Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια μουσική ταινία-ύμνος κατά του πολέμου από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι συνέπειες, όπως σε κάθε πόλεμο, καταστροφικές, από κάθε άποψη.

Καταστροφικές και για τα πλάσματα που δεν ευθύνονται ποτέ: τα παιδιά.

Σύμφωνα με την UNICEF, η οποία προωθεί μέσα από την στοχευμένη δράση της σε 190 χώρες και περιοχές τα δικαιώματα όλων των παιδιών του κόσμου, οι ολέθριες επιπτώσεις από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τέτοιου μεγέθους που θυμίζουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προειδοποιήσεις έρχονται και από την πλευρά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, ήδη προ μηνών προσπάθησε να σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου, μιλώντας για μια παγκόσμια κρίση επικεντρωμένη στο τρίπτυχο: τρόφιμα, ενέργεια, χρηματοδότηση. 

Μια κρίση ιδιαίτερα αισθητή σε
ανθρώπους, χώρες και οικονομίες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ευαλωτότητα.

Η UNICEF έχει διαπιστώσει ότι η ανάγκη σε ανθρωπιστική βοήθεια για παιδιά μονάχα είναι τεράστια, τόσο εντός της εμπόλεμης χώρας, όσο και σε χώρες που πλέον φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αλλά και οι στοιχειώδεις υποδομές που υπάρχουν εντός της Ουκρανίας για να φιλοξενήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους και για να τους προσφέρουν προστασία και ασφάλεια, υφίστανται διαρκώς ζημιές ή και ολοσχερή καταστροφή. Συχνά ο ξεριζωμός και η βίαιη απομάκρυνση από εκπαιδευτικές και υγειονομικές δομές αποτελούν μονόδρομο, εφόσον οι άνθρωποι της χώρας θέλουν να επιζήσουν.

Σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις, παιδιά χωρίζονται από τις οικογένειές τους, μένουν ορφανά και δεν είναι λίγες οι περιστάσεις στις οποίες πέφτουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Και ποιος από όλους εμάς που δεν έχει βρεθεί στη δική τους θέση, μπορεί να φανταστεί τον συναισθηματικό τους κόσμο; Έναν κόσμο γεμάτο άγχος, φόβο, ψυχικά τραύματα!

Διότι αυτός ο κόσμος δεν είναι πια ξέγνοιαστος και αθώος. Αλλά έχει ζήσει τον θάνατο της οικογένειας, συγγενών και φίλων! Έχει δει σπίτι, σχολείο, γειτονιά να καίγονται ολοσχερώς! Ποιος μπορεί να προσφέρει λίγη παρηγοριά και κυρίως πώς μπορεί - σε ένα παιδί που έχει βυθιστεί στο πένθος, που έχει εκπατριστεί, που έχει απομονωθεί! Σε ένα παιδί που…δεν μπορεί πια να είναι παιδί!

Τα προαναφερθέντα αποτελούν τον μακάβριο απολογισμό αυτής της πολεμικής σύρραξης, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ανθρώπινης ζωής. Θύματα της εξόντωσης είναι και τα παιδιά. Μάλιστα, ο ΟΗΕ αναφέρει πως κατά μέσο όρο σκοτώνονται περισσότερα από δύο και τραυματίζονται περισσότερα από τέσσερα παιδιά κάθε μέρα στην Ουκρανία.

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, επιχειρώντας να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για έναν πόλεμο - και κάθε πόλεμο - που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και παιδιών, δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο ΜΑΥΡΟ ΠΟΥΛΑΚΙ. Μέσα από την ταινία, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να στείλουν δια της μουσικής και της κινούμενης εικόνας, το δικό τους ηχηρό
μήνυμα:

Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος!

Να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη!

Όχι άλλα δάκρυα!

Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει!

Κάθε παιδί αξίζει να ζήσει!

Κάθε ζωή είναι πολύτιμη!

Η ταινία ΜΑΥΡΟ ΠΟΥΛΑΚΙ:

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στον σύλλογο διδασκόντων για την πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θερμα μου συγχαρητηρια σε ολους τους συντελεστες του πραγματικου αυτου αριστουργηματος .ΑΞΙΟΙ.........Πραγματικα αισθανομαι υπερηφανος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΗ & ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑ κ. ΣΟΦΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟ. ΓΟΝΕΑΣ ΠΑΛΙΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ κ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ