Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια, να ανέβει ακόμα περισσότερο το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς το βάρος του ΕΝΦΙΑ θα μοιράζεται σε περισσότερες δόσεις, διευκολύνοντας- θεωρητικά- τους υπόχρεους.
Από την άλλη, οι ταμειακές ροές στον Προϋπολογισμό θα είναι πιο ομαλές, καθώς θα "γεμίσουν" και οι πρώτοι μήνες του έτους.
Η τροπολογία
Ειδικότερα, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, αλλιώς μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.
Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.
Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον, όμως, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
Επιπλέον, τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.
Για να μην ξεχνιόμαστε,εμείς οι ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ότι αυτά είναι συνεταιρικά που έχουμε με το κράτος,για τα πρώτα δέκα χρόνια, μετά είναι του κράτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στο Μήτσο Τάκη σε λίγο και σε 24 δόσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας …..κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω. Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΑΠ του 2011 με αφορολόγητο όριο 200.000 ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 560.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις , ο οποίος αλλάζει όλη την εικόνα , με επιβολή φόρου σε όλους από μηδέν τετραγωνικό, σύμφωνα με της απόφαση της Ευρώπης , με στόχο τα 3,2 δις είσπραξη… και άνω …..!
{Αρχή του νόμου ….. 1.Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα δικαιώματα της παραγράφου 2 του παρόντος, σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κάθε είδους νομικές οντότητες την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. 2. Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται και στα εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα της αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόχρηστο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα των παραπάνω εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Εξαιρετικά, επιβάλλεται και στο δικαίωμα της νομής ή οιονεί νομής, της κατοχής, καθώς και στη δέσμευση δικαιωμάτων επί του ακινήτου από Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2……κλπ…}
Στην πορεία έρχεται ο νόμος 4223/2013 – ΦΕΚ Α 287 – 31.12.2013
Ασύλληπτο. Κανονικά σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι δεν μας ανήκει η ιδιοκτησία μας και θα πληρώνουμε ενοίκια. Σιγά σιγά για να το απορροφάμε το θέμα και να το συνηθίζουμε....... ξυπνήστε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια αυτό το ανάρτησα στις 13 Φεβρουαρίου 2024 στις 8:10 μ.μ. , να δείτε την διαφορά είσπραξης ......Θεόδωρος !
ΑπάντησηΔιαγραφή