Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Vintage και προϊδιόκτητα ρολόγια: Ποιες είναι οι διαφορές

Ρολόγια καινούρια, vintage και προϊδιόκτητα. Πρόκειται για όρους που ακούει κάποιος καινούριος στον χώρο συλλογής ρολογιών. Όροι που με άνεση διαχειρίζονται οι πωλητές, κάνουν όμως τον πρόσφατα μυημένο στη συλλογή τέτοιων κομματιών να απορεί: «Γιατί ένα ρολόι της μίας χρονιάς να χαρακτηρίζεται ως προϊδιόκτητο, ενώ ένα άλλο άλλης χρονιάς ως vintage και ποια η διαφορά στην τιμή τους;». Και για να λύσουμε τις απορίες, ώστε να εξετάσουμε το ζήτημα ενδελεχώς, από το 2021 κι έπειτα vintage αποκαλούμε ένα ρολόι, το οποίο έχει κατασκευαστεί έως και το 1990, ενώ αντίθετα προιδιόκτητα είναι εκείνα, που κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα και ανήκαν σε τουλάχιστον ένα άτομο πριν τα αποκτήσουμε. Οι μεγάλες εταιρείες ωρολογοποιίας έχουν και τις δύο κατηγορίες, γι’ αυτό δεν είναι σπάνιο να βρείτε κάποιον που αναζητά είτε vintage Rolex είτε και προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex.

Πως προέκυψε το vintage

Πριν τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά, ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στη Γαλλία. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο η λέξη vintage προκύπτει από το vint (που σημαίνει είκοσι) και το age (που σημαίνει ηλικία). Ως εκ τούτου μόνο όταν κάτι είναι από 20 ετών και πάνω μπορεί να χαρακτηριστεί vintage. Και αφού αστειευθήκαμε ας δούμε τώρα και την πραγματική προέλευση της λέξης. H λέξη “Vendage” σημαίνει τρύγος και ο όρος vintage, υπήρξε μέρος της αμπελουργικής ορολογίας εδώ και αιώνες. Δε χρησιμοποιούνταν γενικά ως περιγραφικός όρος πριν το 1880 και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για αυτοκίνητα το 1928.

Σε τι διαφέρουν τα vintage από τα Rolex μεταχειρισμένα

Τα προιδιόκτητα ρολόγια είναι μοντέρνα, σύγχρονα κομμάτια που ανήκαν σε τουλάχιστον ένα άτομο προηγουμένως και θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι ένας πιο «ευγενικός» τρόπος να περιγράψει κανείς τα μεταχειρισμένα ρολόγια. Ο δεύτερος όρος συνήθως υπονοεί, ότι το ρολόι έχει καταπονηθεί και φθαρεί από την χρήση σαν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να το φορούσε, όσο χειρίζονταν ένα κομπρεσέρ. Υπερβολή; Ίσως. Συχνά όμως είναι αρκετά φθαρμένα, εκτός και αν μιλάμε για συγκεκριμένων εταιρειών μοντέλα, όπως τα Rolex μεταχειρισμένα. Εκείνα θα τα βρείτε πάντα σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση και καλοσυντηρημένα.

Η νοσταλγική εμφάνιση ενός vintage

Σε τι συνίσταται η διαφορά στα vintage και τα προϊδιόκτητα είναι κάτι το ρευστό. Η λογική υπαγορεύει, ότι ο χρόνος είναι εκείνος που διαμορφώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και των δύο κατηγοριών, καθώς μετατρέπει το καινούριο σε παλιό και το παλιό σε παλιότερο, αφού κάθε λίγο και λιγάκι νέα ρολόγια κατασκευάζονται. Γενικά πάντως μιλώντας τα vintage κομμάτια αλλάζουν με τον χρόνο. Είναι σαν να αποκτούν μια επικάλυψη πατίνας. Ξεθωριάζουν. Δείχνουν την ηλικία τους με έναν υπέροχο τρόπο. Τα μοντέρνα υλικά, όπως το ζαφειρένιο κρύσταλλο υιοθετήθηκαν πολύ αργότερα στην ωρολογοποιία. Σαν αποτέλεσμα κάνουν τα ρολόγια να δείχνουν καινούρια για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη κι αν ήταν προϊδιόκτητα.

Το μεγάλο ατού στα μεταχειρισμένα ρολόγια

Εάν η επαφή με το παρελθόν δε σας συγκινεί ούτε σας προξενεί τον γλυκό πόνο της νοσταλγίας, τότε τα προϊδιόκτητα ρολόγια απευθύνονται σε εσάς. Προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε πιο σύγχρονα μοντέλα, που όμως είναι δύσκολο να τα βρει κανείς καινούρια. Αν για παράδειγμα κάποιος ψάχνει το Daytona της Rolex, αλλά δε θέλει να περιμένει για χρόνια στη λίστα αναμονής, ώστε να το αποκτήσει ως καινούριο, τότε δεν έχει παρά να στραφεί στα μεταχειρισμένα ρολόγια. Ταυτόχρονα τα προϊδιόκτητα ρολόγια αποτελούν βασικό στοιχείο στην κυκλική οικονομία της συλλογής ρολογιών. Ανοίγουν ένα νέο ορίζοντα σε εμπνευσμένους συλλέκτες, αλλά και σε κάποιους που ξέθαψαν κομμάτια, που ήταν για χρόνια αφόρετα. Άλλωστε και ο αγοραστής και ο πωλητής ενός ρολογιού, που έχει χρόνια να φορεθεί με την αγοραπωλησία του, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του αγαπημένου τους κομματιού.

Η ιστορία πίσω από ένα ρολόι

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κι εκείνοι, που για η απόκτηση ενός προϊόντος γίνεται αυτοσκοπός και τρόπαιο, εφόσον υπάρχει κάποια συναρπαστική ιστορία πίσω από αυτό. Μπορεί ένα κομμάτι να έχει φορεθεί σε ξεχωριστές ιστορικές στιγμές. Υπό αυτή την έννοια η αξία ενός ρολογιού και η διαμόρφωση της τιμής του καθορίζεται από παράγοντες όμοιους με αυτούς που επηρεάζουν την τιμή ενός κοσμήματος. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον επίδοξο νέο ιδιοκτήτη να μάθει για τα σημαντικά γεγονότα, που έχει «αντικρίσει» αυτό το ρολόι, να αισθανθεί ότι μοιράζεται μέρος της ιστορικότητας μιας στιγμής. Απόδειξη οι αστρονομικές τιμές στις οποίες δημοπρατήθηκαν ρολόγια, όπως το Rolex του Martin Louther King, το Omega του John F. Kennedy και άλλα. Σε ένα έγκυρο ενεχυροδανειστήριο, όπου διαθέτει και τα πιστοποιητικά γνησιότητας των ρολογιών, ο αγοραστής μπορεί να πληροφορηθεί και την ιδιαίτερη ιστορία, που ίσως κρύβει ένα ρολόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ