Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στις κάλπες για πρώτη φορά με απλή αναλογική – Τι θα συμβεί στην Ημαθία;

Όλα τα σενάρια για την κατανομή εδρών της Ημαθίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και στις επόμενες

Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες καλούμαστε να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε κυβέρνηση και εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Το πολιτικό σκηνικό, παρά το ήπιο προεκλογικό κλίμα, παραμένει ρευστό, κυρίως λόγω του νέου εκλογικού συστήματος με το οποίο θα πραγματοποιηθούν τόσο οι εκλογές της 21ης Μαΐου που θα γίνουν με απλή αναλογική, όσο και οι επόμενες όποτε κι αν γίνουν, οι οποίες θα διενεργηθούν με ενισχυμένη μεν αναλογική, αλλά με νέο σύστημα απόδοσης των εδρών του bonus, με τρόπο που καθιστά την αυτοδυναμία πιο δύσκολη. Αν από τις εκλογές του Μαΐου δεν προκύψει κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι οι επόμενες εκλογές να γίνουν τον Ιούλιο του 23.

Ποια είναι τα σενάρια για την Ημαθία;

Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται τα πιθανά αποτελέσματα κατανομής των εδρών στην Ημαθία και με τα δύο πρωτόγνωρα συστήματα.

21 Μαΐου – Απλή αναλογική

Η Ημαθία είναι τετραεδρική περιφέρεια. Εκλέγει δηλαδή 4 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι το «εκλογικό μέτρο», το ποσοστό δηλαδή με το οποίο το κάθε κόμμα εκλέγει απευθείας έναν βουλευτή, είναι το 25%. 

Υποθέτοντας πως τα 2 πρώτα κόμματα θα υπερβούν το 25% στην Ημαθία, συμπεραίνουμε πως θα εκλέξουν αυτόματα από έναν βουλευτή. Τι θα συμβεί όμως με τις εναπομείνασες 2 έδρες με την απλή αναλογική;

Η κατανομή τους εξαρτάται από τα αποτελέσματα των κομμάτων σε άλλες περιφέρειες και από τον συνολικό αριθμό (και όχι ποσοστό) αδιάθετων ψήφων, συνεπώς δεν υπάρχει απόλυτη πρόβλεψη. Το μακράν πιθανότερο όμως είναι τις 2 αυτές έδρες να τις πάρουν το πρώτο και το τρίτο κόμμα.

Συνεπώς:

• Πρώτο κόμμα 2 έδρες

• Δεύτερο κόμμα 1 έδρα

• Τρίτο κόμμα 1 έδρα

Ας δούμε ένα ίσως πιο ευνόητο παράδειγμα:

Αν το πρώτο κόμμα λάβει πχ 34%, εκλέγει από το 25% έναν βουλευτή και έχει αδιάθετο αριθμό ψήφων, που αντιστοιχούν στο 9%.

Για να μην λάβει δεύτερη έδρα, θα πρέπει το 3ο και το 4ο κόμμα, να έχουν το καθένα μεγαλύτερο αδιάθετο αριθμό ψήφων, από όσους αντιστοιχούν στο 9% αδιάθετων του πρώτου κόμματος. Πρακτικά να έχουν πάρει το καθένα, σημαντικά περισσότερο από 9% στην Ημαθία. Συνδυασμός που είναι δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος. 

Έτσι, σε σχέση με την συνολική επίδοση των κομμάτων, αλλά και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των άλλων περιφερειών, υπάρχουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα:

• 2 – 1 – 1

• 2 - 2

• 1 – 1 – 1 – 1

Με μακράν πιθανότερο όπως προαναφέραμε το 2 – 1 – 1.

Επόμενες εκλογές – Ενισχυμένη αναλογική

Με τη συγκεκριμένη ενισχυμένη αναλογική που θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες.

Για κάθε επιπλέον 0.5% θα λαμβάνει 1 έδρα.

Συνεπώς για να λάβει το σύνολο των 50 εδρών bonus, θα πρέπει το πανελλαδικό ποσοστό του να είναι 40%, επίδοση που φαντάζει πολύ δύσκολη.

Έτσι, η αυτοδυναμία είναι δυσκολότερη απ’ ότι σε παλαιότερες αναμετρήσεις, που το bonus δινόταν αυτόματα ολόκληρο στο πρώτο κόμμα. Το ακριβές ποσοστό της αυτοδυναμίας εξαρτάται επιπλέον από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, περνώντας το κατώφλι του 3%, αλλά και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην Ημαθία, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, το νέο σύστημα δεν αναμένεται να επηρεάσει την κατανομή των εδρών σε σχέση με παλαιότερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και το πιθανότερο είναι να έχουμε το γνωστό 3 – 1. Τρείς έδρες δηλαδή για το πρώτο κόμμα και μία για το δεύτερο.

Αυτά προς ενημέρωση και… καλό βόλι!

Γ.Σ.Χ

2 σχόλια:

  1. Για να κατσει η εδρα στην Ημαθια στο τριτο κομμα με τα ποσοστα που δημοσιευονται απο τα γνωστα γκαλοπ,οι πιθανοτητες ειναι οσες και να πιασει καποιος το ΤΖΟΚΕΡ σε μεγαλο τζακ ποτ.Οι δεκα τετραεδρικες με τα ποσοστα τους στις εκλογες του 2019 ειναι.1)Τρικαλα 9,71, 2)Καρδιτσα 9,42, 3)Πελλα 9,31, 4)Κυκλαδες 8,58, 5)Πιερια 8,52, 6)Καβαλα 8,48, 7)Κορινθος 8,47, 8)Ημαθια 8,24 , 9) Εβρος 8,17, 10)Χανια 6,54. Οι εδρες κατανεμονται πρωτα στο επικρατειας μετα στις μονοεδρικες μετα στις διεδρικες μετα τριεδρικες και συνεχεια στις τετραεδρικες.ΟΙ ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ ΟΜΩΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΙΣ ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ.Οσες αδιαθετες παραμενουν απο τριεδρικες και πανω κατανεμονται ξεκινωντας απο το κομμα που εισερχεται τελευταιο στην Βουλη,δηλ,εχει το μικροτερο ποσοστο και με βαση τα μεγαλυτερα αχρησιμοποιητα υπολοιπα μεχρι να συμπληρωσει των αριθμο των εδρων που του αναλογει.Μετα ακολουθει το δευτερο μικροτερο κομμα,μεχρι και το δευτερο κομμα.Το πρωτο παιρνει τις υπολοιπες εδρες.Μελετηστε την παλια υποθεση της Λαρισας και θα καταλαβετε.Αυτα τα λιγα προς γνωση (μια και τωρα ειμαστε στο τελος) σε καποιους ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΜΕ ΠΑΠΑ, και εξυπηρετουσαμε αθελα μας τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ