Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση για την μουσική και τους μουσικούς στα ναζιστικά στρατόπεδα διοργανώθηκε στη Βέροια


Εκδήλωση με τίτλο «Αναβολή για τον ορχήστρα, η Μουσική και οι μουσικοί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο των μουσικών που φυλακίστηκαν και μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα την περίοδο 1933 - 1945, διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου στη Στέγη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος, που από το 2005 ορίστηκε από τον ΟΗΕ να είναι η 27η Ιανουαρίου.


Η καθηγήτρια πιάνου του ΔΩΒ Πόπη Φιρτινίδου, παρουσίασε μια μελέτη πάνω στο θέμα, αναφερόμενη στους μουσικούς που αιχμαλωτίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλοι φτάνοντας εκεί, ανύποπτοι, με τα όργανά τους, στον ρόλο που έπαιζε η μουσική στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε για διασκέδαση των αξιωματικών και των φρουρών, είτε ακόμα και ως υπόκρουση βασανισμών και εκτελέσεων, ως προπαγάνδα, ως μέσο εξευτελισμού των κρατουμένων και καταρράκωσης του ηθικού τους.


Παράλληλα, η φιλόλογος Σοφία Τσιάμη διάβαζε αποσπάσματα από μαρτυρίες μουσικών που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ακούστηκαν μουσικά έργα που συνδέονται με το Ολοκαύτωμα. Στο πιάνο ήταν η Πόπη Φιρτινίδου και στο βιολί ο καθηγητής του ΔΩΒ Γιάννης Στέφανος Βλάχος.

Ερμηνεύτηκαν τα τραγούδια:

α) η «Ραψωδία» από το έργο του Ernest Bloch «εβραϊκή σουίτα»" (έργο του 1951) και β) η σουίτα που συνέθεσε ο John Williams για το φιλμ «η λίστα του Σίντλερ» (έργο του 1993).

Δείτε φωτογραφίες:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ