Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συνταγή για τέλεια ιταλική πορκέτα

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Η πορκέτα (Porchetta) είναι ιταλική παραδοσιακή συνταγή, η οποία έχει ως βάση της την χοιρινή πανσέτα (με δέρμα) και τα βότανα. Στην Ariccia, την πόλη όπου προέρχεται η πορκέτα, η οποία είναι αναγνωρισμένη με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), χρησιμοποιούν μαραθόσπορο ως βασικό αρωματικό. Από πόλη σε πόλη διαφέρουν οι συνδυασμοί των αρωματικών, κάνοντας την πορκέτα ένα μοναδικό φαγητό παγκοσμίως. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει πώς να κάνουμε στο σπίτι μας πορκέτα χοιρινή. Δείτε τα υλικά και την συνταγή:

Υλικά

- 1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2½ με 3 κιλά
- 2-3 σκ. σκόρδο
- Λίγο θυμάρι
- Λίγο δεντρολίβανο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Σπάγκο ψησίματος

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το αλάτι, το πιπέρι, το ξερό δεντρολίβανο ή το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου και τον τριμμένο μαραθόσπορο.

Απλώνουμε την πανσέτα σε μια επιφάνεια εργασίας με το δέρμα προς τα κάτω.

Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω στο κρέας, πικάρουμε με το σκόρδο και τυλίγουμε σε ρολό κάνοντας σφιχτά δεσίματα με σπάγκο σε διάφορα σημεία.

Αλατίζουμε εξωτερικά.

Βάζουμε το ρολό σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 3 ½ ώρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C.

Κατόπιν δυναμώνουμε στους 180° C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα.

Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας και τέλος κόβουμε σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ