Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκινούν τον Ιούλιο τα γυρίσματα του «Κόκκινου Ποταμιού» στη Βέροια

Tι δήλωσε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Το «Κόκκινο ποτάμι» προκάλεσε αίσθηση την τηλεοπτική σεζόν που προβλήθηκε αφήνοντας το στίγμα του στην ελληνική τηλεόραση και τώρα ο Μανούσους Μανουσάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μας παρουσιάσουν τη συνέχεια της ιστορίας που καλύπτει την περίοδο 1919-1923, μια εποχή με έντονες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μιλά για τη νέα του σειρά-στοίχημα αποκλειστικά στο «7 ΜΕΡΕΣ TV»

ΜΟΤΟ: «Η ιστορία μας ξεκινά το 1919 και ολοκληρώνεται το 1923. Είναι οι πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα, η ελπίδα, η κατάρρευση της ελπίδας, η καταστροφή, το πώς όλη αυτή η διεθνής πολιτική οργώνει το πετσί του κόσμου, πώς οι ήρωές μας υποφέρουν από όσο συμβαίνουν στο διεθνές πολιτικό σκηνικό».

Όταν ολοκληρώθηκε το «Κόκκινο ποτάμι», είχατε στο μυαλό σας ότι η ιστορία αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί;

Όχι, τότε δεν το είχαμε σκεφτεί καθόλου. Αλλά στη συνέχεια, βλέποντας όλα τα γεγονότα που συντελούνται στον πλανήτη μας και όλη τη συγκυρία και το πόσο πολύ προσομοιάζει με την τότε, αποφασίσαμε να μοιραστούμε τη γνώση της τραγικής αυτής περιόδου του ελληνισμού και να δείξουμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι μπροστά στα συμφέροντα και στη γεωπολιτική σκοπιμότητα δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή ούτε ο ανθρώπινος πόνος. Αυτό ήταν που μας παρακίνησε να συνεχίσουμε το «Κόκκινο ποτάμι», καθώς θέλαμε να μιλήσουμε με τον κόσμο και για άλλα πράγματα πέρα από αυτά που θίξαμε στον πρώτο κύκλο.

Πού θα εστιάσετε στο νέο κύκλο;

Η ιστορία μας ξεκινά το 1919 και ολοκληρώνεται το 1923. Είναι οι πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα, η ελπίδα, η κατάρρευση της ελπίδας, η καταστροφή, το πώς όλη αυτή η διεθνής πολιτική οργώνει το πετσί του κόσμου, πώς οι ήρωές μας υποφέρουν από τις αποφάσεις και πώς όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στο διεθνές πολιτικό σκηνικό έχουν άμεση επίπτωση και συνέπειες στην καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων.

Μιλάμε για τρεις θεματικούς κύκλους και γεγονότα που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα –όπου καταφθάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες και αργότερα τα μεγάλα κύματα προσφύγων–, στον Πόντο και στη Σμύρνη. Είναι τρία μέρη όπου έχουν διαδραματιστεί τραγικά συμβάντα και όπου οι άνθρωποι είναι τα θύματα των μεγάλων και περισπούδαστων πολιτικών και όλο αυτό το κλίμα ταιριάζει με την τωρινή κατάσταση.

Πιστεύετε ότι το τηλεοπτικό κοινό αφυπνίστηκε με τον πρώτο κύκλο και έμαθε κομμάτια της ιστορίας, των οποίων αρκετές πτυχές αγνοούσε;

Κανείς δεν γνωρίζει όλες τις πτυχές. Ούτε εμείς που έχουμε εντρυφήσει τόσο πολύ σε αυτή την ιστορία. Πάντα διαβάζουμε και ανακαλύπτουμε. Το κάθε κοινό, όχι μόνο το τηλεοπτικό, ξέρει πολύ λίγο την ιστορία. Και εμείς λίγο την ξέραμε πριν ασχοληθούμε.

Δεν είμαστε εμείς οι σοφοί και οι άλλοι μη σοφοί. Είναι τραγικό, δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, όχι μόνο εμείς στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως ο κόσμος αγνοεί την ιστορία της χώρας του. Θα πω μια κοινοτοπία, αλλά λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, γιατί η ιστορία είναι ένα μάθημα για το μέλλον, για το πώς θα αντιμετωπίσει η κοινωνία τις προκλήσεις που έρχονται.

Ξεκινήσατε τα γυρίσματα από Αθήνα.

Ναι, και θα συνεχίσουμε τον Ιούλιο στη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, στο Μεταξοχώρι και τα Αμπελάκια του νομού Λάρισας.

Έχετε να διαχειριστείτε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πρωταγωνιστών και βοηθητικών. Μιλάμε για 220 ηθοποιούς σε βασικούς ρόλους, 260 σε συμπληρωματικούς και περισσότερα από 2.500 άτομα ως βοηθητικά.

Όταν αναπαριστάς μια κοινωνία, πρέπει να έχεις όλες τις εκφάνσεις της, όλες τις λεπτομέρειες. Το σκηνικό μας είναι οι άνθρωποι. Η κοινωνία χρειάζεται κόσμο από πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Από την άλλη, έχουμε τα σκηνικά που φτιάχνει ο Σπύρος Λάσκαρης με απίστευτη μαεστρία δημιουργώντας την αίσθηση της αυθεντικότητας. Το ίδιο κάνει και η ενδυματολόγος μας, Μαρία Μαγγίρα, και οι συνεργάτες τους.

Θα κάνετε κάτι άλλο το χειμώνα; Γιατί πέρυσι σκηνοθετήσατε και μια θεατρική παράσταση, πέρα από τα τρία διηγήματα στην ΕΡΤ.


Αυτό που προσπαθώ να κάνω παράλληλα με τα γυρίσματα είναι να κατορθώσω να βρω το χρόνο να αναπνέω. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, μετατίθεται για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Ελπίζουμε και η ΕΡΤ να θέλει ακόμη αυτήν τη συνεργασία. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε με τα διηγήματα. Ήταν ένα εξαιρετικό ταξίδι με αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας –και αυτά λίγοι τα γνωρίζουμε– που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερηφάνεια για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Συνήθως όμως τα υποτιμούμε και, κυρίως, υποτιμούμε τη γλώσσα μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση) προσπαθεί να βρει τον Μίλτο, μη γνωρίζοντας πως ο αγαπημένος της έχει σκοτωθεί. Φτάνει στη Θεσσαλονίκη και εκεί συναντά τον Δημοσθένη Μαντά (Όμηρος Πουλάκης), τον γιατρό που θα προσπαθήσει να σώσει το παιδί της και θα τη βοηθήσει στην αναζήτησή της για τον Μίλτο στα βάθη της Τουρκίας. Παράλληλα με την περιπέτεια της Ιφιγένειας και του Δημοσθένη και την εξέλιξη της σχέσης τους, παρακολουθούμε ιστορίες προσφύγων και πώς αλλάζει η ζωή τους από τη μια στιγμή στην άλλη εξαιτίας των διεθνών συμφερόντων της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ