picasion.com
http://picasion.com/

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 60+ και το πρόστιμο των 100€

Συνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δ. Σκαλτσούνης, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ανωτάτου δικαστηρίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προσώπων άνω των 60 και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους δεν προχωρούν σε εμβολιασμό.

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη τεσσάρων υποθέσεων, με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 6ης Μαΐου 2022 και στρέφονταν κατά των αποφάσεων:

α) ΓΠ.οικ.81185/27.12.2021 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Επικρατείας, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 6324/30.12.2021) και

β) ΓΠ.οικ.7586/7.2.2022 των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός διαδικασίας προσδιορισμού των υπόχρεων προσώπων και επιβολής του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238)» (Β΄ 608/12.2.2022).

Το Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις με μειοψηφία ενός μέλους με αποφασιστική και ενός με συμβουλευτική ψήφο.

Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών, που θεσπίζεται με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 και εξειδικεύεται με τις προσβαλλόμενες πράξεις, αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ.

Το Δικαστήριο έκρινε περαιτέρω ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022 δυνάμει του άρθρου εικοστού ενάτου του ν. 4917/2022 και της Γ.Π. οικ. 20906/11.4.2022 απόφασης του Υπουργού Υγείας, η οποία εχώρησε πριν από τη συζήτηση των αιτήσεων την 6η.5.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».

11 σχόλια:

 1. Απόφαση ντροπή.

  Βέβαια, το Συμβούλιο της Επικρατείας μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αποφάσεις.

  Στα χρόνια των μνημονίων,αντεργατικοί και άδικοι νόμοι που ήταν κατάφωρα αντισυνταγματικοί, τους έκρινε συνταγματικούς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα; Γιατί τέτοιες συμπεριφορές παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 4 5 dosi pote borume na kanume?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ας βάλουν πρόστιμο και στους εμβολιασμενους που έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία από αυτούς που τάχα δεν θα νοσουσαν βαριά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σου ρε ελληνική δικαιοσύνη με τις... αποφάσεις σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό έλλειπε να μήν ήταν συνταγματικό το τσιπάρισμα αφού όλο το μασοναριό αποφασίσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πειράζει που ντρέπομαι που ζω σε αυτή τη χώρα ;που την κυβερνάνε όλοι οι πουλημένοι ;;;να μην πω που να το βαλετε το εμβόλιο σας …

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ρωτησε ο στρατηγος, τον ταξιαρχο αν ηταν σωστη η αποφαση του.
  Απαντησε ναι και προχωρησαν μπροστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φασίστες νέο δημοκρατες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ντρέπομαι που είμαι ελλην.μακαρι να γίνουμε ένα κράτος με τα Σκόπια τη Βουλγαρία και τη Σερβία με πρωτευουσα το Βελιγράδι
  πραγματικα δεν με νοιάζει. τόσο μα τόσο αγανάκτηση νιώθω με τα σκυλιά που βγάζουν αποφάσεις χωρίς να με ρωτήσουν.ετσι να είμαστε υποδουλοι στους λοιπούς Βαλκάνιους, το προτιμώ παρά να υποταχθουμε στη νέα τάξη.ο καιρος όμως γαρ εγκυς..που θα πάει ευτυχώς μας περιμένει πολύ μεγάλη πείνα στην Ελλάδα.το λαχταραω δεν ξέρετε πόσο.. χάχα.γιατι μαζί με μας θα πεινάσουν και αυτοι που ψηφίζουν τους νόμους.θα ψωφησουν από την πείνα σαν και εμένα.χαχα ελπίζω να είναι και άλλοι τόσο αγανακτησμενοι σαν εμένα για να τους την φέρουμε όταν έρθει η ωρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ