Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φωτοαναμνήσεις Μητροπολίτου Βεροίας Κυρού Παύλου (27. 8. 1993 +)

Γράφει ο Παύλος Α. Κυρατσής
Φωτογραφίες πάνω από μισό αιώνα. Αρχές του 1970. Οι εικονιζόμενοι. Ο Μητροπολίτης Βεροίας Κυρός Παύλος που άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Αυγούστου 1993. Είκοσι εννέα χρόνια πριν. Ο τότε Νομάρχης Ημαθίας Δημήτριος Χατζησακκούλας; (1970 - 1973) ή Ανδρέας Παπαματθαίου; (1973 - 1974). Εάν γνωρίζει, κάποιος αναγνώστης το όνομα του τότε Νομάρχη για την Ιστορία να μας ενημερώσει. Ο Δήμαρχος Γεώργιος Τσαλέρας (1967 -1974). Είναι από επίσκεψη του Αειμνήστου Παύλου στην Νομαρχία Ημαθίας, μαζί με τον Πρωτοσύγκελο του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Δαλαρή (1969 - 1974) Μετέπειτα Μητροπολίτη Κυθήρων (1974 - 1979). Έφυγε από την ζωή, νέος στην ηλικία το 1979. 




Η δεύτερη φωτογραφία είναι από παρέλαση στην Βέροια. Με τις αρχές της Βέροιας να περπατούν. Άλλες εποχές. Άρχοντες Εκκλησίας και Πολιτείας είχαν μια αρχοντιά και κύρος. Πνευματική αρχοντιά και σεβασμό. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη... Εάν σκεφτούμε το σήμερα. Μία μικρή ανάμνηση της Πόλης μας, μέσα από λίγες εικόνες. Ο Ιεροπρεπής και Αρχοντικός Βεροίας Παύλος, άφησε το λιθαράκι του στην Πνευματική Οικοδομή και Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Για εικοσιπέντε χρόνια, πηδαλιούχος άριστος στο σκάφος της τοπικής Εκκλησίας. Αιωνία η Μνήμη τού.

Παύλος Α. Κυρατσής






16 σχόλια:

  1. ΑΞΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ.....ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ -ΛΑΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΣΗΣ ΚΑΙ ΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ -ΜΕ ΠΑΠΑΔΕΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ -ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ Ο ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΑΤΣΗΣ Ο ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΗΣ Ο ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ Ο ΠΑΠΑ ΣΤΑΥΡΟΣ -ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΖΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλες εποχές τότε. Όντως είχε αρχοντιά ανθρώπινη όχι αλαζονική και απόκοσμη όπως σήμερα. Παλιάς κόπιας Δεσπότης προσγειωμένος στα καθημερινά και ανθρώπινα προβλήματα.
    Και η συνεργάτες τους και αυτοί αληθινοί σε άκουγαν σε βοηθούσαν. Σήμερα πας να μιλήσεις και αν δεν είσαι του συστήματος τους σε απαξιώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεβεντης!! τον θυμάμαι στη Βεργίνα όταν εγκαινιαστηκαν τα στέγαστρα στους Μακεδονικούς τάφους. Ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός με την κόρη του Ντόρα υπουργό πολιτισμού. Άργησαν να έλθουν και από το μικρόφωνο του λέει ο Δεσπότης ο Παύλος κ Πρωθυπουργέ οφείλεις μια συγγνώμη σε όλους μας. Αλλιώς αποχωρώ. Αναγκάσθηκε ο Μητσοτακης να πάει στο μικρόφωνο να ζητήσει συγγνώμη για την καθυστέρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με σπούδασε χωρίς να το ξέρει κανείς. Κι εγώ μικρή τότε δεν ήξερα ότι είναι Δεσπότης. Καλή ανάπαυση. Σου οφείλω αυτό που είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομάρχες από το 1967-1978 :
    Ιωάννης Κάππος 1967
    Ανδρέας Κανελλόπουλος 1968- 1970
    Δημήτριος Χατζησακκούλας Οκτώβριος 1970 - 1973 Ήταν διευθυντής του σανατορίου Ι. Μ. Πέτρας Ολύμπου ως το 1966 και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από το 1966 ως το 1970.[7]
    Ανδρέας Παπαματθαίου Andreas Papamatheou Prefect.jpg 1973 - 1974 Από το 1968 ως το 1969 ήταν Νομάρχης Πιερίας. Το 1969 μετατέθηκε από την Πιερία στη Νομαρχία Χανίων.
    Γρηγόριος Θεοδοσίου 1974 - 1978

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον κλάψανε πολλές γυναίκες , περισσότερο , αιωνία του η μνήμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για εξήγησε το μας αυτό λίγο πιο αναλυτικά;

      Διαγραφή
    2. Τι ήθελες ρε να τον κλάψουν άντρες περισσότερο..... ;

      Διαγραφή
    3. Άρα έχεις άποψη ..... κερατούλι ....γνώστης των γεγονότων , συγνώμη αμαρτία , αλλά γεγονότα !

      Διαγραφή
  8. Πολύ ιδανικά τα παρουσιάζει το άρθρο ,τα χουντοχρόνια (Άρχοντες Εκκλησίας και Πολιτείας είχαν μια αρχοντιά και κύρος) ,όταν η μισή και πλέον Ελλάδα ,είχε αναγκασθεί να βγεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά και το φακέλωμα έδινε και έπαιρνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ από το1974 με δημοκρατία είναι Ολα ρόδινα και κανένας Έλληνας δε βγήκε στο εξωτερικό για δουλειά.... Άσε ΡΕ φίλε....

      Διαγραφή
    2. Και τώρα όλα όμορφα αγγελικά.... Πόσοι ξενιτευτηκαν αυτοκτόνησαν φαληρισαν με την ψευτοδημοκρατια μας ρε φιλεεεε;;;;

      Διαγραφή
    3. Μη το πάτε στο πολιτικό τον Δεσπότη Παύλο τον κλάψαμε όλοι γιατί ήταν ντόμπρος κ ευθης... Χουντες και δημοκρατιες.... Αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

      Διαγραφή
  9. Οταν μπλεκουν οι εξουσιες αυτα συμβαινουν. Πληρης διαχωρισμος κρατους - εκκλησιας τελικα η λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ