Quantcast

http://picasion.com/

Βαλσαμίδου: Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται για το κυνήγι της τηλεθέασης

«Ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς που περιλαμβάνει την πράξη του βιασμού είναι συχνά το πιο δημοφιλές...» τόνισε η Λίνα Βαλσαμίδου, ερευνήτρια στο Advanced Media Institute και υπ. διδάκτωρ Επικοινωνίας/Δημοσιογραφίας, μιλώντας στην πρώτη διεπιστημονική συνάντηση με θέμα «ΒΙΑ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», που έγινε πριν λίγες μέρες στην Αστυπάλαια. Με θέμα της εισήγησής της: «Σχέσεις εξουσίας, Φύλο και Βιασμός στην Τηλεόραση: 

Μια μελέτη περίπτωσης σε δραματική ελληνική τηλεοπτική σειρά», η Λίνα Βαλσαμίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η σεξουαλική βία ήταν εδώ και καιρό, και εξακολουθεί να είναι, κοινός τόπος στο τηλεοπτικό δράμα, που χρησιμοποιείται συχνά τόσο για να προσθέσει αυθεντικότητα και ρεαλισμό στις σειρές, όσο και ως μέσο εντυπωσιασμού στο κυνήγι της τηλεθέασης.

H συγκεκριμένη εισήγηση, μέρος μιας ευρύτερης μελέτης, εστίασε στην αναπαράσταση των σχέσεων κυριαρχίας/υποταγής του φύλου και στην αναπαράσταση του βιασμού σε μια τηλεοπτική σειρά σε ώρες υψηλής τηλεθέασης. Παράλληλα έθεσε προβληματισμούς και πρότεινε λύσεις που αφορούν στις τηλεοπτικές αναπαραστάσεις των βιασμών των γυναικών.

Όλες οι εισηγήσεις της επιστημονικής συνάντησης ήταν ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και τεκμηριωμένες, οδηγώντας τελικά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό.

Η φράση «ΑΡΓΗΣΑΜΕ», μιας ακροάτριας, ήταν καθοριστική και τονίσθηκε ότι η έξαρση της ΒΙΑΣ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Κοινωνία δεν δικαιολογείται και θα πρέπει να εξαλειφθεί. Η ευαισθητοποίηση, η αφύπνιση όλων, είναι απαραίτητη, αλλά και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικός και απαραίτητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ