Quantcast

http://picasion.com/

Από τη Βέροια δόθηκε το «σύνθημα» για την έναρξη των μπλόκων

Τριήμερες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες - Τι συζητήθηκε στο Αιγές

Σύσκεψη των Δ.Σ. Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών από πέντε ροδακινοπαραγωγικούς νομούς, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης και Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Αιγές στη Βέροια, από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας με την αιγίδα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα της φετινής περιόδου, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές εμπορικές τιμές, οι καταστροφές της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες και άλλα, ενώ στο τέλος αποφασίστηκε ο προγραμματισμός τριήμερων κινητοποιήσεων στα μέσα του Οκτωβρίου, με επόμενο βήμα την δυναμική παρουσία στην Agrotica.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διοργάνωση τριήμερων κινητοποιήσεων στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου, οι οποίες θα μπορούν να έχουν διαφορετική μορφή σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τις δυνατότητες, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις 22, 23 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Agrotica, με βασικό θέμα τις τιμές.




Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Α.Σ. Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, η Διαμαντούλα Κρητικού από τον Α.Σ. Αμυνταίου, ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Α.Σ.«Μαρίνος Αντύπας», ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας, ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και ο Στέλιος Τσικριτσής από τον Α.Σ. Τυρνάβου.




«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να βγούμε σε κινητοποιήσεις, γιατί αν δεν πιέσουμε δεν θα πάρουμε τίποτα. Όσες φορές κινητοποιηθήκαμε, ακόμα και όταν είμασταν λίγοι, κάτι πήραμε. Όταν ξεκινήσαμε είμασταν 20, 50... ΠΟτέ δεν σκεφτήκαμε τον αριθμό. Δεν πρέπει να περιμένουμε να βγούνε όλοι για να βγούμε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Α.Σ. Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης.




«Η μεγάλη προσέλευση δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Όλες οι καλλιέργειες επλήγησαν αλλά το ροδάκινο περισσότερο από όλα. Ζούμε τον ίδιο γολγοθά κάθε χρόνο. Με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους έχουμε γίνει φακίρηδες για να τα βγάλουμε πέρα. Δεν μας αξίζει αυτός ο τρόπος ζωής. Να αξιοποιηθεί ο κόπος μας. Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έει αποδείξει ότι κάθε αγώνας έχει το αποτέλεσμά του», ανέφερε μεταξύ άλλων η Διαμαντούλα Κρητικού από τον Α.Σ. Αμυνταίου.




«Η σημερινή προσέλευση δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος και την αποφασιστικότητα να κερδίσουμε μέτρα. Αυτή τη σύσκεψη είναι το πρώτο βήμα. Το μοναδικό μας διαπραγματευτικό μέσο είναι η οργάνωση και το τρακτέρ. Να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Το πολιτικό κόστος είναι το μόνο που φοβάται η εκάστοτε κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας.




«Ήταν μια καταστροφική χρονιά. Η λύση που μας έδωσε ο Υπουργός ήταν η αναδιάρθρωση. Δεν είναι λύση η αναδιάρθρωση αλλά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλοι μαζί σε έναν κοινό αγώνα με τα τρακτέρ στον δρόμο. Τα τελευταία χρόνια αν και βγήκαμε λίγοι, κερδίσαμε πολλά», είπε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Τσικριτσής από τον Α.Σ. Τυρνάβου.




«Σε κάθε μάχη πρέπει να γνωρίζουμε τον αντίπαλο και τώρα ο αντίπαλος είναι οι βιομήχανοι, η κυβέρνηση, η κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητάμε άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος, καθώς δεν φταίμε για τον πόλεμο, την καταστρατήγιση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τις εξευτελιστικές τιμές, τις καιρικές συνθήκες κτλ. Μόνο με αγώνες θα έχουμε αποτελέσματα. Επόμενο βήμα η Agrotica», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Α.Σ.«Μαρίνος Αντύπας».




Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στην σύσκεψη, όπου ακούστηκαν προτάσεις, όπως η διοργάνωση συντονισμένης πορείας με τα αγροτικά οχήματα στο κέντρο των πόλεων το τριήμερο των κινητοποιήσεων, η καλύτερη επικοινωνία των αγώνων στους συναδέφους αγρότες αλλά και τους πολίτες.




Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρύας Βρύσης, της Πέλλας, της Αλμωπίας, Εορδαίας, Έδεσσας, Σκύδρας, Ροδοχωρίου, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κατερίνης και Γαλατάδων, ενώ παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Ηλίας Τσιφλίδης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.




Αφού συμφωνήθηκαν οι παραπάνω ημερομηνίες για την διοργάνωση των κινητοποιήσεων, θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στις περιοχές του κάθε συλλόγου, θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα ορίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν στην Agrotica και θα ακολουθήσει αποτίμηση των κόπων και οι περεταίρω ενέργειες.

«Αφήνουμε το χωράφι έστω για μια ημέρα, για να μην χρειαστεί να το αφήσουμε για πάντα», ήταν και ένα από συνθήματα που ακούστηκαν.

Δείτε φωτογραφίες:
























17 σχόλια:

  1. Τώρα τρόμαξαν.Θα πετάξουν το κόκκαλο και όλοι μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ellada xoriss ellines agrotes ginetai?aythn thn europh prepei oi laoi na thn enosoyn oxi oi grafiades poy me nomoys nomizoyn oti to mellon einai rozarot.kai emeis oi /katanalotes/ exoyme na doyme polla.gia afto stirixte ton papoy poy einai akoma sto xorafi kai kani agona gia ta aggonia mas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα προβλήματα είναι πολλά δεν πρπεει η κυβέρνηση να αδιαφορεί
    Ο Υπουργός έταξε πολλά μακάρι να τα υλοποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε δυνατά όλοι μαζί οι ροδακινοπαραγωγοί με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων να κερδίσουμε την επιβίωση μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να την χάσουν άλλοι; Αρκετά σας ανεχτήκαμε.

      Διαγραφή
  5. Ξεκινάνε τους αγώνες οι αργόσχολοι με τις καντίνες και τα τσιπουράδικα στους δρόμους να μεθοκοπάνε όλη μέρα, και να ταλαιπωρούν όλη την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίλησε ο μέγας κριτής, κοίταξε πρώτα την καμπούρα σου κάγκουρα κι άσε την κριτική στους αγρότες.

      Διαγραφή
  6. Τσίμπησαν το τυρι με τις επιδοτήσεις, και τους τσάκισαν στο κόστος παραγωγής.
    Μετα τις κινητοποιήσεις ,θα τους υποσχεθούν εξτρα επιδότηση (agroti-pass) και θα εγκαταλείψουν τις καντιν... τους δρόμους και θα γυρίσουν στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγρότες, τα δίακαια αιτήματά σας να τα διεκδικήσετε δίχως να ταλαιπωρείτε τον αθώο κοσμάκη. Αν θελετε να μη γίνετε δυσάρεστοι και βρείτε απέναντί σας την υπόλοιπη κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτσε πάνω απ΄ τη σχάρα..... Μπλόκα σου λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να πάνε να κάνουν μπλόκα στα καφενεία του χωριού τους!!!!
    Αλλιώς αυτόφωρο για παρακώλυση συγκοινωνίας!!!!
    Αρκετά ανεχτήκαμε τον κάθε αλήτη σε αυτή την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγα ρε μεγαλε!! οταν εδω και δεκαετιες οι πολιτικοι μας παρεα με τις 100-150 οικογενειες της Αθηνας τρωνε ολο το χρημα της ΕΕ και πινουν το αιμα του λαου με το μπουρι δε βγηκες να γραψεις κατι παρομοιο. οι αγροτες σε φταιξαν και σε εμποδισαν;;;

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά δεν ξέρεις τι σου γίνεται.
      Τι σχεση έχουν αυτά τα δύο; Η παρακώλυση συγκοινωνίας είναι αυτόφορο αδίκημα, εκεί τελειώνει η συζήτηση.

      Διαγραφή
  10. Είμαι σίγουρος:: όλοι εσείς που είστε εναντίον του αγροτικού αγώνα,μαλοσατε με τα αδέλφια σας για ένα χωράφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλος για Χίο τράβηξε πάει κι άλλος για Μυτιλήνη.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ