Την ίδια θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με έναν συνάδελφο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shenzhen, η οποία διαπίστωσε ότι άλλα χαρακτηριστικά της τροφής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάρρωση από ασθένειες. Ειδικότερα, η μελέτη που έγινε σε εργαστηριακά ποντίκια με τον ιό της γρίπης έδειξε ότι όσα τρέφονταν με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνα που ακολούθησαν μια διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports.
Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ιός της γρίπης και κατά πόσο η διατροφή παίζει ρόλο σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, σε καθεμιά από τις οποίες χορηγήθηκε διαφορετική διατροφή. Συγκεκριμένα, η μία ομάδα ακολούθησε δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η άλλη διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης. Οι δύο διατροφές θεωρήθηκαν ισοδύναμες σε θρεπτική αξία και ως εκ τούτου απίθανο να έχουν αντίκτυπο στην ανάρρωση της νόσου.
Και οι δύο ομάδες μολύνθηκαν στη συνέχεια με τον ιό της γρίπης και διατηρήθηκαν στην ίδια δίαιτα που είχαν πριν μολυνθούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως, όταν τα ποντίκια δεν αντιμετώπιζαν μια λοίμωξη, παρουσίαζαν μικρή διαφορά στην υγεία ή στη συμπεριφορά τους, που σχετιζόταν με τη διαφορετική διατροφή. Όταν, όμως, μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα ποντίκια που τρέφονταν με υπερεπερξεργασμένα τρόφιμα πέθαναν, ενώ παράλληλα δεν κατάφεραν ποτέ να ανακτήσουν το βάρος που έχασαν λόγω της ασθένειας. Αντιθέτως, όλα τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με βάση τα δημητριακά ολικής άλεσης άρχισαν να ανακτούν βάρος μέσα σε 10 ημέρες από την αρχική μόλυνση και όλα ανάρρωσαν.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διαφορά στην επιβίωση δεν οφειλόταν σε διαφορές στην ανοσολογική απόκριση, αλλά σε προβλήματα αποκατάστασης. Σημειώνουν, ειδικότερα, ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη τροφή έτρωγαν λιγότερο από αυτά που έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης και κατέληξαν να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Είχαν, επίσης, χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη IFN-γ έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα των ποντικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.