Quantcast

http://picasion.com/

Βιετνάμ: Προοπτικές ανάπτυξης ευρωπαϊκών και ελληνικών εξαγωγών τροφίμων

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο “Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρέσκων φρούτων στην Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Βιετνάμ” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με φορέα υλοποίησης την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας
και εκτελεστικό οργανισμό την εταιρεία συμβούλων NOVACERT ΕΠΕ, διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή στο Βιετνάμ που συμμετείχε σε σειρά B2B συναντήσεων κατά το διάστημα 29/06 – 06/07, τόσο στην πρωτεύουσα Ανόι όσο και στην πόλη του Χο Τσι Μινχ.

Αρχικά, την 29 η Ιουνίου τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν στο Ανόι, σε καταστήματα της αλυσίδας MegaMarkt όπου επιθεώρησαν τη δράση προώθησης ευρωπαϊκών φρούτων που παράγονται στην Ελλάδα, με διανομή δειγμάτων από φρέσκα μήλα σε συνολικά 21 σουπερμάρκετ σε όλη την επικράτεια του Βιετνάμ. Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, άκρως τιμητική και κυρίως εποικοδομητική ήταν η συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στο Ανόι Ο κ. Στυλιανόπουλος Γεώργιος – ΠΥΒ’ έθεσε στη διάθεση των εξαγωγικών φορέων την πολύτιμη τεχνογνωσία των στελεχών της ελληνικής πρεσβείας και στέκεται αρωγός στη συντονισμένη εμπορική προσπάθεια διείσδυσης στην αγορά του Βιετνάμ.

Την ίδια μέρα, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Winmart, που αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα – εμπορικό οργανισμό του Βιετνάμ. H Winmart δραστηριοποιείται στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων με 156 σουπερμάρκετ και 3200 convenience stores, όμως πέρα από τα τρόφιμα το εύρος της Winmart εκτείνεται στο χώρο της εμπορίας ορυκτών και μετάλλων, οχημάτων, ενέργειας και ηλιακών συστημάτων, καθώς επίσης και στον κλάδο
της υψηλής τεχνολογίας.

Oι επιχειρηματικές συναντήσεις συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό στην πόλη του Χο Τσι Μινχ. Εκεί, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της εισαγωγικής-εξαγωγικής εταιρείας τροφίμων και νωπών προϊόντων TMT Co Ltd. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει 3 logistics centers και 70 υποκαταστήματα σε ολόκληρο το Βιετνάμ, διακινώντας καθημερινά σε σουπερμάρκετ και χονδρεμπορικές αγορές πάνω από 2.000 κωδικούς τροφίμων από όλο τον κόσμο και το φάσμα της αγοράς (dairy,confectionary, fresh, frozen).
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στον όμιλο Grove, που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διακίνηση νωπών φρούτων στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου στο Βιετνάμ (Big C, MegaMarkt, AEON Vietnam, Lotte Mart Vietnam, Saigon COOP Mart), καθώς επίσης και στα ιδιόκτητα καταστήματα του ομίλου “Grove Fresh”. Επιπλέον, στα headquarters της αλυσίδας MegaMarkt πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επικεφαλής των τμημάτων εισαγωγών τροφίμων, των νωπών ιδιαίτερα.

Η δράση της επιχειρηματικής αποστολής κορυφώθηκε με τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης τύπου, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Caravelle την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο Χο Τσι Μινχ. Στην εκδήλωση, η οποία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους τοπικούς παράγοντες της αγοράς, έδωσαν το παρών εισαγωγείς, διανομείς από τον χώρο των νωπών φρούτων, εκπρόσωποι αλυσίδων οργανωμένου λιανεμπορίου και πολλοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί).

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας κ. Γιαννακάκης Χρήστος και ο γενικός διευθυντής της Novacert κ. Ταμπαρόπουλος Αθανάσιος με στελέχη της εταιρείας που ειδικεύονται στην ανάπτυξη νέων αγορών για τις ελληνικές εξαγωγές.

Επιχειρώντας έναν συνοπτικό απολογισμό των δράσεων, διαπιστώθηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της Βιετναμέζικης αγοράς για τα νωπά, καθώς και για όλα τα ελληνικά – trademark προϊόντα όπως η κομπόστα ροδάκινο, η Φέτα ΠΟΠ, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές κ.ά. Το Βιετνάμ είναι μια ώριμη αγορά με εγκαθιδρυμένες δομές και διαδικασίες, μια νέα αγορά-στόχος για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με εξαιρετικές προοπτικές για τους εξαγωγείς τροφίμων.1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ