Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου «ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης»


Το Εκκοστήριο Ιδεών φιλοξένησε την παρουσίαση ενός πρωτοποριακού βιβλίου για τη Βέροια, όπου 40 Βεροιείς, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εξιστορούν τις μνήμες τους, απαθανατίζοντας πρόσωπα, καθημερινές, αλλά και σημαντικές στιγμές της πόλης, ως ντοκουμέντα της λαϊκής ιστορίας της.


Η παρουσίαση του βιβλίου «ΑποΜνημοΝεύματα της Μνήμης» έγινε το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία πλήθους κόσμου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκδοση 386 σελίδων του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών, με σαράντα διαφορετικές «ματιές» που ενώνουν αναμνήσεις, νοσταλγία, αγάπη, κοινά και ξεχωριστά βιώματα και δημιουργούν, σε μια απόπειρα καταγραφής, έναν πολύμορφο και πολύχρωμο πίνακα που αφήνει ένα σημαντικό λαϊκό, ιστορικό αποτύπωμα.


Έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας και εμπνευστής Γιάννης Ναζλίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει την συγκίνησή του, καθώς και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Παύλος Σταματάς.


Τον λόγο πήραν στη συνέχεια η 
Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ο δημοσιογράφος και επικεφαλής του pod.gr Σταύρος Θεοδωράκης, που ήρθε στη Βέροια ειδικά για την εκδήλωση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο επιχειρηματίας και π. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπλατσιώτης.


Μετά το τέλος ακολούθησε μπουφές και πηγαδάκια μεταξύ συγγραφέων και θαυμαστών και αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο, υπογεγραμένο από τους συγγραφείς.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό:























































































































3 σχόλια:

  1. Ωραία βραδυά!
    Μπράβο στους διοργανωτές στους καλεσμένους και στους συμμετέχοντες. Χρειάζεται αλληλοστήριξη αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάει ο τόπος και η τέχνη η γραφή και η ανώτερη σκέψη είναι μοχλοί που θα μας ανυψώσουν.
    Τόσοι πολλοί καλεσμένοι και τόσο υψηλό νοητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο δεν έχουμε δει σε κάποιο άλλο τερεν αυτης της φτωχής στο παρόν αλλά πλούσιας στην πορεία των χρόνων πόλης.
    Και πάλι συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε και κάποιες παραλήψεις ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.
    Για παράδειγμα, ενώ γίνεται εύστοχη αναφορά στην ιδιωτική μαιευτική κλινική στην οποία όπως αναφέρεται (γεννηθήκανε όλοι...) δεν γίνεται καμία αναφορά σε μια άλλη ιδιωτική κλινική, χάριν της οποίας (επιζήσαμε όλοι...) και αναφέρομαι στην χειρουργική κλινική του υπήρχε στην περιοχή των ΚΤΕΛ και ΑΣΤΙΚΩΝ της Βέροιας, που εγχείρισε τους ασθενείς από όλη την περιοχή και όχι μόνο και μάλιστα δωρεάν πολλούς από αυτούς, γράφοντας τη δική του ιστορία στα ιατρικά θέματα της πόλης.
    Ακόμη δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Αδελφότητα ΠΕΛΕΚΑΝ με τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, οι οποίοι δημιούργησαν και διατήρησαν για πολλά χρόνια οικοτροφείο, στο οποίο διέμεναν εκατοντάδες παιδιά από τα γύρω χωριά που πήγαιναν Γυμνάσιο στη Βέροια.
    Νομίζω ότι και οι δύο περιπτώσεις είναι άξιες αναφοράς σε κάποια μελλοντική έκδοση αν και είναι βέβαιο ότι δεν θα το επεδίωκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. <<<>>>
    και εδω ειναι το σημειο που θυμαμε σχεδον παντα την
    γεννηση
    του θεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ