Quantcast

http://picasion.com/

Πελματογράφημα και Ορθωτικά Πέλματα - Νέα Υπηρεσία στο «OSTEOPHYSIO»

Η εξέταση που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας

Πελματογράφημα και Εξατομικευμένα Ορθωτικά Πέλματα.
Τι είναι το πελματογράφημα;
Το πελματογράφημα ή αλλιώς κινητική ανάλυση βάδισης (στατική και δυναμική) είναι μία εξέταση η οποία γίνεται μέσω μιας διαγνωστικής ψηφιακής πλατφόρμας που αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν δεδομένα κατά τη στάση και τη βάδιση.

Τα αποτελέσματα απεικονίζονται σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και μας δείχνουν με ακρίβεια τον τρόπο που πατάνε τα πέλματα μας, πως κατανέμονται τα φορτία, τον τρόπο που βαδίζουμε και διάφορα άλλα χρήσιμα στοιχεία που μας βοηθούν να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για αρκετά προβλήματα ή πόνους που αντιμετωπίζουμε και προέρχονται από κακή μηχανική λειτουργία ποδιών.




Γιατί να κάνω πελματογράφημα;

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής µας αναγκάζουν καθημερινά να πιέζουμε το σώμα µας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις όλο και πιο αυξημένες ανάγκες.

Η καθημερινή μηχανική πίεση που ασκείται στα πόδια από το περπάτημα, το τρέξιμο ή την λανθασμένη στάση του σώματος σε ορθοστασία, λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα.

Στους περισσότερους ανθρώπους τα οστά του ποδιού λόγω της δομής τους, της ελαστικότητας των συνδέσμων και των υπόλοιπων μαλακών μορίων, ενδέχεται να έχουν απόκλιση από την ορθή ανατομική θέση του ποδιού και κατ’ επέκταση απόκλιση από τον σωστό άξονα αναβηματισμού.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να επηρεαστεί η μηχανική και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του πέλματος με αποτέλεσμα πόνους στη µέση, στα ισχία, στα γόνατα και στα πέλματα.


Μερικές από τις πιο συχνές περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνεται πελματογράφημα:

• Μυοσκελετικοί πόνοι
• Πλατυποδία
• Βλαισοποδία - Ραιβοποδία
• Άκανθα πτέρνας
• Σκολίωση - Κύφωση - Λόρδωση
• Aνισοσκελία
• Αρθρίτιδα
• Κάλοι - Σκληρύνσεις
• Βλαισός μέγας δάκτυλος (Κότσι)
• Διάστρεμμα - Τραυματισμός ποδοκνημικής
• Μετά από χειρουργείο σε γόνατο -Ισχίο
• Νεύρωμα Morton
• Τενοντίτιδα αχίλλειου
• Γαμψοδακτυλία - Σφυροδακτυλία
• Σακχαρώδης διαβήτης

Παιδιά:

Τα παιδιά αποτελούν µία από τις πιο ευαίσθητες οµάδες. Σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα όμως και αν έχουν σχετικό µε τη μηχανική των κάτω άκρων είναι αντιμετωπίσιμο. Επειδή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί η μηχανική του ποδιού τους και κατά συνέπεια ολόκληρου του σώματος τους.


Παιδική πλατυποδία

Εάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση. Είναι εύκολη, ευχάριστη και απολύτως ακριβής. Mε τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει οποιαδήποτε παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά δημιουργώντας μια σωστή ανατομική βάση κατά την ανάπτυξη του. Eπίσης μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

Αθλητές:

Οι καθημερινές προπονητικές απαιτήσεις οδηγούν σε υπερβολική καταπόνηση των κάτω άκρων. Ειδικότερα αν υπάρχει κάποιο εµβιοµηχανικό πρόβλημα, δηλαδή λανθασμένη κίνηση των κάτω άκρων, ο τραυματισμός ή η χαµηλή απόδοση είναι µερικές από τις συνέπειες. Εξαιτίας της σωµατικής καταπόνησης των αθλητών, είναι εύκολο να τραυµατιστούν και να οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχή από τον προπονητικό στόχο. Κάτι τέτοιο θα σήµαινε µείωση της απόδοσής τους. Κάνοντας όµως την εξέταση του πελµατογραφήµατος, µπορούν να θωρακίσουν την υγεία τους, βοηθώντας τα άκρα τους να λειτουργήσουν σωστά ώστε να αποφευχθούν τραυµατισµοί και ταυτόχρονα να δώσουν το µέγιστο των δυνατοτήτων τους, χωρίς να τους «κρατά πίσω» η λάθος µηχανική του ποδιού.

Εξατομικευμένα Ορθωτικά Πέλματα

Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης ενός πελματογραφήματος. Αφού συλλέξουμε και αξιολογήσουμε τις πληροφορίες, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα για τον εξεταζόμενο.

Τα μηχανικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, στηριχθούν, προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευθούν με την κατασκευή των ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Αυτά κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων των οποίων η επιλογή τους γίνεται με βάση τα δεδομένα του πελματογράφου, του βάρους, της ηλικίας, της δραστηριότητας και γενικότερα βάση των αναγκών του κάθε ατόμου.


Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα συντελούν δραστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα σας όταν τρέχετε, περπατάτε ή μένετε ακίνητοι.

2. Απορροφούν όλους τους κραδασμούς κατά τη βάδιση και το τρέξιμο.

3. Μειώνουν την μυϊκή κούραση και τους μυϊκούς τραυματισμούς.

4. Βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματός σας.

Ακολούθως, αφού το κάθε πόδι είναι διαφορετικό ακόμη και του ιδίου ανθρώπου, οι πάτοι ακολουθούν αυτή τη διαφορετικότητα. Έτσι το κάθε πόδι θα έχει τον δικό του πάτο, αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά τις μοναδικές ανάγκες του.

Το κάθε ζεύγος πελμάτων απευθύνεται αποκλειστικά στο κάθε άτομο και έχει ως στόχο να μετατρέπει όλα τα υποδήματα του σε ανατομικά.

Στο OSTEOPHYSIO πριν από κάθε εξέταση στον πελματογράφο γίνεται αξιολόγηση στάσης και κίνησης του σώματος, σκολίωσης, κύφωσης, λόρδωσης, ακριβής μέτρηση ανισοσκελίας ή οποιαδήποτε άλλη αξιολόγηση κριθεί αναγκαία.

Μετά από την εξέταση στον πελματογράφο γίνεται συζήτηση με τον εξεταζόμενο,βάση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και αναλύεται το αν κρίνεται απαραίτητη ή όχι η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.

Η εξέταση στον πελματογράφο είναι πολύ χρήσιμη για όλους μας όταν χρησιμοποιείται σωστά ως διαγνωστικό εργαλείο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά την εξέταση κρίνεται απαραίτητο για όλους να προχωρήσουν σε κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.

Η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων προτείνεται από εμάς μόνο στους εξεταζόμενους που κριθεί αναγκαίο.

Στο OSTEOPHYSIO επίσης παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

• Manual Therapy
• Χειροπρακτική - Δομική Οστεοπαθητική
• Βελονισμός - Ηλεκτροβελονισμός
• Dry Needling
• Laser
• Myofascial Release (IASTM)

Mε εκτίμηση,
Παπανικολάου Παναγιώτης
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας
University of East London
Μέλος του Βρετανικού Επιμελητηρίου Υγείας HCPC από το 2017


Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Τηλέφωνο: 2331120466
Διεύθυνση: Εμμανουήλ Παππά 7, Βέροια

Βρείτε μας στο Facebook: Osteophysio
Ακολουθήστε μας στο instagram: osteophysio_veria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ