Quantcast

http://picasion.com/

Ο «ασπρομάλλης» νίκησε κατά κράτος τον «σκουφάκια» - 19η κούπα για τον Παναθηναϊκό

Του Βασίλη Αλαμπορινού

Μετά από 8 χρόνια χωρίς τίτλο, η ομάδα του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύοντας πλήρως την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τους ήθελε να σηκώνουν το κύπελλο Ελλάδος μέσα στο ΟΑΚΑ, επιτέλους για τους ίδιους, πήραν αυτόν τον τίτλο. Η 19η κούπα του πολυπόθητου κυπέλλου μπήκε στα ράφια των τίτλων αυτής της μεγάλης ομάδας, όπου είχε να κατακτήσει κάτι 8 χρόνια. Πολλά για το βεληνεκές της πράσινης φανέλας. Κι έγινε πραγματικότητα, ούτε με κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο μπάτζετ, ούτε με τίποτα παίκτες κορυφαίας ποιότητας, ούτε με τίποτα stars όπως στο παρελθόν.

Ο τίτλος ήρθε έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, όπου τα πλάνα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπιασαν τόπο, ιδιαίτερα στο 2ο μισό της κανονικής περιόδου, έπειτα επήλθε και πάλι μια μικρή αγωνιστική κάμψη, για να φανεί στο τέλος αντάξια των προσδοκιών η ομάδα του Παναθηναϊκού κι επιτέλους να διακριθεί και πάλι.

Αντίθετα, η άλλη μεγάλη και λαοφιλής ομάδα που λέγεται ΠΑΟΚ, διαθέτει χρήματα, αισθητά ακριβότερους αλλά όχι καλύτερους παίκτες, διαθέτει και δύο stars που λέγονται Ζίβκοβιτς και Βιεϊρίνια, με τον 1ο τουλάχιστον να είναι από τους διακριθέντες στον τελικό και τον 2ο να πρέπει να σκεφτεί από δω και πέρα να χαράξει διαφορετική πορεία στο ποδόσφαιρο, έπειτα από μια σπουδαία καριέρα, όντας ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου.

Διαθέτει επίσης κι έναν προπονητή που λέγεται Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος στο κομμάτι της ψυχολογίας είναι δάσκαλος, καλός στην τακτική, αλλά φανερά έχει θέμα με το ρόστερ, το οποίο και σίγουρα χρειάζεται ανανέωση. Για να μην πούμε ξεσκαρτάρισμα, μιας και αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν είναι αυτό που λέμε μονάδες που θα δώσουν ιδιαίτερο boost στο να σηκώσουν τον ΠΑΟΚ ψηλά.

Εδώ θα πούμε πως η οικογένεια Σαββίδη θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει τον Μπότο να εργαστεί χωρίς πολλά πολλά και με... ανθρώπους που θέλει ο ίδιος στην επιλογή ποδοσφαιριστών σε συνεργασία με τον προπονητή.

Στα του αγώνα τώρα. Η ποιότητα των οπαδών για ακόμη μια φορά πήρε τη θέση στο υψηλότερο βάθρο του φωτός στον συγκεκριμένο αγώνα, κάνοντάς τον να ξεκινήσει 32 λεπτά αργότερα και να διακοπεί για ακόμη 35 λεπτά μετά το γκολ που προήλθε από εκτέλεση πέναλτι με τον Αϊτόρ στο 34'.

Η αγωνιστική ποιότητα δε θύμιζε σε τίποτα έναν τελικό μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων. Θα λέγαμε πως τακτικά κυμάνθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα ιδιαίτερα από την ομάδα του τριφυλλιού, ενώ σε τεχνικό επίπεδο, η ποιότητα δε θύμιζε ούτε καν Superleague 2.

Στο πρώτο ημίχρονο, ήταν αυτό που περίμενα. Ο Παναθηναϊκός έχοντας 3αδα στα χαφ, ήταν καλύτερος από τη 2άδα του δικεφάλου, πίεσε κι έκλεψε μπάλες ψηλά. Δημιούργησε θέματα στα transitions κι έτσι μέσα από λιγοστές φάσεις, κατάφερε να προηγηθεί με το αμφισβητούμενο κατά πολλούς πέναλτι.

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ανούσια γυρνούσαν τη μπάλα από δω κι από κει αλλά για πολλή ώρα δεν κατάφερε να κάνει τελικές προσπάθειες. Να τους θυμίσω την ατάκα του Παναγούλια: «Σουτάρετε, έτσι μπαίνουν τα γκολ!». Πράγμα το οποίο, δεν έκαναν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απειλήσει, έκανε κι αλλαγές ο Ρουμάνος τεχνικός, έκανε 2-3 καλές τελικές ειδικότερα με το σουτ του Μπίσεσβαρ και την κεφαλιά του Άκπομ, αλλά από κει και πέρα δεν κατάφερε να ισοφαρίσει αφού και οι τελικές μεταβιβάσεις δεν ήταν καλές. Ούτε οι αντίστοιχες του Παναθηναϊκού ήταν καλές.

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: τακτικό πλάνο που φυσικά είχε λογική , με 3 εναντίον 2 στο χώρο του κέντρου και του βγήκε ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, κρατώντας την εικόνα του αγώνα όπως την ήθελε, να μη μπορέσει ο αντίπαλος να βγάλει καθόλου ποιότητα και κίνδυνο στο χορτάρι. Εκμεταλλεύτηκε τις μεταβάσεις στο χώρο, αλλά και οι παίκτες του στην τελική προσπάθεια γενικά δεν τα πήγαν πολύ καλά. Με 4-3-3 σήκωσε την κούπα, τελειώνοντας αρκετά καλά μια ιδιαίτερη χρονιά για το τριφύλλι. Επικός ήταν ο Βέλεθ ο οποίος τους κατάπιε.

Ραζβάν Λουτσέσκου: με 4-2-3-1 και με αυτούς που έχει. Τι να κάνει...με ξεχασμένα 2-3 πολύ καλά παικτακια της Β' ομάδας, με παίκτες ποιοτικούς αλλά ηλικιωμένους πλέον (που σ' αυτούς φαίνεται στο γήπεδο η ηλικία τους) , με παίκτες αμφιβόλου τεχνικής δεινότητας που χρυσοπληρώνονται κι άλλα πολλά. Αυτά έχει να αντιμετωπίσει ο... σκουφάκιας του ασπρόμαυρου βασιλιά. Στις μεταβάσεις στο χώρο που υπήρχε, φάνηκε πως δεν έχει παίκτες με εξαίρεση έναν, που να μπορεί να χτυπήσει την αντίπαλη άμυνα που βρίσκεται σε ανισορροπία. Κι αυτός ο Άκπομ..ο Γιακουμάκης του ΠΑΟΚ! Σε όλα τα υπόλοιπα είναι καλός αλλά στο να εκτελέσει σε 1ο χρόνο ως κεντρικός επιθετικός δεν το' χει. Στη χαμένη του κεφαλιά, έχει λάβει σωστά βήματα, πηδάει στο σωστό χρόνο, έχει απελευθερωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά η εκτέλεση...κλάφτα Ραζβάν μου!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι 6,5 , ΚΩΤΣΙΡΑΣ 7, ΒΕΛΕΘ 8,5, Σένκεφελντ 6,5, Χουάνκαρ 6, Βιγιαφάνιες 5,5 (68' Κουρμπέλης 6) , Πέρεθ 6,5, Παλάσιος 6,5 (93' Σάρλια ), Γκατσίνοβιτς 6 ( 76' Αλεξανδρόπουλος 6), ΑΪΤΟΡ 7,5, Ιωαννίδης 6 (75' Καρλίτος 5,5).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης 6, Λύρατζης 6,5, ΙΝΓΚΑΣΟΝ 7, Κρέσπο 6,5, Βιεϊρίνια 5 (46' Σίντκλει 5), Αουγκούστο 4,5 (52' Σβαμπ 6), Κούρτιτς 6, ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ 7, Σοάρες 5,5 ( 46' Ελ Καντούρι 5,5), Μπίσεσβαρ 6,5 (62' Μιτρίτσα 6,5), Άκπομ 5,5 ( 67' Τσόλακ 5,5).

3 σχόλια:

  1. Για ολα εγραψες... Κουβεντα για την σφυρχτρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτήν που έπρεπε να αποβάλει τον αουγκούστο λες;;

      Διαγραφή
  2. Αν και βάζελος, το πέναλτυ ήταν πολύ αυστηρό, αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ