Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το μεγάλο μαρκάρισμα και τα άγχη μιας διάσπασης

Άρθρο του Άγγελου Τόλκα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πολιτικό σκηνικό κυριαρχιας της ΝΔ μέσα στο οποίο γίνεται η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ


Η ΝΔ έχει επενδύσει σε ένα πολύπλευρο παιχνίδι καιροσκοπισμού και συμφέροντος, για το οποίο μάλιστα μπορεί να καυχιέται ότι το εφαρμόζει με επιτυχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει μια ελεγχόμενη και εξαρτώμενη από δικαστικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εκκρεμότητες ακροδεξιά, την οποίαν ελέγχει και χρησιμοποιεί κατά περίπτωση. 

Ψήφισε μαζί με την Ελληνική Λύση την αντικατάσταση μελών ανεξάρτητων αρχών, χαρίζοντας, παράλληλα, στον Πρόεδρο του μικρού κόμματος τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στον τηλεοπτικό του σταθμό. 

Ψήφισε το 2023 νόμο κατά των ναζιστικών μορφωμάτων με σημαντικά κενά – αντίθετα προς όσα διεκδικούσαμε και προειδοποιούσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ – με αποτέλεσμα σήμερα οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ να βρίσκονται στο έλεος – και τις διαθέσεις – της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Αφήνει χώρο ως εμπροσθοφυλακή στη Νίκη ενάντια σε ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου, σε πολλά από τα οποία ακολουθεί και ο «συγκάτοικος» του Μαξίμου κος Βορίδης, κάτι που θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον. 

Από την άλλη πλευρά, μέσα από τις παρακολουθήσεις, προσπάθησε να ασκεί επιρροή στον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Συγχρόνως στηρίζει – με τα φιλικά του ΜΜΕ – τις κινήσεις διάσπασης που ζει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα. 

Τα ΜΜΕ που χτυπούσαν τον Αλέξη Τσίπρα είναι τα ίδια που αναδεικνύουν την προβληματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό θέμα επικαιρότητας, λες και δεν υπάρχει ακρίβεια, απειλή της ασφάλειας, ελλείψεις σε υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία, παραμέληση της περιφέρειας. Ενώ, προφανώς και συμφέρει στην κυβέρνηση να αναδείξει σταδιακά ως δεύτερη πολιτική δύναμη το ΚΚΕ. 

Γι’ αυτό και οι κοινές εξεταστικές επιτροπές ΚΚΕ με ΝΔ, γι΄ αυτό και η υπερπροβολή από τα κυβερνητικά στελέχη της μεγάλης δημοτικότητας που απολαμβάνει ο επί κεφαλής του ΚΚΕ ή ότι το ΚΚΕ ασκεί την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση. Με όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοτεχνεί την εικόνα του ως ο μετριοπαθής, κεντρώος πολιτικός της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. 

Στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης έχουμε, ωστόσο, παρακολουθήσεις με παράνομα λογισμικά, αντιδημοκρατικό και απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ, κουκούλωμα σκανδάλων μέσα από εξεταστικές που δεν αφήνουν περιθώριο άλλης άποψης και πολιτικής κριτικής, επιρροή και έλεγχο μέσα από πολλές και υψηλές χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ, κονδύλια και πόρους σε «φιλικά» επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Η σημερινή κυβέρνηση επιβάλει τη σιωπή δια του νόμου και δια αντικαταστάσεων των λειτουργών των ανεξάρτητων αρχών, επιλέγει χωρίς συναινέσεις την ηγεσία της δικαιοσύνης, μετατρέπει κάθε εκλογική νομοθεσία σε μηχανισμό εξυπηρέτησης του εκλογικού στόχου της. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά προδιαγράφουν το σκηνικό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει ξεκινήσει να «στήνει». 

Ενισχύει τον ενιαίο πόλο δεξιάς – ακροδεξιάς ρίχνοντας το βάρος στη μια ή την άλλη πλευρά ανάλογα με τις συνθήκες για την πολιτική ανάδειξη του ίδιου. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και η ουσιαστική μετατόπιση που πρέπει να αναλύσει και να αντιμετωπίσει η δημοκρατική παράταξη, προβάλλοντας πειστικές εναλλακτικές λύσεις. 

Είναι η ακροδεξιά στροφή σε συνδυασμό με το κράτος λάφυρο, την οικογενειοκρατία οθωμανικού τύπου και τον έλεγχο της ροής του χρήματος από την επιτελική εκτελεστική εξουσία. Είναι όλο αυτό το πολυσύνθετο σύστημα άσκησης επιρροής και όχι απλά ή μεμονωμένα οι υποκλοπές. 

Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο έγινε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διάσπαση χωρίς πολιτικά κίνητρα, επιχειρήματα ή και δικαιολογίες. Μία διάσπαση που βασίστηκε σε υπολογισμούς διαχείρισης εξουσίας και προσωπικής φιλοδοξίας. Μία διάσπαση από την μόνιμη ηγετική ομάδα 2015-2023 που καθόλου δεν έλαβε υπόψιν τις ανάγκες της επόμενης ημέρας για το λαό και την πατρίδα. 

Σε αυτά οφείλουμε να τοποθετηθούμε με σαφήνεια ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη. Και οι απαντήσεις πρέπει να είναι διαφορετικές από όσες συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά η απαίτηση για «καθαρά χέρια», διαφανή διαχείριση και ουσιαστική δημοκρατική αντιπροσώπευση αποκτά τέτοια πολιτική και θεσμική ένταση, που πρέπει να γίνει η συλλογική «σημαία» της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης.

9 σχόλια:

  1. Άκου σύντροφε, διότι είναι φανερό ότι δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται ή προσπαθείς να μας ταϊσεις....
    Η διάσπαση είχε αφορμή τα πολιτικά κίνητρα δηλ την αλλαγή της αριστερής πολιτικής του Αλ6 με μια ποιό κεντρόα, μετά τα χαστούκια απο την ΕΕ όταν είσαστε κυβέρνηση και μετά την συντριβή στις τελευταίες εκλογές σε αντίθεση με την εμμονή σε αριστερή πολιτική των διαφωνούντων και αποχωρούντων. Άρα αυτά που μας λες για δήθεν (Μια διάσπαση χωρίς πολιτικά κίνητρα, επιχειρήματα ή και δικαιολογίες) είναι αρλούμπες. Ο Αλ6 σας, σας εγκατέλειψε δύο μήνες πριν τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές και γνωρίσατε άλλη μια συντριβή. Τι θα πάθαινε αν σας άφηνε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Προφανώς ήθελε να χρεώσει σε άλλον την αποτυχία και να κάνει την ολη υπόθεση ακόμα πιο δραματική. Τυχαίο;
    Ο αναλώσιμος.... ανίδεος πολιτικά και άγνωστος κομματικά νέος αρχηγός, σας πήρε (του δώσατε) το κόμμα σε μια νύχτα με εκλογές βέβαια ανοικτές για οποιον περνούσε έστω και τυχαία απο έξω απο τα εκλογικά !!! Σε μια νύχτα αλλάζουν οι εξουσίες μόνο σε (χουντες). Ο (εγγυητής της ενότητας... ) Αλ6 οποίος τελικά σας οδήγησε στη διάσπαση άφησε τη διάσπαση να ολοκληρωθεί. Γιατί δεν έκανε κάτι να την αποτρέψει και άρχισε τώρα δειλά δειλά να βγαίνει ξανά στο προσκήνιο;
    Είναι φανερό ότι μετά την νέα ήττα στις Ευρωεκλογές θα επιστρέψει ως σωτήρας.
    Και εσύ αφου ολοκληρώθηκε η διάσπαση άρχισες τώρα να μιλάς πάλι και να κατηγορείς όλους εκτόςτου ΠΑΣΟΚ !!! (κουβέντα δεν κάνεις στο κείμενό σου), για το οποίο ΠΑΣΟΚ πριν μας έλεγες άλλα...
    Προφανώς ενημερώθηκες για την συμαντική άνοδο του ΠΑΣΟΚ και για την συνεργασία που θέλει ο Αλ6ς σου μαζί του. Είναι φανερό ότι αρχίζεις να ρίχνεις γέφυρες. Ετοιμάζεσαι.
    Όπως όμως διαπίστωσες έχει ο καιρός γυρίσματα.
    Θα πρέπει ακόμη να ξέρεις ότι όλοι δεν τρώμε οτι μας σερβίρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακου καλα λαλιστατε που εκπορευεσαι απο ενα μενος που απο τοτε που ο Αλεξης εγινε ΠΘ και επεβαλε δικαιοσυνη σε αδικιες ετων, το συστημα του κατεστημενου επεσε να τον τσακισει...
      Λοιπον ο Τσιπρας εκανε υπομονη απο τον πυρηνα τον παλαιοκομματικο και τα βολεμενα μελη του ΣΥΡΙΖΑ επι Κυβερνησης, περνοντας αποφασεις συνεδριακες που ποτε αυτος ο πυρηνας δεν υιοθετησε...και γιατι το εκαμναν....γιατι απλουστατα ηταν στην εξουσια και καρπονοταν τα οφελη....αυτοι οι δηθεν αριστεροι, ποτε δεν συμπαθησαν το ανοιγμα του Τσιπρα προς καθε Δημοκρατικοσοσιαλιστη. Φυσικα και κανεις απο το ΚΙΝΑΛ δεν ηθελε τον ΣΥΡΙΖΑ εξουσια...Ετσι λοιπον μην βγαινετε τωρα και καταδικαζετε εναν ανθρωπο που δεν εκμεταλλευθηκε την ΠΘ θεση για ιδιον οφελος. Ολοι αυτοι που αφησαν το ΚΙΝΑΛ και μετεπηδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ειναι σοσιαλιστες και οχι δεξιοιζοντες που τους απολαμβανει το ΚΙΝΑΛ να τους κουνουν το χερι απο την ΝΔ.
      Ετσι λοιπον κοιταξτε τα του οικου σας και την καταντια της χωρας να ταιζει καθε λιγο τα ΜΜΕ και να σας δινει ψιχουλα για την ακριβεια καυσιμων, ψιχουλα για την ακριβεια τροφιμων και ενεργειας, που και αυτα τελειωσαν,,,το δουλεμα των συνταξιουχων για τις περικοπες, που εφθασαν να εκβιαζουν λεγοντας ... θελετε ραφαλ η αναδρομικα το ζησατε αν ασχολησθε με ολα τα ζητηματα.
      Τελειωνοντας καταλαβε οτι οταν χανεις απο οποιονδηποτε ΧΑΝΕΙΣ επειδη τα κανεις πλακακια με παρεξηγημενους δημοσιογραφους που σε χορευουν λογω ανεπαρκειας πολιτικης αποψης, στο ταψι.

      Διαγραφή
  2. Δικά σου πατήματα ακολούθησαν οι σύντροφοί σου κύριε Τόλκα!!!
    Και εσύ από κάπου αποχώρησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πεις τον φιλο σου τον Κουλη να πατησει ΒΕΤΟ και ασε τις μπουρδες για ενα θεμα που ολο το δεξιο συμπλεγμα το ειχε δωσει χρονια τωρα αλλα πουλουσε εθνικοπατριωτισμο σε σανοφαγους

      Διαγραφή
    2. Οι εθνοπροδότες του ΣΎΡΙΖΑ έχουν υπογράψει οτι....
      Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφωνία ή συνθήκη και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και παραμένει σε ισχύ επ' αόριστον.

      Διαγραφή
    3. Αν ειναι ετσι ...που δεν ειναι....γιατι ο δικος σας περιφανος "πουλημενος" ηγετης και ολοι αυτοι οι εθνικοπατερες μιλουσαν για ΒΕΤΟ στην ΕΕ και αλλου και σημερα τρεχουν σαν ....νιτσες και τους καλοδεχονται....παρτε το χαμπαρι οτι απο εμπαθεια και μην σας μαλωσει κανεις απο τον ιδιο χωρο, παραμενετε εκει που εισθε ...και ακουσθε καλα ,,τωρα που θα ερθει ο κουμπαρος σας και της Ντορας ...να εχετε τα αυτια τεντωμενα για το τι σκαρωνει ο Κουλης σας....ΞΥΠΝΗΣΤΕ απο τις παρωπιδες,

      Διαγραφή
  4. Κι αυτούς που φεύγουν
    κι αυτούς που μένουν
    οι μοίρες μ’ απονιά
    πάντα τους δέρνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μιλάς εσύ....
    ...... Που την κοπανησες από το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια σας κάνουν τώρα..... Καλή χώνεψη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ