Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τελικά πόσο μειώνουν την κατανάλωση τα λιπαντικά αυτοκινήτου;

Με τις ογκώδεις αυξήσεις στα καύσιμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όλοι ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση του οχήματός τους, λίγοι όμως γνωρίζουν, ότι τα λιπαντικά αυτοκινήτων μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου από το αυτοκίνητό σας. Συγκεκριμένα πλήθος μηχανικών, αλλά και επιχειρηματιών που διαχειρίζονται στόλους ενοικίασης καυσίμων γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη εξοικονόμησης καυσίμου και για τον σκοπό αυτό στράφηκαν ως επιλογή σε υψηλής ποιότητας λιπαντικά, που είναι χαμηλού ιξώδους και heavy duty. Με τη συγκεκριμένη επιλογή η απόδοση της μηχανής ενισχύεται, η κατανάλωση καυσίμου βελτιώνεται και όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του κινητήρα.

Προτού βέβαια προχωρήσει κανείς σε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβουλευτεί τις οδηγίες του κατασκευαστή και να επιβεβαιώσει τη συμβατότητα οποιουδήποτε νέου λιπαντικού με το αυτοκίνητό του. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε όχημα να μπορείτε να ισορροπείτε τις ανάγκες προστασίας του κινητήρα και την ανθεκτικότητά του με την οικονομία στην κατανάλωση.

Πως τα λιπαντικά αυτοκινήτων επηρεάζουν την κατανάλωση;

Η αλλαγή σε χαμηλού ιξώδους λιπαντικά μειώνει την τριβή, καθώς το λάδι ρέει πιο αποτελεσματικά στη μηχανή. Αυτό διευκολύνει τη μηχανή να δουλεύει πιο αποτελεσματικά μειώνοντας την κατανάλωση και ταυτόχρονα προστατεύοντας το όχημα. Ωστόσο πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός στην επιλογή λιπαντικού. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα χαμηλού ιξώδους λάδια αυτοκινήτου μειώνουν μεν την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων, αλλά τα υψηλού ιξώδους λάδια προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη φθορά στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Η πρόκληση επομένως είναι να βρει κανείς ένα λιπαντικό, που εξισορροπεί την κατανάλωση με την προστασία του κινητήρα, όπως τα λιπαντικά της Mobil.

Και τι συστήνουν οι ειδικοί ως προς αυτό; Το λιπαντικό πρέπει να είναι αρκετά παχύρευστο για να διατηρήσει τον διαχωρισμό των κινούμενων μερών αλλά αρκετά λεπτό για να επιτρέπει την ομαλή διάχυση του καυσίμου στον κινητήρα. Εφιστούν δε την προσοχή: Η μείωση της κατανάλωσης σε βάρος της προστασίας του κινητήρα δεν είναι ένα ρίσκο, που αξίζει να πάρετε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τον κινητήρα και τα φίλτρα λαδιού, όταν δοκιμάζετε καινούρια λιπαντικά.

Πόσο βελτιώνεται η κατανάλωση με την αλλαγή στα λάδια αυτοκινήτου

Σε γενικές γραμμές μπορεί να υπολογίζει κανείς σε μια βελτίωση της κατανάλωσης της τάξης του 0.5%-2%. Μπορεί να φαντάζει μεγάλη η διαφορά, είναι σημαντική όμως όταν κάποιος αναζητά διάφορους τρόπους για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα και σε ετήσιο επίπεδο το τελικό ποσό, που γλυτώνει κανείς είναι σημαντικό. Πως όμως συνδυάζεται η προστασία του κινητήρα και η οικονομία στην κατανάλωση; Εκτός από χαμηλό ιξώδες είναι προτιμότερο τα λιπαντικά να είναι συνθετικά, ώστε να έχουν όλα αυτά τα απαραίτητα για την προστασία της μηχανής πρόσθετα.

Όπως προαναφέρθηκε το ότι είναι λεπτόρρευστα επιτρέπει στα λιπαντικά να ρέουν στα κινούμενα μέρη της μηχανής περιορίζοντας τη φθορά και την τριβή μέταλο με μέταλο. Ταυτόχρονα ρέουν πιο εύκολα στην αντλία, πράγμα που σημαίνει, ότι απαιτείται λιγότερη ενέργεια ώστε να αντληθούν τα λάδια αυτοκινήτου και να φτάσουν στα απαραίτητα κινούμενα μέρη του κινητήρα.

Η επιστήμη στην υπηρεσία της προστασίας και της οικονομίας

Η ανακάλυψη μιας νέας φόρμουλας και νέων μορίων που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των λιπαντικών είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα εργαστήρια οι χημικοί, που εργάζονται στον τομέα των λιπαντικών και των πρόσθετων. Και με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προσπαθούν να εντάξουν στην απόδοση του οχήματος όσα χιλιόμετρα μπορούν να βγάλουν κι από την τελευταία σταγόνα της βενζίνης, τα στάνταρ των λιπαντικών ανεβαίνουν. Οι κατασκευαστές βρίσκονται υπό συνεχή πίεση να κάνουν τα οχήματα πιο αποτελεσματικά στον τομέα καύσιμο και εκπομπές ρύπων με προφανή σκοπό τη μείωσή τους. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ernest Henderson, πρόεδρο της K & E Petroleum Consulting, η οικονομία στην κατανάλωση μπορεί να επιτευχθεί από τα λιπαντικά αυτοκινήτων, που αποτελούν και το μικρότερο κόστος στη γενικότερη συντήρηση ενός οχήματος.

Σε σχέση με την αντιστοιχία κατανάλωσης και προστασίας του οχήματος αυτό πάνω στο οποίο οι χημικοί δουλεύουν είναι τα πρόσθετα. Ναι μεν τα λεπτόρευστα λιπαντικά εξασφαλίζουν χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά εξατμίζονται πιο γρήγορα, με την τριβή μεταξύ κινούμενων μερών να παραμονεύει. Εδώ έρχονται τα πρόσθετα στο λάδι βάσης, που παίζουν καταλυτικό ρόλο, όπως αυτά που περιέχονται στα λάδια Mobil 1. Περισσότερα και καλύτερα πρόσθετα- όπως αυτά κατά της φθοράς- χρειάζονται για να προστατεύσουν τις μεταλλικές επιφάνειες. Και δεδομένου ότι τα λεπτού ιξώδους λιπαντικά είναι πιο επιρρεπή στην οξείδωση, χρειάζονται και δυνατότερα αντιοξειδοτικά. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν πριν οποιαδήποτε αλλαγή να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και ως προς τα καλύτερα λάδια στην αγορά να εμπιστευτείτε τη γνώμη ενός έγκριτου μηχανικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ