Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ας μην ωραιοποιούμε το παρελθόν...

Βλέποντας την διπλανή εικόνα που ανέβηκε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook, το μυαλό όλων, τρέχει στο μακρινό παρελθόν. Βρισκόμαστε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην Πλατεία Ωρολογίου. 

Μπορεί να έχουμε γλυκές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή, ωστόσο παρατηρώντας την Πλατεία από ψηλά, μόνο όμορφη δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις. Καμία αισθητική και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση για ηλικιωμένους, ΑμΕΑ και παιδιά. Σκόρπια δέντρα, τσιμεντένια παγκάκια και δύο συντριβάνια χωρίς... νερό! Ναι, αγαπάμε το παρελθόν μας, αλλά ας μην το ωραιοποιούμε κιόλας.

19 σχόλια:

  1. Βεροιώτη μας κάνεις πλάκα πρωινιάτικα; Τσιμεντώσανε ολόκληρη την πόλη. Τα ομορφότερα σημεία πρασίνου έγιναν άχρωμα γκρί. Τι θα πεi χωρίς πρόσβαση σε ηλικιωμένους και παιδιά; Εμείς που ήμασταν παιδιά μια χαρά παίζαμε στο πάρκο της πλατείας του Ωρολογίου και οι ηλικιωμένοι μια χαρά καθότανε στα παγκάκια.

    Αύριο το πρωί βάλε μας άρθρο για το πόσο άσχημο ήταν το σιντριβάνι στην ελια και πόσο άσχημο ήταν το ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ πάρκο της ελιάς και πόσο ομορφότερο έγινε τσιμενταρισμένο από τους Αγίους Ανάργυρους μέχρι τα σέβεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν αποτυχημένη η μελέτη της καινούριας πλατείας.

    Μόνο το εξωτερικό ασανσέρτης Εληάς και οι (σταματημένες)κυλιόμενες σκάλες της Στρατού, την ξεπερνάνε σε αποτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι τωρα ειναι πιο ωραια.. με ολους τους παραβατικους μαζεμενους και την ιδιωτικοποιηση της πλατειας απ το μαγαζι με τις μπουγατσες και τα αυτοκινητακια. να περασει παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια τώρα, ποιος τρ@χανάς μπορεί να το έγραψε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ τώρα είναι προσβάσιμη για ΑΜΕΑ ; Ζείς σίγουρα στη Βέροια; Θυμάμαι πολύ καλά το πάρκο της φωτο που σαν παιδιά σκαρφαλώναμε στο "δεντρο" με το δίχτυ και "αμέτρητους" ηλικιωμένους στα παγκάκια κάτω από τη σκιά των δέντρων που δεν υπάρχουν σήμερα . Απέναντι δε, υπήρχε η "απλα" της πλατείας δικαστηρίων. Καλά θα κάνεις να συγκρίνεις τη φώτο που ανάρτησες με την αντίστοιχη σημερινή κατάσταση για τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα της πλατείας. Η σημερινή κατάσταση είναι ένα αίσχος και μισό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό, γρήγορο ή φθηνό: Διάλεξε δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
    άλλο η πρόσβαση ΑΜΕΑ, που τότε δεν υπήρχε πουθενά και που αν η πλατεία παρέμενε έτσι θα μπορούσε να γίνει με μικροπαρεμβάσεις. Τα παιδιά μια χαρά κυκλοφορούσαν και έπαιζαν, εκεί έπαιζα και εγώ και οι ηλικιωμένοι όπως ο παππούς μου έπαιζαν το χαρτάκι τους στο τραπέζι που φαίνεται πίσω από το περίπτερο και το σιντριβάνι μια χαρά νερό είχε, φαίνεται και στη φωτογραφία.
    Εσύ μάλλον δεν είσαι από εδώ για να μας λες τέτοιες ανακρίβειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάθε πέρυσι και καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενώ τώρα επίγειος παράδεισος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πλατεία ωρολογίου ήταν όμορφη και ασχήμαινε. Η δε πλατεία της εληάς ήταν πανέμορφη, ένα στολίδι, και έγινε σαν όρχος στρατοπέδου.

    Βλέπετε το φυσικό κάλλος του πρασίνου δεν ''αποδίδει'' όπως το μπάζωμα, το τσιμέντωμα και οι κυλιόμενες σκάλες που χρειάζονται μελέτες, υλικά, εργολάβους κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενώ τώρα μέσα στο τσιμέντο είναι όμορφη βρε άιντε νά σέ δεί κανένας οφθαλμίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όποιος λέει ότι έπαιζαν τα παιδιά τότε,μάλλον έχει χρονια να επισκεφτεί την πλατεία ως είναι τώρα,που είναι γεμάτη παιδιά με χώρο για παιχνίδι.... αυτόν τον τοίχο να μην είχε και να ήταν όλο εκείνο μια νησίδα πράσινου θα ήταν μια χαρά πλατεία τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή μεγάλωσα στη γειτονιά αυτή . Στην πλατεία όντως δεν παίζαμε για έναν και μοναδικό λόγο: Επειδή δεν χρειαζόταν! Οι πλατείες δεν είναι για να παίζουν τα παιδιά, αλλά να κάνουν βόλτα, να συζητάνε και να κάθονται . Είχαμε για παιχνίδι την παιδική χαρά (που τώρα είναι κλειδωμένη), τις αυλές των σχολείων (που τώρα είναι κλειδωμένες), και από εκεί και ύστερα γειτονιές , Κυριωτισσα, Τσερμένι, τζαμί ,όπου παίζαμε, χωρίς να βγει στο πρωί πεντάλεπτο ο γειτονας να φωνάζει ότι θα του χαλάσουμε το αμάξι και θα καλέσει την αστυνομία. Επίσης να πω ότι όντως σήμερα πηγαίνω το παιδί μου στην πλατεία να παίξει για έναν και μοναδικό λόγο: δεν έχει ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού να πάει! Η πλατεία είναι εντελώς ακατάλληλη και επικίνδυνη για παιχνίδι, λύση ανάγκης είναι, και κάνουμε τον σταυρό μας κάθε φορά να μην πάθουν τίποτα τα παιδιά!

      Διαγραφή
  13. Θυμαμαι...Ραντεβού στα Σχοινακια... Σκαρφαλώναμε ως την κορυφή! Δίπλα οι παππούδες έπαιζαν χαρτιά, τάβλι, ακόμα και σκάκι στα κτιστά τραπεζάκια . Νερό τρέχουμενο από κάτι βρύσες περίεργες, σαν σωλήνας . Και περιστέρια, πάρα πολλα , νομίζω υπήρχε κάποιο είδος φωλιάς εκεί κοντά . Το περίπτερο, τα ταξί, και απέναντι τα Δικαστήρια γεμάτα κίνηση .Εκεί και το ηρώο με τον ακρωτηριασμενο ήρωα που λίγο με τρομαζε...Δίπλα η παιδική χαρά με πολύ πρωτότυπα παιχνίδια που από τότε που ξηλώθηκαν δεν τα ξανασυνάντησα, μια αράχνη, ένα φιδάκι, μονόζυγο, πολυζυγο.. (Άραγε υπάρχει καμία φωτογραφία από εκείνη την παιδική χαρά; ) Και άλλο τρεχούμενο νερό μέσα στην παιδική, από μια όμορφη βρύση .
    Φυσικά δεν ήταν τέλεια η πλατεία, δυστυχώς εκείνοι που σύχναζαν εκεί την βρωμιζαν, αλλά μήπως και σήμερα αυτό δεν κάνουν; Λίγη συντήρηση ήθελε, καθαριότητα, λίγη φροντίδα παραπανω και τίποτε άλλο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να γίνονται όλες οι εκδηλώσεις στην ελιά για να δουλεύουν τα καταστήματα του ''χορηγου''
    Αφού είναι είναι τόσο ωραία η πλατεία ωρολογίου ας ανάψουν το δέντρο εκεί φέτος
    ...βεριωτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πριν μερικές εβδομάδες ψηφίσατε και επιδοκιμάσατε τον Δήμαρχο με 58%, αυτόν δηλαδή που ήταν Αντιδήμαρχος ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ την περίοδο που κατασκευάστηκε η πλατεία. Τι σημαίνει αντιδήμαρχος πολεοδομίας; Ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των οδών , πλατειών, πάρκων κλπ.
    Τώρα ποιόν κατηγορείτε; Τη Χαρούλα μήπως; Τι να γνώριζε η κυρία από έργα. Οι τότε κουμανταδόροι του Δήμου ήταν οι Αντιδήμαρχοι Βοργιατζίδης και Δάσκαλος. Αυτοί είχαν το γενικό πρόσταγμα για τα έργα.
    Έτσι θλιβερά θα κυλά ο χρόνος τουλάχιστον για πέντε χρόνια ,τόσο για τα χωριά, όσο και για την πόλη του Δήμου Βέροιας. Η Βέροια θα μαραζώνει και εσείς θα μετανιώνετε μετά την κάλπη για την ψήφο σας, που ξανά και ξανά δώσατε. Θα δικαιολογείστε ότι σας επηρέασε ο φίλος ή ο συγγενής ή ίσως η ανταπόδοση εκείνου του ρουσφετιού ή της μικροεξυπηρέτησης που σας έγινε. Άρα δεν φταίει ο ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ