Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στην κούρσα διαδοχής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Θεσσαλονίκης ο Βεροίας Παντελεήμων

Δεκτή έγινε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την συνεδρίαση της 24-25/8 η παραίτηση του (πρώην πλέον) Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος της διαδοχής του, με την διαδικασία της εκλογής να έχει προσδιοριστεί κατά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου (για την ακρίβεια την εβδομάδα μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών). 

Συνήθως η θέση, λόγω των πολλών ευθυνών και του κύρους που συνεπάγεται, καλύπτεται με μετάθεση ενός ήδη Μητροπολίτη, όμως τίποτε στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σίγουρο. 

Με όσες πληροφοριες βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαβορί εμφανίζεται ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Φιλόθεος. Όμως και ο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, που υπηρέτησε επί σειρά πολλών ετών ως Πρωτοσύγκελος στην Μητροπολη Θεσσαλονίκης και γνωρίζει όσο λίγοι πρόσωπα και καταστάσεις εμφανίζεται, με την ενθάρρυνση πολλών άλλων Μητροπολιτών, να διεκδικεί την μετάθεσή του στην πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε εκκλησιαστικά.

Μήνας εξελίξεων λοιπόν ο Σεπτέμβριος για μια κομβική θέση, ο κάτοχος της οποίας φέρει τον τίτλο του «Παναγιωτάτου», όπως ακριβώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, οι μόνοι μέσα στην Ορθοδοξία.

"Καντηλανάφτης"

7 σχόλια:

  1. δεσποτα ευλογημενε, τοσο ωραια πολη που θα την αφησεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεσποτα το 2004 ειπες, οτι δεν αφηνεις το ποιμνιο σου, τωρα γιατι να το αφησεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέσποτα τι εχεις να πεις για τις σατανικές νεες ταυτότητες, να τις πάρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πνεύμα ανθρωποκεντρικό ουμανιστικό και από κλήρο και από λαό. Αλίμονο! Οι Απόστολοι, οι επίσκοποι των οποίων είναι διάδοχοί, άφησαν οικογένεια και τόπο καταγωγής και δίδαξαν το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Αν ήθελε ο επίσκοπος Βεροίας να πήγαινε στην μητρόπολη Θεσσαλονίκης αντί του Άνθιμου, που ήταν και πιο νέος. Από την άλλη, μέρος του ποιμνίου εκφράζει προσωπολατρεία, συνδέει τον πνευματικό αγώνα και την σωτηρία της ψυχής με το πρόσωπο του οικείου επίσκοποι και είναι πέρα για πέρα λάθος. Ας αφήσουν την πρόνοια του Θεού να ενεργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ξεκινα η κουρσα... αντε να δουμε και κανα αρθρο με τα εργα σας γιατι τελευταια πολυ ησυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ......Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ.....Ο ΔΕ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΝΥΜΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Κούρσα διαδοχής". "αυλή αρχιεπισκόπου", τι πράγματα είναι αυτά? Ο επίσκοπος πρέπει να είναι, κατά τον Ιωάννη Χρυσόστομο, ή Θεόκλητος ή δημόκλητος και ποτέ αυτόκλητος.
    Όσο πιο μακριά είναι κάποιος από αυτόκλητους ιεράρχες, τόσο πιο κοντά θα είναι στον Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ