Quantcast

http://picasion.com/

Κοιλάδα των Τεμπών: Η στάση που επιβάλλεται να κάνεις

Αν ταξιδεύεις συχνά προς την Αθήνα, σίγουρα έχεις σταματήσει τουλάχιστον μια φορά στο περίφημο εκκλησάκι στην Κοιλάδα των Τεμπών. Είτε βρίσκεσαι στο τμήμα ανόδου, είτε στην κάθοδο. Αν όχι, τότε πρέπει να το κάνεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτά τα μέρη. Η επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή είναι μια εμπειρία μοναδική. Γι’ αυτό και για πολλούς οδηγούς αποτελεί πλέον παράδοση. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι.


Πού βρίσκεται η εκκλησία; Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Στη φημισμένη Κοιλάδα των Τεμπών. Κάπου εκεί στο κέντρο, χτίστηκε περί το 1910 ο ναός που έμελλε να μαγνητίσει πιστούς και ταξιδιώτες. Για την ιστορία, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δημιουργήθηκε με χρήματα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων εκείνης της εποχής.


Για να πάτε στην εκκλησία θα διασχίσετε μια σιδερένια πεζογέφυρα έχοντας κάτω από τα πόδια σας τον Πηνειό. Αυτή κατασκευάστηκε το 1960. Έως τότε οι επισκέπτες που ήθελαν να προσκυνήσουν μεταφέρονταν στην αντίπερα όχθη του ποταμού μέσω βάρκας. Εναλλακτικά μπορούσαν να περάσουν από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

Η σπηλιά με το αρχικό προσκύνημα


Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό στο σημείο στην κοιλάδα των Τεμπών, είναι η μικρή σπηλιά που βρίσκεται δίπλα στο ναό. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το αρχικό προσκύνημα. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Το μέγεθος της σπηλιάς είναι τόσο μικρό ώστε κάθε φορά χωράει ένα άτομο. Αν είσαι μάλιστα αρκετά ψηλός θα πρέπει να μπεις σκυμμένος. Περιττό να αναφέρουμε πως δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς, όσο μοναδικό κι αν είναι το όλο σκηνικό. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν τρεχούμενα νερά από μια πηγή.

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό και σταματούν εκεί καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ την ημέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου, φτάνουν για να προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί. Ένα κερί, μια προσευχή, μια ευχή…


Αν έχεις σταματήει στην Κοιλάδα των Τεμπών, σίγουρα έχει φέρει στο μυαλό σου τις εικόνες. Αν δεν έχεις επισκεφθεί το σημέιο, την επόμενη φορά που θα περάσεις από εκεί, κάνε μια στάση. Θα μας θυμηθείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ