Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έρχονται οι Μωμόγεροι να «ανατινάξουν» το κέντρο της Βέροιας

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας, θα αναβιώσει για όγδοη χρονιά το πανάρχαιο έθιμο των Μωμό ’ερων στην πόλη της Βέροιας.

Τo Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 από νωρίς το πρωί, θα κάνουν την εμφάνιση στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης τα Μωμο’ έρια, παρουσιάζοντας και φυσικά βιώνοντας το δρώμενο αυτούσιο και με τον παραδοσιακό τρόπο όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοι μας από τον Πόντο.

Οι Μωμό’εροι της Λέσχης θα «αναστατώσουν» ευχάριστα ολόκληρη την πόλη και θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τη χαρούμενη διάθεση μας εν όψει των εορτών.

Η ομάδα αφού κινηθεί σε όλη την πόλη θα καταλήξει το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πρ. Ηλία, στον πεζόδρομο όπου θα ακολουθήσει πλούσιο ποντιακό γλέντι.
 

26 σχόλια:

  1. Απεγνωσμένες προσπάθειες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πιο πραγμα απεγνωσμενες προσπαθειες; Αν ανηκεις σε καποιο αλλο συλλογο μην εισαι τοσο κομπλεξικος. 😂😂😂🤡🤡🤡🤡

      Διαγραφή
  2. ειδωλολατρικό και απαίσιο έθιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ας γελάσω λιγάκι.. ενώ τα υπόλοιπα βεροιώτικα έθιμά σας είναι καταπληκτικά έλα κάνε μας την χάρη σε παρακαλώ πολύ εάν δεν σου αρέσει μην το παρακολουθείς!!

      Διαγραφή
    2. ..."απαίσιο" !!! γιατί τόση υπερβολή σε κάτι που δεν σου αρέσει;;

      Διαγραφή
    3. Τα φώτα(6 Ιανουαριου) με τον καθαγιασμο υδατων θα φύγουν οι καλικαντζαροι.

      Διαγραφή
    4. Αυτό να γράψεις στην Ουνέσκο που το ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

      Διαγραφή
  3. Η χαρά της σουρας, ξεμωραμενοι Βεροιωτες , άντρες που ντύνονται γυναίκες και ζωα Χριστούγεννα και κάνουν σαν τις τρελές. Μια μ.......κια και μισή!! Τρομάζουν τα παιδιά!!! Έθιμο είναι αυτό? Και από πότε οι πόντιοι φορούν φουστανέλα? ότι να ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολησου με τιποτα αλλο ξεμωρανε βεροιωτη αν τρομαζεις μπορεις πολυ απλα να κατσεις σπιτι σου να πιεις ησυχα το καφεδακι σου. Εκτος αν εισαι απ τις κουτσες μαριες που βγαινουν χριστουγεννα και πασχα εξω. 🤡🤡🤡

      Διαγραφή
    2. Φουστανέλα φορούν μόνο οι Αρβανίτες Άξιοι ελευθερωτές ρης Ελλάδας

      Διαγραφή
  4. ¨Ότι καλύτερο τις γιορτινές ημέρες!!! Τηρούνται τα έθιμα!!! Οι υπόλοιποι πιείτε καφέδες στη μίζερη Βέροια και πιστέψτε πως αυτό είναι Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μας σπασουν τα τετοια παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σου χαλασουν τον καφε αργοσχολε τεμπελχανα κομπλεξικε βεροιωτη!

      Διαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα παντελώς απαίσιο ,αντιχριστιανικό "έθιμο'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ...ΤΟΤΕ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ... ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Σ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΙΜΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σιγουριά του ανώνυμου... Βγαίνω κράζω λέω την άποψη μου και δεν τρέχει τίποτα. Πραγματικά λυπάμαι για το πώς έχει καταντήσει ο κόσμος. Ήθη έθιμα και ότι άλλο ιερό το έχουμε απαξιώσει. Κράζουμε κάθε τι που προσπαθεί να διατηρήσει την παρακαταθήκη των προγόνων μας. Φίλε-η Βεροιώτη πριν κρίνεις το οτιδήποτε πρώτα μάθε τι είναι αυτό που κρίνεις μάθε από που προέρχεται και τι συμβολίζει και μετά πες την άποψη σου. Αλλά έτσι είναι όταν ο Δήμος η πόλη ο συνάνθρωπος δεν πάει με τα μέρα σου τότε δεν αξίζει τίποτα δεν βλέπεις τίποτα θετικό και πάντα ξέρεις μόνο να κατά κρίνεις αρνητικά. Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και εύχομαι κάθε πολιτιστικός σύλλογος να μπορεί να κρατήσει τα ήθη και έθιμα του με κάθε τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωμόγεροι (λαϊκό δρώμενο)
      Γλώσσα
      Λήψη PDF
      Παρακολούθηση
      Επεξεργασία
      Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια[1] είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Παραλλαγή μπορεί να θεωρηθεί το έθιμο Ραγκουτσάρια που συναντάται στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς.[2] Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.[1][3]

      Διαγραφή
  10. Πραγματικά ας μου εξηγήσει κάποιος που κολλάει το ποντιακό έθιμο κ η φουστανέλα του Μωρια? Δεν το καταλαβαίνω! Ποτε ξεκίνησε αυτό γενικά γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ φρέσκο για να έχει καταγωγή από τον Πόντο! Γενικα οι μωμογεροι ξέρω ότι η στολή τους αποτελούνταν από βαριές κάλπες, προσωπεία και κουδουνες....πουθενα δεν αναφέρεται ότι υπήρχε φουστανέλα, κράνος με καθρεφτάκια κ εξαρτήματα μοντέρνα που παραπέμπουν σε μίξη αρχαίου Αθηναίου με φουστανέλα Πελοποννήσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φουστανελα που αναφερεις δεν εχει καμια σχεση με την επανασταση και τον Μωρια, γιατι πρωτον δεν εχει 400 πιετες και φοριεται στο υψος του μηρου και οχι στο γονατο . Αυτη η φουστανελα που φορανε οι Μωμογεροι παραπεμπει σε αρχαιοελληνικο χιτωνιο.
      Οσο για το ποτε ξεκινησε που λες οτι ειναι πολυ φρεσκο, μαλλον φρεσκια και επιφανειακη ειναι η γνωση σου για το δρωμενο. Προγονοι μας με την ανταλλαγη το εφεραν απο τον ποντο και συγκεκριμενα απο την Ματσουκα του ποντου.
      Επισης Μωμογεροι εχει με διαφορες παραλλαγες,ειτε με προβιες και κουδουνες οπως στο Θρυλοριο ή με φουστανελα οπως στα χωρια της Κοζανης
      Οσο για τα καθρεφτακια που λες εχουν την ιδιοτητα να αντανακλουν το φως, την γεννησιουργο δυναμη. Τα υπολοιπα να τα ψαξεις, αρκετα σου ειπα μεχρι τωρα!

      Διαγραφή
    2. Επειδή έχω ποντιακή καταγωγή θα πρέπει να το ψάξεις ποτέ και που ξεκίνησε να φοράνε φουστανέλα.. τόσο χαμπάρι έχεις! Στον Πόντο ουδέποτε φορούσαν φουστανέλα και καθρεφτάκια κύριε ποντιε, εδώ τα φόρεσαν όταν ήρθαν....ψαξτο γιατί είσαι αγνωμων! Τώρα μην μου πεις ότι όταν βλέπεις αυτά τα καρναβαλομωμογερα καμαρώνεις...εγω καμαρώνω μόνον την γνήσια ποντιακή στολή κ τους χορούς του Πόντου...οχι τα κλεμμένα ρούχα, περικεφαλαία και χορούς ντόπιους που ονομάζονται ρογκατσια!

      Διαγραφή
    3. Εσύ που καυχιέσαι ότι είσαι ποντιακής καταγωγής ν; φανταστώ ότι είσαι από αυτούς που τα ξέρουν όλα για την παράδοση δεν δέχονται κάτι διαφορετικό και ξέρουν μόνο να κρίνουν και να μην κρίνοντε. Μάθε λοιπόν πως στον Πόντο φορούσαν όλα αυτά που φοράνε και σήμερα ανάλογα τη περιοχή που ήταν και το πιο σημαντικό απ'όλα μάθε ότι δεν υπάρχει ποντιακή στολή αλλά ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΆ . ΆΝΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΡΎΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΏΝΥΜΑ ΜΎΝΗΜΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΈΛΕΙ.


      Υ.Γ.ΟΣΟ ΚΡΆΖΕΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΌΣΟ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΩ ΑΝΩΝΥΜΑ
      Υ.Γ2 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΎΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΝΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΈΠΕΙ
      Υ.Γ3 ΑΝ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΆΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΊΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΌΣΕΙΣ ΔΙΌΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΈΧΕΙΣ

      Διαγραφή
  11. Αγάπη που κ γαπησεν φίλε που κ πηκεν,
    Χαϊβαν έρθε και πέρασε καλά παλουκ επικεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω ποντιακά, αλλά μάλλον για να μην με απαντάς σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις...καλη Χρόνια να χεις και τα παλουκεν κρατά τα για τον λέβητα σου γιατί είναι ακριβά ΤΑΞ ξύλα κ ηλιθιότητα η δήθεν εξυπνάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ