Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων της Κεντρικής... «Ζωντάνεψαν»!

Απολαύσαμε μια νοσταλγική βόλτα στον ιστορικό εμπορικό δρόμο της Βέροιας

Πώς είναι να κάνεις βόλτα στην Κεντρικής με μουσική υπόκρουση ένα βιολί από ένα μπαλκόνι; Να απολαμβάνεις ένα νοσταλγικό τάνγκο στη γωνιακή βιτρίνα ενός παλιού καταστήματος; 

Το πάλκο της ταβέρνας «Αναγέννηση» να... ξεπηδάει από την στοά; Άραγε θυμάστε την ταβέρνα έπαιξε ένα βράδυ ο Τσιτάνης; Να ζωντανεύει ο οίκος ραπτικής στην πλατεία Πλατάνων;


Κάποτε ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος της Βέροιας. Και έσφυζε από ζωή... Τώρα οι περισσότερες βιτρίνες είναι άδειες, τα καταστήματα σκοτεινά και εγκαταλελειμένα, οι ταβέρνες και τα ουζερί... μόνο ανάμνηση. Όμορφη ανάμνηση. 

Η οδός Κεντρικής, ο ιστορικός εμπορικός δρόμος της Βέροιας, βίωσε πολλά χρόνια κρίσης και έχασε την παλιά της αίγλη, αποτελεί όμως έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της πόλης, γεμάτος αναμνήσεις.


Στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορίας του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης μας και ιδιαίτερα της οδού Κεντρικής, η ΚΕΠΑ Βέροιας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας - Αντιδημαρχία Τουρισμού και τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας, διοργάνωσαν μια σειρά από εικαστικά συμβάντα στην οδό Κεντρικής, φέρνοντας για μια βραδιά την οδό Κεντρικής στην «Κεντρική Σκηνή», όπως ονομάστηκε η δράση.


Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα, μπροστά την Λέσχη Αξιωματικών. Αρκετοί ήταν οι Βεροιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν σε μια βόλτα στην... παλιά Κεντρικής. 


40 και πλέον καλλιτέχνες διαφόρων μορφών τέχνης (ζωγράφοι, χορευτές, performer, μουσικοί) χρησιμοποιήσαν τις βιτρίνες και τους χώρους των παλιών και κλειστών καταστημάτων ως «καμβά» ή σκηνικό για να παρέμβουν 
εικαστικά, με θέματα εμπνευσμένα από την ζωή στο δρόμο αυτό, τόσο στα παλαιότερα χρόνια όσο και στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν και στο κλείσιμο αυτών των καταστημάτων. Στόχος τους, να επαναφέρουν την οδό Κεντρικής στην Κεντρική Σκηνή ως πρωταγωνίστρια!


Η σύλληψη της ιδέας και η οργάνωση της δράσης ανήκε στον Χάρη Κουρουζίδη, που συμμετείχε με έργο του στο δρώμενο, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Κωνσταντίνου Ντομουχτσή. Την αγήφηση/επεξήγηση ανέλαβε ο Αντώνης Βασιλειάδης.


Η Σαββατιάτικη βόλτα και περιήγηση στην Κεντρικής ολοκληρώθηκε στην Μ. Αλεξάνδρου, τα έργα όμως θα παραμείνουν στη θέση τους έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2023 για να τα απολαύσουν όσοι επιλέξουν μια νοσταλγική βόλτα στην Κεντρικής και να γράψουν μια σύντομη σκέψη τους σε ένα από τα κίτρινα post it.


Την τελευταία μέρα μάλιστα, έπειτα από την μεγάλη προσέλευση κόσμου, πιθανότατα να επαναληφθεί η περιήγηση για όσους δεν κατάφεραν να παραβρίσκονται το Σάββατο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

















































16 σχόλια:

  1. ήταν και αυτό ένα πυροτέχνημα και ξεχάστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειρότερο όλων ειναι εκείνο το ερείπιο ( πριν χρόνια κάηκε ) απέναντι από την παλαιά μητρόπολη που ο Δ.Β. δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να πιέσει και να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να καθαριστεί και να γλιτώσει όλη η περιοχή , ο δρόμος και η εκκλησία από ενα σοβαρό κίνδυνο!
    Δήμαρχε ,
    φρόντισε προσωπικά το θέμα που πιθανότατα να μην ειναι στην αρμοδιότητα σου... αλλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πεζοδρόμηση των διπλανών οδών κατέστρεψε την Κεντρικής, αφαίρεσε πάρκινγκ, συμφόρησε το κέντρο...(όχι μόνο κουλτούρα, ας δούμε και την πραγματικότητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιορτάζουμε τον θάνατο του εμποράκου...
    Το κλείσιμο τόσων καταστημάτων θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους.
    Η απελευθέρωση των αγορών ,οι αθρόες εισαγωγές (η περιβόητη παγκοσμιοποίηση) ,με επακόλουθο το σταμάτημα της όποιας πρωτογενούς παραγωγής είχαμε και φυσικά ένα τόσο σκληρό και ακριβό νόμισμα ,που δεν ήταν για τα δικά μας μέτρα ,μας έφτασαν σε αυτό το χάλι.
    Σε όποια πόλη της Ελλάδας κι αν πας ,συναντάς πλέον νεκροταφεία κλειστών καταστημάτων.
    Αντιμετωπίζουμε το θέμα φολκλορικά ,αν και γνωρίζουμε όλοι μας ,ότι και εμάς και τα παιδιά μας,θα μας θέλουν πλέον ,ως επιδοματούχους ανέργους.
    Ήδη με το νέο νομοσχέδιο ,για τους ελεύθερους επαγγελματίες ,μεγάλο μέρος αυτών ,θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο,τα επόμενα πέντε με επτά έτη (περίπου αυτό είναι το χρονικό διάστημα της τροχιάς καθόδου και της συσσώρευσης χρεών ,μέχρι να πάρει κάποιος την απόφαση,για οριστικό κλείσιμο).
    Δυστυχώς ,αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό , η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.Τα πάντα είναι ελεγχόμενα...






    αγορών (η περιβόητη παγκοσμοιοποίηση) και ένα τόσο σκληρό νόμισμα ,όπως το ευρώ ,που δεν ήταν για τα δικά μας μέτρα ,μας έφτασαν σε αυτό το χάλι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κατάλαβα γιατί χαίρονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια απορία έχω και εγω , μόλις πέρασα από εκεί , εφιαλτική ερημιά .Ειχε κάποιος "καλλιτέχνης" μία ιδέα την υλοποίησε και όλα καλά ...... από κουλτούρα χορτάσαμε από έργα ...θα...θα...θα

      Διαγραφή
    2. Επειδή βγήκαν και τραγούδησαν σε έναν δρόμο που φοβάσαι ότι θα βγουν τα φαντάσματα

      Διαγραφή
  6. Μνημόσυνο της κατηφόρας που έχει πάρει η Βέροια και η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τραγούδι (δεν ζωντανεύουν οι νεκροί) το τραγούδησαν ;
    Η αγορά όπως την ξέρατε κυρίες και κύριοι ετελείωσε και μαζί της οι παλιοί έμποροι. Το ίδιο γίνεται σε όλη την πόλη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Με καταστήματα 20 και 50 τετραγωνικών δεν γίνεται βιώσιμο εμπόριο. Θα πρέπει η πόλη να ψάξει να δώσει στο δρόμο άλλη χρήση και κίνητρα για κάτι άλλο εκτός του εμπορίου που έχουν στο μυαλό τους οι παλιοί έμποροι της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σωστά, άλλη χρήση και κίνητρα, ίσως κάτι ζωντανέψει, ας σκεφτούμε όλοι κι ας κάνουμε προτάσεις

      Διαγραφή
    2. Να ανοίξει κανένα καφέ ρε παιδιά!!!

      Διαγραφή
  8. Να πάτε όλοι μαζί σε κάνα ψυχίατρο να σας δει γιατί το έχετε χάσει ντιπ για ντιπ. Η αγορά της Βέροιας καθημερινά βουλιάζει, ξεσκιζουν σε πωλήσεις τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι κουριερ κάθε μέρα φέρνουν στα σπίτια της Βέροιας χιλιάδες είδη και αυτοί να κάνουν κάτι να ζωντανέψει η πόλη και η οικονομία της είναι βυθισμένη στην τεχνητής μελαγχολίας τους. Πρωί μεσημέρι βράδυ χάπια και δέσιμο για σίγουρα αποτέλεσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία εκδήλωση, απλα κάποια μάτια απο την μακρινή Γερμανια Αγγλια ,δακρύζουν βλέποντας τα μαγαζιά στα (απο τα)οποία μεγάλωσαν σαν παιδιά να γίνονται σκηνικά νοσταλγικών καλλιτεχνικών ανησυχιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και αφού τραγούδησαν και έκαναν το δρόμενο αυτό μετά πήγαν όλοι στα σπίτια τους και αγόρασαν ρούχα και παπούτσια από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, διότι είναι πολύ φθηνότερα.
    Και καλά έκαναν αφού εκεί πάει η αγορά παγκόσμια.
    Μην κοιτάτε που στη Βέροια κάποιοι γραφικοί νομίζουν ότι θα το αλλάξουν αυτό.
    Όποιος δεν προσαρμόζεται .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακόμη μια παντελώς ΑΚΥΡΗ εκδήλωση , γεμάτη μιζέρια και ανουσιότητα.
    Μοιάζει με τον χορό της βροχής που χορεύαν οι ινδιάνοι τις άνυδρες μέρες. Έτσι και οι βεροιώτες ως άλλοι ινδιάνοι χορεύουν στα αποκαϊδια μπας και βρέξει δουλειές και ευρώ .
    Δεν πειράζει , συνεχίστε να ψωνίζετε από τα κρατικά καρτέλ τα σουπερ μαρκετ και να μην ψωνίζετε απο τα μικρά τα κατασήματα και θα χορέψετε και μια βεροια παντελώς άδεια.
    Μόνο φανταστείτε έαν τα είδη των καταστημάτων υπήρχαν έξω στην βέροια αλλα και σε καθε πολη , δεν θα υπήρχε ουτε 1 κατάστημα κλειστό . Ούτε ένα !
    Αν πχ υπήρχαν +20 κρεοπωλεια , +20 μαναβικα +20 μικροπαντωπολεία , +20 ψαράδικα κλπ κλπ
    Η ανεργία θα είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα γιατι οι θέσεις εργασίας θα ήταν πολυ πολυ περισσότερες σε σχέση με τα άτομα που απασχολεί ένα σουπερμαρκετ.
    Και φυσικά εδώ μιλάμε για πραγματικο ανταγωνισμό και οι τιμές των προϊοντων θα ηταν πολυ χαμηλότερες και όχι οπώς τωρα που όλο το χρημα του ελληνα το μαζευουν 4 ογκόλιθοι και το στέλνουν ελβετία.
    Δεν πειράζει βεροιώτη-έλληνα , αφου είσαι παρτάκιας και θες να ψοφήσει η γίδα του γείτονα και δεν σε κόβει οτι ο γειτονας θα ερθει να ψωνισει απο το μαγαζι σου , οχι ο μασουτης οχι ο σκλαβενιτης ουτε ο ΑΒ ουτε ο lidl και ο καθε σουπερμαρκετατζης, ετοιμάσου να χορέψεις σε μια βεροια παντελως άδεια.
    Ήδη βγαίνεις εξω και παντου εχει κοσμο τριτης ηλικιας σε ολα τα καφε που εχουν γεμισει την πολη , οι νεοι οι περισσοτεροι εχουν φυγει στο εξωτερικό. Στο τέλος οι Συρίοι θα μεινουν εδω και οι Αφγανοι.
    Καληνύχτα βεροια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολικό το σχόλιό σου! Η Βέροια πάντα είχε νέο κόσμο και πάντα θα έχει! Για πάνε σε άλλα μέρη να δεις γενικά πόσο χειρότερα είναι!

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ