Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Δεν υπάρχουν εργάτες γης» - «Προβλήματα στη διακίνηση συμπύρηνων»

Τι δήλωσαν Χαλκίδης και Βοργιάδης

Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή συμπύρηνων ροδάκινων. Άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες και υπάρχει πρόβλημα εργατών γης αλλά και διακίνησης - απορρόφησης προϊόντων από τα εργοστάσια μεταποίησης. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν άμεσα να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου για να ξεκαθαριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να προτείνουν λύσεις για το παρόν και το μέλλον του προϊόντος.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «εργάτες γης δεν υπάρχουν και για να υπάρξουν θα πρέπει να δώσει κίνητρα η κυβέρνηση. Όπως επιδοτεί ασφάλιση ή δίνει κίνητρα σε τουρισμό και εστίαση θα πρέπει να δώσει και στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση για να έρθουν εργάτες στον κλάδο. Μας λένε επιχειρηματίες ας μας επιδοτήσουν σαν επιχειρηματίες.

Έχει ξεκινήσει η ποικιλία Άνδρος και ακόμη μιλάμε για προφορικές τιμές. Την Κατερίνα δεν την ήθελαν τα προηγούμενα χρόνια, πέρσι όμως αυτή η ποικιλία άντεξε και έδωσε παραγωγή. Υπάρχουν ποικιλίες, όπως η Α37 και Α39, που όπως φάνηκε φέτος δεν τις θέλει η μεταποίηση.

Η λύση είναι αναδιάρθρωση ή αγρανάπαυση. Δεν μπορεί ένα χρόνο να καλλιεργούμε ροδάκινα και στη συγκομιδή να μας λένε ότι δεν τα θέλουν και να ψάχνουν αφορμές να μας τα πάρουν κλαρίσια (3 - 4 λεπτά φτηνότερα).

Όσο για την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και τα προβλήματα στις εξαγωγές, που έφερε ο πόλεμος της Ουκρανίας, το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε για αυτό οι αγρότες. Για αυτό θα πρέπει να μας στηρίξουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, τόνισε ότι «συνεχίζονται τα προβλήματα στη διακίνηση συμπύρηνων ροδάκινων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο για ακόμη μια φορά δεν έγιναν παραλαβές από τα εργοστάσια κομπόστας.

Φαίνεται ότι φέτος θα υπάρξουν δυο τιμές παραγωγού στα 31 και 33 λεπτά το κιλό (μικτά). Ξεκίνησε η ποικιλία Άνδρος αλλά Α37 και Α39 φάνηκε φέτος ότι δεν τις θέλει η μεταποίηση. Επίσης οι διακοπές στην παραλαβή που κάνουν τα εργοστάσια οδηγούν πολλούς εργάτες να σταματήσουν και να πάνε σε άλλη καλλιέργεια.

Ζητάμε άμεσα να υπάρξει μια κοινή κλαδική συνάντηση από τους εκπροσώπους των μεταποιητών (ΕΚΕ), των αγροτικών συλλόγων, των εκπροσώπων της περιφέρειας, των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών από τις περιοχές που έχουν παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων, στην οποία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για φέτος όσον αφορά την τιμή και τη διακίνηση του προϊόντος αλλά και για το μέλλον, όσον αφορά τις ποικιλίες, την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και τις νέες φυτεύσεις».

13 σχόλια:

  1. Έρχομαι, πάρε μου τηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πατε στον ΟΑΕΔ,να παρετε τη λιστα ανεργων και να τους καλεσετε για δουλεια..! Αλλιως γιοκ παρα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα προσθέτοντας να ‘’ επιστρατευθούν’’ στη συγκομιδή και οι μαθητές άνω των 13 ετών.

      Διαγραφή
  3. Χαχα καλά είναι, πριν χρόνια όταν ζητούσαν οι Έλληνες δουλειά λέγατε: οι Άλβανοί είναι σκυλιά στη δουλειά τους, τι να σας κάνουμε εσάς. Τώρα λουστείτε τα κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσες επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό σας έδωσαν, και εσείς τι τα κάνατε? Σπίτια, αυτοκίνητα και διακοπές. Αντί να κάνετε κάτι για να εκσυγχρονίσετε τη δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εκσυγχρονισμο ρε καρναβάλι! Με ρομπότ θα συγκομιζουμε?; ; γεμίσαμε μηχανήματα. Χέρια θέλουμε. Δεν είναι καλαμπόκι ούτε βαμβάκι που συλλέγονται με μηχανη

      Διαγραφή
    2. Από που ακριβώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν είναι εκσυχρονισμένοι; που είδατε αγρότη με σπίτια, αυτοκίνητα και διακοπές από επιδότηση; Σας ενημέρωσε κανείς ότι οι επιδοτήσεις είναι χρήματα του αγρότη ή νομίζετε τρώνε τα δικά σας; Εργατες λείπουν, αυτοί που κάθονται και κρίνουν όντας άνεργοι τρώγοντας τα λεφτά του κράτους αλλά δεν πάνε το χωράφι! Για να προσέχουμε και τι λέμε λίγο σε μία κατεξοχήν αγροτική πόλη! Κι αν κάποιος πήρε επιδότηση και την έκανε περιουσία πρώτον να μας πεις ποιος είναι και δεύτερον να σταματήσεις να τον ζηλεύεις γιατί κάτι έκανε καλά. Ορίστε μας!

      Διαγραφή
    3. Αυτοί που έχουν τέτοια μηχανήματα είναι βλάκες δηλαδή, εργάτες και χέρια χρειάζονται για άλλες εργασίες. https://www.youtube.com/watch?v=kUF75m5oIkI

      Διαγραφή
    4. Εκσυγχρονισμό ο από πάνω, μάλλον εννοεί, τα καινούρια μηχανήματα που χρειάζεται ένα χωράφι για την γρήγορη συγκομιδή και όχι τα μηχανήματα του παππού πριν από 50 χρόνια.

      Διαγραφή
  5. Να δείτε που θα προταθεί η λύση με τους λαθρομετανάστες. Έτσι με έναν σμπάρο δύο τριγόνια. Και φθηνοί εργάτες και ένταξη των Μπαγκλαντεσιανών στην κοινωνία.
    Τι νομίζετε, γιατί τόσα χρόνια τα κυκλώματα τους μπάζανε στην Ελλαδίτσα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά σας λέει συνέχεια επιδοτήσεις θέλετε. Δημ. Υπάλληλοι καταντισατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μες τη γκρίνια κάθε καλοκαίρι. Κόψτε τα απ τη ρίζα. Εξετιας σας θα φέρουν τους λαθρο εδώ για εργάτες. Μας ζαλισατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σηκώσετε τα παιδιά από τις καρέκλες των καφενείων και να συνέλθετε και εσείς που ορθώνετε ανάστημα μόνο για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για "ψύλλου πήδημα". Ο αγροτικός κόσμος ήταν στα χρόνια μου περήφανος, χωρίς μετανάστες (και λαθρο), εργατικός και αξιοπρεπής. Φτάνει με την κατάντια μας σε αυτή την χώρα! Όλοι αφεντικά και λόγια καφενείου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ