Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γεωπόνους στον ΕΛΓΑ Βέροιας ζητούν παραγωγοί, αέρας και πτώση τιμής για κεράσια στα 2,20€

Οι αγρότες ζητούν από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις Γεωπόνων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου 2190/94, όπως ισχύει σήμερα, για να προχωρήσει το εκτιμητικό έργο των ζημιών από τους παγετούς. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε προσλήψεις γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί. Εκτιμάται ότι θα βρεθούν στα χωράφια τέλος Ιουνίου που είναι πολύ αργά. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να γίνουν προσλήψεις έμπειρων γεωπόνων - εκτιμητών για να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τους φετινούς παγετούς στις ποικιλίες βερίκοκων και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα ανάλογα την συγκομιδή τους. 

Παράλληλα θα πρέπει στον ΕΛΓΑ γίνεται και η διαδικασία με τις περσινές ενστάσεις, ενώ θα πρέπει να γίνουν και οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που είχαμε σε ορεινές περιοχές της Πέλλας, πριν 4 - 5 ημέρες».

Στα προβλήματα που δημιούργησε ο δυνατός αέρας στην παραγωγή των κερασιών αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας,. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «οι παραγωγοί περιμένουν να δουν την εικόνα του προβλήματος της ζημιάς στα κεράσια μετά τους δυνατούς ανέμους που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή. 

Αν και τα κεράσια ξεκίνησαν με υψηλές τιμές παραγωγού στα 5 - 7 ευρώ στη συνέχεια έπεσαν και τώρα κυμαίνονται στα 2,30 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Και μιλάμε για πρώιμες ποικιλίες που έχουν λίγα κιλά. Από την άλλη το κόστος είναι πολύ υψηλό και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στους παραγωγούς. Καλό είναι πάντως οι παραγωγοί να συγκομίζουν τα φρούτα όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. 

Στο μεταξύ από αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι γεωπόνοι να κάνουν εκτιμήσεις στις ζημιές στα βερίκοκα λόγω του φετινού παγετού. Θα ακολουθήσουν τα άλλα φρούτα, οι εκτιμήσεις θα γίνουν ανάλογα με την συγκόμιση της κάθε ποικιλίας».

Ο κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ένα από τα αιτήματά μας είναι να επανδρωθεί ο ΕΛΓΑ Βέροιας με γεωπόνους για να ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές από τους φετινούς παγετούς. 

Αυτή την εποχή στον ΕΛΓΑ Βέροιας διέκοψαν την εξέταση των ενστάσεων για τις ζημιές του 2021 για να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις στα βερίκοκα. Υπάρχουν λίγα άτομα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και υπάρχει πρόβλημα. Στο μεταξύ ο δυνατός αέρας δημιούργησε πρόβλημα στην παραγωγή κερασιών που ήδη στις πρώιμες ποικιλίες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ