Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η προσωπικότητα και το ποδοσφαιρικό μυαλό είναι τα κλειδιά της επιτυχίας

Του Βασίλη Αλαμπορινού
Σήμερα δεν θα αναλωθούμε ούτε στο τι έγινε και τι δεν έγινε στους αγώνες μπαράζ της «Βασίλισσας», ούτε σε τεχνικοτακτικά πράγματα, ούτε στον παράγοντα τύχη, ούτε στις διαιτητικές αποφάσεις. Πράγματα τα οποία σίγουρα συμβάλλουν στα αποτελέσματα ενός αγώνα, αλλά υπάρχουν και κάποια τα οποία παίζουν τον καθοριστικότερο πλέον ρόλο πιστεύω.

Θα σταθούμε στους δύο σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό τα αποτελέσματα. Είναι μέρος των ψυχικών ομαδικών και ατομικων χαρακτηριστικών της ομάδας, αλλά και των ποδοσφαιριστών αντίστοιχα. Λέγονται προσωπικότητα και μυαλό κι εφαρμόζονται μέσα στις υπομαδικές αλλά και στις ατομικές κινήσεις. Θα μου πει κάποιος πως η απόδοση των physical χαρακτηριστικών είναι το σημαντικότερο, καθώς μπορεί να είναι πρόθυμο το πνεύμα, αλλά το σώμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω κόπωσης. Κι όμως, δεν είναι η απόλυτη αλήθεια αυτή.

Έχει αποδειχθεί από τα στελέχη της FA (Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αγγλίας) από όσους μελετούν αυτά τα αθλητικά επιστημονικά πεδία, πως το πρώτο πράγμα που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος είναι το «θέλω» το οποίο αν έχει ατσάλινη ισχύ, τότε το «μπορώ», ακολουθεί. Αν θέλεις λοιπόν και είσαι 100% υγιής είτε σωματοδομικά είτε εργοφυσιολογικά, τότε μπορείς! Ειδικά όταν ο εγκέφαλός σου, δώσει εργοκινητική εντολή στο σώμα σου, με ταυτόχρονη παραγωγή ντοπαμίνης και ίσως ενδορφίνης, λόγω της χαράς του να απολαύσεις και τον αγώνα, τότε σίγουρα θα αποδόσεις καλύτερα!

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η ατομική τεχνική ενός ποδοσφαιριστή, δύσκολα φέρνει την άνοιξη στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ευτυχώς ακόμη παίζει τον ρόλο της, αλλά με την αμεσότητα του παιχνιδιού και τη μόνιμη ροπή σε καταστάσεις transition με άμεσους συνδυασμούς, όπως και των δυναμικών διεκδικήσεων, μένει τελευταία ίσως σε σημαντικότητα. 

Παρακολουθούμε πλέον ένα ποδόσφαιρο, που στο υψηλό του επίπεδο, χαρακτηρίζεται από αθλητές οι οποίοι παράγουν διαστημικά νούμερα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης γενικότερα, παίζουν απλά και με direct μεταβιβάσεις και προσπαθούν να υπακούσουν στην υπομαδική και ομαδική τακτική που τους έχουν δώσει, έτσι ώστε μετά την ενεργοποίηση όλων αυτών των μηχανισμών, να κερδίσουν έναν επαγγελματικό αγώνα.

Νομίζω πως πολλοί καταλαβαίνουν πως πλέον, το μυαλό και η ψυχολογική ισορροπία μιας ομάδας, όπως και η αρμονία μεταξύ τεχνικής και αθλητικότητας, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές, που χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο «τα κάνουν όλα καλά αλλά στο τέλος στη φάση της δημιουργίας ή της εκτέλεσης, είτε δεν έχουν τη συγκέντρωση και την ψυχραιμία να λάβουν γρήγορα και σωστά την απόφαση τους, είτε δεν έχουν δουλέψει επαρκώς στις υποδομές την τεχνική τους για να εκτελούν σωστά».

Χαρακτηριστικά τα οποία σε έναν υποτιθέμενο κόσμο του «ιδεατού» ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι του επαγγελματικού επιπέδου, πραγματικά πλέον για μένα είναι το... κόκκινο πανί αν θα καλούμουν να αξιολογήσω έναν ποδοσφαιριστή που παίζει σε υψηλό επίπεδο.

Αντιθέτως, το αποτέλεσμα όλων των ικανοτήτων ενός ποδοσφαιριστή είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Αν μπορεί δηλαδή να μετουσιώσει τα χαρίσματά του, σε πολύτιμο αγαθό μιας ομάδας.

Τελειώνοντας λοιπόν θα απευθυνθώ προς τους ποδοσφαιριστές της Βέροιας:


«Μυαλό, ψυχή και λειτουργικότητα είναι τα μυστικά. Δείτε το σήμα στη φανέλα, ακούστε τους ανθρώπους που στελεχώνουν το team, πείστε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να το ανατρέψετε και θα το κάνετε. Ο κόσμος δεν σας πιέζει. Ο κόσμος σας στηρίζει έμπρακτα. Δώστε του χαρά, δώστε στον εαυτό σας τη χαρά του να πραγματοποιήσετε αποτέλεσμα κόντρα στα προγνωστικά. Γεμίστε με πείσμα το μέσα σας και οδηγήστε τους εαυτούς σας κι αυτό το στέμμα, εκεί που σας αξίζει! ΣΤΗ SUPERLEAGUE!!!».

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω με τόν κύριο Αλαμπορινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα πραγματα ειναι ΔΥΣΚΟΛΑ!
    ομως ειναι ενα παιχνιδι. εαν το δουνε ετσι και φυσικα βγαλουν ψυχη - δυναμη - τσαμπουκα και βεβαια ΤΥΧΗ , ολα γινονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ