picasion.com
http://picasion.com/

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος που σκέφτεται να αγοράσει τον ΠΑΟΚ

Ο Βασιλιάς του Χαλκού με περιουσία πάνω από 3,5 δις - Έχει βουίξει η Θεσσαλονίκη

Η έντονη φημολογία για έναν από τους πιο πλούσιους Έλληνες! Δημοσιεύματα και σενάρια στη Θεσσαλοννίκη τον παρουσιάζουν ως τον διάδοχο του Σαββίδη στον Δικέφαλο, ωστόσο η ΠΑΕ τα διαψεύδει κατηγορηματικά. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που ήδη έχει προκαλέσει ντόρο, χωρίς να τον έχει δει κανείς;

Το όνομα του Αριστοτέλη Μυστακίδη επανήλθε στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ ως ο διάδοχος ή «συμπαίκτης» του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό φαίνεται αποστασιοποιημένος από τα πράγματα. 

Μάλιστα, οι σχετικές φήμες που κυκλοφορούν εντόνως στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, υποχρέωσαν τον υπεύθυνο επικοινωνίας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Λευτέρη Δούκα, να ξεκαθαρίσει σε ιντερνετική του συνέντευξη σε εκπομπή οργανωμένων οπαδών του Δικεφάλου, ότι «δεν τίθεται θέμα συμπαίκτη, όσο ο Ιβάν είναι στον ΠΑΟΚ».

Ποιός όμως είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα δραστηριοποίησής του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2021; Γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη. Αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία και σπούδασε στο London School of Economics. Γι'αυτό άλλωστε διατηρεί δύο υπηκόοτητες, ελληνική και βρετανική.


Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από το τμήμα επενδύσεων στα έγχρωμα μέταλλα της κορυφαίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα παράγωγα, της Cargill. Εκεί έμεινε για έξι χρόνια, μέχρι να τον εντοπίσει το 1993 ο Μαρκ Ριτς, ο οποίος του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα στη GLENCORE. Εκείνη την εποχή ήταν μία άγνωστη εταιρεία εµπορίας µετάλλων.

Μέσα σε λίγα χρόνια όμως και µε τη δική του συµβολή µεταµορφώθηκε στον σηµερινό παγκόσµιο κολοσσό. Η εταιρεία κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι. Τον Μάιο του 2011 η εταιρεία γιγαντώθηκε αφού εισήχθη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ.

Από τους πιο πλούσιους Έλληνες

Η κεφαλαιουχική αξία της ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια, ενώ ο Μυστακίδης µετατράπηκε σε έναν σύγχρονο Ελληνα κροίσο. Εξάλλου είναι ένας από τους τέσσερις Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, ανάμεσα σε Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Διαθέτει περιουσία 3,4 δις δολαρίων. Μάλιστα το Bloomberg είχε υποβάλλει... πόθεν έσχες του «βασιλιά του χαλκού», όπως τον αποκαλούν λόγω της δραστηριότητάς του στα μέταλλα, ο οποίος όπως σημειώνουν δημοσιεύματα, τα τελευταία χρόνια αποκτά μεγάλη ρευστότητα. 

Τον Δεκέμβριο του 2018 αποχώρησε από τη Glencore PLC αλλά παρέμεινε μέτοχος της διατηρώντας στην κατοχή του ένα ποσοστό γύρω στο 3% και εμφανίζεται να «εξαργύρωσε» μέρος των μετοχών του στον Βρετανό-ελβετικό όμιλο. Συν τοις άλλοις, πριν έναν χρόνο, έγινε γνωστό, ότι πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, η οποία έκανε άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.


Επέλαση στο Real Estate σαν τον Σαββίδη

Την ίδια εποχή ακουγόταν στη Θεσσαλονίκη, ότι ο Μυστακίδης έκανε... επέλαση στο ελληνικό real estate. Τότε (Οκτώβριος 2021) είχε αποκτήσει σε διαγωνισμό το παλιό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, που βρίσκεται στην πλατεία Ρούσβελτ, το οποίο είναι ένα εκπληκτικό νεοκλασικό οίκημα που καταλαμβάνει σχεδόν ένα τετράγωνο στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Ανάλογη δραστηριότητα βέβαια είχε και ο Ιβάν Σαββίδης όταν εδραιώθηκε στον ΠΑΟΚ, αποκτώντας μία σειρά πολύ σημαντικών κτιρίων. Γι'αυτό άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μυστακίδη εκτιμούσαν, ότι το ενδιαφέρον του για ακίνητα στην Ελλάδα δεν τελειώνει με την απόκτηση του νεοκλασικού στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Ο Μυστακίδης είχε εμφανιστεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2013, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, διερευνώντας τη δυνατότητα να επενδύσει στη χώρα μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες για να βγει η Οικονομία της από την κρίση. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο αυτό, είχε συμμετάσχειστην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Πριν από δύο πάντως απέκτησε ποσοστό άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπερήφανος Έλληνας

Για τον ίδιο γνωρίζουμε πολύ λίγες πληροφορίες, αρκετά σημαντικές όμως για να σκιαγραφήσουμε τον χαρακτήρα του ως άνθρωπο. Ο Μυστακίδης προστατεύει την ιδιωτική του ζωή ως κόρη οφθαλµού και αποφεύγει να φωτογραφίζεται µε την οικογένειά του στις λίγες δηµόσιες εκδηλώσεις που δίνει το «παρόν». Χαρακτηρίζεται ως κοσµοπολίτης, λόγω των ταξιδιών και της παρουσίας του σε όλον τον κόσμο, αλλά και εξαιτίας της δυνατότητάς του να μιλά έξι ξένες γλώσσες.

Διατηρεί πάντα θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις και είναι αισιόδοξος. Εξάλλου όπως είθισται να λέγεται στον κόσμο του επιχειρείν, κρίση ισούται με ευκαιρία. Για να αναγνωρίσει την ευκαιρία ένας επιχειρηματίας πρέπει και να διαθέτει θετική ενέργεια. Ο Μυστακίδης λατρεύει επίσης τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και λέγεται, ότι διατηρεί αξιοζήλευτη συλλογή. Παρότι δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, δηλώνει Ελληνας και μάλιστα υπερήφανος, αν κρίνουμε από το γεγονός, ότι στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλούν ελληνικά, όταν πολλοί ομογενείς μας στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να χάνουν τη γλώσσα και να αφομοιώνονται.

Ο Μυστακίδης διατηρεί εξοχική κατοικία στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Αυτό το σπίτι είναι το ησυχαστήριό του. Διατηρεί αρχιτεκτονική που βασίζεται στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το επισκέπεται συνήθως κάθε Αύγουστο και οι φίλοι του υποστηρίζουν, ότι όταν αποσυρθεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες επιθυμεί να ζήσει εκεί ατενίζοντας καθημερινά το γαλάζιο του Τορωναίου κόλπου. Εξάλλου, όπως είθισται να λέγεται και στη Θεσσαλονίκη, «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

7 σχόλια:

 1. Ελληνικά μιλάει; Ήρεμα ρωτάω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πηραματοζωο παοκ,,,,,,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νταλκα τα βεροιωτικα παοκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν άρχισε να αποσύρεται ο Σαββίδης καταλαβαίνουμε όλοι τι θα ακολουθήσει στις σχέσεις μας με τη Ρωσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το μόνο θετικό για τον μπάουγκ είναι ότι θα επανελληνοποιηθεί....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΑΚΟΜΗ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΑΟΥΓΚΑΝΕ!

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ