Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βέροια, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη

Και μετά τη θερινή ραστώνη, τι; Καμαρώσαμε για τα χρυσαφιά ροδάκινά μας στους οπωρώνες και τα κλάψαμε γοερά, πεσμένα στο χώμα. Στριμωχτήκαμε, ποικιλοτρόπως, για να εξασφαλίσουμε λίγες μερούλες στην παραλία και περισσότερες στα βουνοχώρια μας. Φιλοσοφήσαμε την οικονομική ανημποριά μας, ως αποτέλεσμα του δυστοπικού ευρωπαϊκού και παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Πετάξαμε τις μάσκες μας κι ούτε στιγμή σκεφτήκαμε το… «πες αλεύρι, ο Οκτώβρης σε γυρεύει». Βρεθήκαμε με πέντε φίλους και καμπόσους συγγενείς, κάτι που μας είχε λείψει. Και μετά;

Τα «κεφάλια μέσα». Δελτία ειδήσεων που θα τα ζήλευε το πιο
«γεμάτο» αστυνομικό δελτίο. Συζητήσεις για το πετυχημένο νέο σήριαλ ή το υποτιμητικό για τη μέση νοημοσύνη reality -που για να το σχολιάζουμε, άρα το παρακολουθούμε- και σπανιότερα σχόλια για ένα καλό βιβλίο. Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι και γκρίνια για τα κεσάτια της αγοράς.

Και μετά; Ζούμε σε μια πόλη που ο καλός Θεούλης την προίκισε γενναιόδωρα. Με τ’ αρχαία της, με το Μεγαλέξανδρό της, τα Βυζαντινά της, τα Μοναστήρια και τους Αγίους της, νερά, βουνά, δάση και εύφορο κάμπο, αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν απαιτητικές παραγωγές… Ανθρώπινο δυναμικό ανεκτίμητο, που αθόρυβα ενεργοποιείται σε φορείς, δομές, συλλόγους και «βάζει πλάτη» φιλότιμα στα δύσκολα, αλλά και στα φιλόδοξα.

Μας αξίζει άραγε «ο καναπές»; Μας ταιριάζει η ραγιάδικη μεμψιμοιρία και η συχνή επωδός: «Αααχ, δύσκολα χρόνια! Τους νέους λυπάμαι. Χωρίς όνειρα, μέλλον, στόχους τίποτε ρε παιδάκι μου!»; Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν αυτό το βολικό ρούχο των απαθών συμπερασμάτων, αν αυτή η φτώχεια ζωής, ταιριάζει σε μας που ζούμε εδώ. Στη Βέροια.

Στη Βέροια, όπου περπατάμε νυχθημερόν, εκεί ακριβώς που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος. Που όπου κι αν στρέψουμε το μάτι μας, είμαστε ζωσμένοι από ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές εκκλησιές.

Εκκλησιές που σφιχταγκάλιασαν με απόλυτη εχεμύθεια τις προσευχές και τα μύχια μυστικά ανθρώπων , στο διάβα πολλών αιώνων. Εδώ, που αντρώθηκε ο Μεγαλέξανδρος κι ο Φίλιππος αναπαύεται στην ίδια γη με τους προγόνους μας.

Μήπως, δε «μετράμε» καλά, το περίφημο Κοινό των Μακεδόνων; Ή το νεολιθικό οικισμό; Ή τα αναρίθμητα Ασκηταρειά; Μήπως δεν οσμιστήκαμε ποτέ, τα αρωματικά φυτά του Βερμίου και των Πιερίων, την αφείδωλη χορηγία της φύσης τη βιοποικιλότητα;

Δεν μετρήσαμε ποτέ τη γενναιοδωρία του Αλιάκμονα, την ομορφιά και τους θρύλους του Τριπόταμου ή δεν αφουγκραστήκαμε τους στεναγμούς της Βασίλισσας Βεργίνας; Τα αναρωτιέμαι όλα αυτά και μυριάδες άλλα, με αφορμή την
πρόταση που κατέθεσε στο Δήμαρχο Βέροιας, ο εκλεκτός πρώην αιρετός συνεργάτης μου, και του κ.Βοργιαζίδη, στο Δήμο, Νίκος Μαυροκεφαλίδης κι ο Δήμαρχος Βέροιας τη δέχτηκε και την εισηγήθηκε θερμά στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Μια πρόταση- λόγο, για να αναπτερώσουμε Ελπίδες και Όνειρα, μια πρόταση που ΕΝΩΝΕΙ. Διεκδικούμε τον τίτλο…:

ΒΕΡΟΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Γιατί όχι;;; Κι αν όχι τώρα, πότε; ΤΩΡΑ πρέπει να συνεγερθεί η Κοινωνία. ΤΩΡΑ πρέπει να χρωματίσουμε με δυναμικά χρώματα τη Βούληση.

ΤΩΡΑ, πριν αποκοιμηθούμε στον αδιέξοδο κοιτώνα του λήθαργου, μπορούμε να θέσουμε τον πιο εύκολο και συνάμα πιο απαιτητικό στόχο: Να ενωθούμε, έχοντας κοινή Ελπίδα και Όραμα. Η Βέροια, η θελκτική κοιτίδα Πολυπολιτισμού, μας προκαλεί. Κι εμείς οι ευνοημένοι κάτοικοί της, αν θέλουμε να κυκλώσει αυτήν την πόλη ουράνιο τόξο Ελπίδας για τα παιδιά μας, ας το τολμήσουμε. Τώρα. Αύριο, μπορεί τα σύννεφα της ‘Καρα-φέρροιας’ να προκάμουν το Φώς…

Βέροια, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;;;;

Περιμένω εναγωνίως, ν’ ακούσω τα επόμενα βήματα του …μεγάλου, εξαιρετικά ενδιαφέροντος και όμορφου δρόμου προς τον τελικό στόχο. Κι ας μη ψυχανεμίζεται ακόμη η πόλη πόσο μεγάλο εγχείρημα είναι.

Πόσο απαιτητικό, τολμηρό κι ανταποδοτικό συνάμα: Για τις γενιές που αποζητούν και τους ταιριάζουν οι οραματικές προτάσεις που θα νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους.
  • Για την Ανάπτυξη.
  • Για τον Πολιτισμό.
  • Για την Κοινωνία.
  • Για την Ιστορία της Βέροιας.

17 σχόλια:

  1. Από την Πόλη έρχομαι, τρεις λαλούν. Άντε βγάλε νόημα από το ,,δοκίμιο,,. Γράψε κυρία μου πιο βάτα για το μέσο Έλληνα (και Αλβανό). Δε διαβάζουμε όλοι ,,άρλεκιν,,. Υστερόγραφο, δε φτάνει αν έχεις δίκαιο, πρέπει να σε καταλάβουν οι άλλοι για να βρεις το δίκαιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι και λαϊκή απαίτηση.
    Ο λαός της Βέροιας αισθάνεται έτοιμος να φωτίσει, με τον πολιτισμό του την Ευρώπη.
    Είναι και ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι, λαοί σε περιόδους κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής καταφεύγουν στον πολιτισμό και ακμαζουν μέσω αυτού.
    Γιατί όχι και εμείς;

    -Μας εμποδίζουν τα μεταμεσονυχτια γλέντια γυφτων που κρατούν ξαγρυπνη τη πόλη;
    -Οι κάφροι, που ενώ είναι άδειο όλο τα παρκιν στο λιντουλ παρκάρουν στις θέσεις για τους ανάπηρους και εγκύους;
    -Που το 90% της πόλης κ των δημοσίων υπηρεσιών της, δεν ειναι προσβάσιμο για άτομα με μειωμένη κινητικότητα;
    -Οι ανύπαρκτες και όπου υπάρχουν πανάκριβες δημόσιες συγκοινωνίες που σε αναγκάζουν να μπεις με αυτοκινητο στο κέντρο;
    -Τα κλειστα κολυμβητηρια(λόγω μη ύπαρξης), και οι χώροι άθλησης στελεχωμενοι με προσωπικό και εγκαταστάσεις ώστε να βγουν οι νέοι πρωταθλητές;
    -Τα σχολεία που πριν 5 χρόνια κάναν δωρεές Έλληνες πετρέλαιο για ζεσταθουν;
    -Το κλειστό τμήμα πανεπηστιμιου στις Βάρβαρες που δεν εκτίμησαν οι υπεύθυνοι το πολιατισμικο φορτίο του τόπου μας;
    -Οι μισοσκαμενες πλατείες, όπως απέναντι από τους Άγιους Αναργύρους που δείχνουν με τι ταχύτητες δουλεύει το δημόσιο, ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό στη Βέροια;

    ΜΌΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΊ ΜΟΝΙΜΑ στη Βεροια, δεν μπορεί να καταλάβει την αναγκαιότητα αυτή πόλη να φωτίσει την Ευρώπη με τον πολιτισμο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες ρε φίλε! ΤΑ μισά τουλάχιστον από αυτά που λες είναι μπαρούφες! Η Βέροια είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλες πόλεις! Πάρε το χαμπάρι!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δεν βγήκες παραπέρα απο Μακροχώρι και Κουμανίτσι.

      Διαγραφή
  3. Ρε Χαρούλα λυπήσου μας. Όλο αυτό το σεντόνι για να μας πεις πως κατεβαίνεις υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατέβει φίλος, 1η με διαφορά θα βγει...!

      Διαγραφή
    2. Θα διαψευθείς φίλε. Η Χαρούλα δεν πρόκειται να κατέβει για βουλευτής. Η κακώς εννοούμενη καχυποψία σου θα σε ρεζιλέψει. Η Χαρούλα έκλεισε έναν συμαντικό κύκλο στο δημόσιο βίο της περιοχής μας και τώρα λειτουργεί ως (τράπεζα εμπειριών και γνωριμιών) και έτσι θα πρέπει να τη βλέπουμε εις το εξής. Ήταν πάντα εξωστρεφής (σε αντίθεση με το σημερινό Δήμαρχο) και η άποψή της είναι πολίτιμη σε κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
    3. Μάλλον δεν πας καλά. Ποιες γνωριμίες; Απο γάμους και βαφτίσια; Πές μου τι άλλο έκανε η κυρία εκτός απο την παραγωγή των αργόσχολων του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα αν δεν σε πείθει, δεν εχω να πω απολύτως τίποτε. Μείναμε στάσιμη πόλη, πολύ βρώμικη και άχρωμη. Εάν η βρωμιά που ο καθένας την βλέπει ειναι γκρίνια, καλώς γκρινιάζουμε.

      Διαγραφή
  4. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΜΕΤ ΕΠΑΙΝΩΝ Η ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμέσως να πεις κακίες. Έχουμε διαβάσεις και διαδρόμους για τυφλούς. Έχουμε ποδήλατα ενοικιαζόμενα. Έχουμε πλεόνασμα καφενείων.
    Έχουμε μέγαρο μουσικής. Τι άλλο θέλετε , αχάριστοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήμαρτον! Μόνο αυτό έλειπε από την πολύπαθη πόλη, που χάριν των πολιτικάντηδων κατάντησε ένα ανοιχτό άναρχο εργοτάξιο που δεν κλείνει ποτέ, με παρεμβάσεις άστοχες σε βαθμό "κακουργήματος". Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς... και είμαστε εμείς που θα δώσει πολιτισμό; Ντροπή σας και μόνο που το σκεφτήκατε! εσείς (δεν αναφέρομαι ακριβώς προσωπικά, ή τουλάχιστον όχι μόνο...) που καταστρέψατε τα πάρκα της Βέροιας που ήταν σαν "μακέτες", που κάνατε άναρχες μεταβολές σε οδούς και πεζοδρόμια, που αφήσατε το πάρκο του Καρατάσου χωρίς τις φωνές των παιδιών (σας πείραζε που ήταν λειτουργικό και ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής) και λοιπά αγαθά έργα... Που τώρα οι δρόμοι είναι διάτρητοι, που δεν τολμάς να πας βόλτας γιατί θα σε φαν τα σκυλιά... που ακόμα και φώτα σωστά δεν τοποθετήθηκαν με τόσα λεφτά γιατί κατάπιατε τα σχέδια και τις μελέτες άσχετων (αυτό δείχνουν τα έργα)... Αυτή η πόλη να λάμψει ξανά και μετά να μιλάμε για φώτα πολιτισμού και δαπάνες για πρωτεύουσες πολιτιστικές, κοιτάξτε όλοι μαζί να εργαστείτε να ξαναγίνει η Βέροια όπως την ζήσαμε, ανθρώπινη πόλη και μετά το συζητάμε. Ήμαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν δήμαρχος η Ουσουλτζόγλου διέλυσε μία πόλη, τώρα τι θέλει να μας πει ?.....ο δολοφόνος πάντα γυρνάει στον χώρο του εγκλήματος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά απορώ με κάποιους με αυτά που λένε! Η Βέροια με τα έργα της Χαρούλας αναβαθμίστηκε εντυπωσιακά! Εσείς η 2-3 γραφικοί μην ασχολείστε καλύτερα γιατί εκτήθεσται! Δεν βγήκε τυχαία δύο φορές!

      Διαγραφή
  8. Η Χαρούλα είχε, έχει και θα έχει όραμα για την πόλη. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους συντοπίτες μας να ασχολούνται με τα κοινά με ανιδιοτέλεια, ευθύνη και πάνω από όλα αγάπη για την Βέροια και τους ανθρώπους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο το άρθρο ....αλλά πολύ κουλτούρα αδελφέ μου , σε κουράζει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μας πει κάποιος έργα της κυρίας. Εκτός απο μπούρου μπούρου τρίτης Δημοτικού και θεωρητικές ασυναρτησίες τριακονταετίας, απολύτως τίποτε. Ατύχησε η πόλη πολλαπλώς και φαίνεται καθαρά. Ασημαντότητες που με το ζόρι ήθελαν να επιβληθούν ως απαραίτητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ