Quantcast

http://picasion.com/

Φτιάξτε τον τέλειο μουσακά!

Επιμέλεια: Γ. Μεταξάς
Στην Ελλάδα, θεωρείται το εθνικό μας φαγητό, με τη φωτογραφία του να φιγουράρει πρώτη πρώτη στο μενού των εστιατορίων τουριστικών περιοχών, θεωρείται όμως και το... «Έβερεστ» κάθε νέας μαγείρισσας. Ο μουσακάς τρώγεται εξίσου ευχάριστα χειμώνα - καλοκαίρι, συντροφιά με φέτα και αν θέλεις και εσύ να απολαύσεις μια κομματάρα μουσακά, που έφτιαξες μόνος σου, ακολούθησε την συνταγή που μας προτείνει ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς. Δείτε τι θα χρειαστείτε:

Υλικά

5 πατάτες, κομμένες σε φέτες
5 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Φρυγανιά τριμμένη, για το πασπάλισμα

Για τον κιμά

60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
800 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
2 ξύλα κανέλας
2 κόκκους μπαχάρι
100 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. αλεύρι
900 ml γάλα, πλήρες
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τις πατάτες, μέχρι να χρυσαφίσουν και μεταφέρουμε σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.Κάνουμε το ίδιο κ με τις μελιτζάνες.

Για τον κιμά: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.Προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάμε και μόλις είναι έτοιμος, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε, σοτάρουμε και προσθέτουμε τη δάφνη, τη κανέλα και το μπαχάρι.Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και τη κανέλα και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε να ψηθεί λίγο το μείγμα.Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη συναρμολόγηση: Πασπαλίζουμε τον πάτο ενός ταψιούμε φρυγανιά τριμμένη. Τοποθετούμε από πάνω μια στρώση από πατάτες και καλύπτουμε με μια στρώσηαπό μελιτζάνες.

Αδειάζουμε τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.

Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει για 30΄ και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ