτίου και θα ζεστάνει το πολιτιστικό κλίμα στην πόλη μέσα από τις ποικίλες οπτικές των κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, ενόψει και της μεγάλης γιορτής του Νοεμβρίου.

10. Comic Con Thessaloniki

Η μεγαλύτερη γιορτή των comics, το Comic Con Thessaloniki, «ανεβαίνει» και στη Θεσσαλονίκη, στο Λιμάνι της πόλης και για τρεις ημέρες (17-19 Μαΐου) εκπέμπει στο σύμπαν τους με τους Θεσσαλονικείς να συρρέουν για να προμηθευτούν νέα διαμάντια για την συλλογή τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ