Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Τέμενος Ορτάν στη Βέροια
Έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «συζητήσαμε για τα έργα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται (2014 - 2020) και εξετάσαμε την εξέλιξή τους και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για τα έργα πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Έχουμε διασφαλίσει 24 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού και επιπλέον 11 εκ. ευρώ για τη στήριξη των σημαντικών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά συνάμα θα υποστηρίξει και θα αναδείξει την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της».Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας, που προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι προτάσεις της Περιφέρειας, πολλές από τις οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν. Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «στη συνάντηση έγινε λεπτομερής ανασκόπηση όλων των έργων, που εξελίσσονται μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ και διαπιστώθηκε ότι όλα τα έργα υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους».
Ταμείο Ανάκαμψης
Η Υπουργός τόνισε πως τα έργα που έχει εντάξει και προγραμματίζει να εντάξει το Υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 18 - 20 εκ. ευρώ και ήδη έχουν ενταχθεί έργα περίπου 10 εκ. ευρώ.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε απολύτως τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πολύ σημαντική στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, είναι να συνδυάσουμε τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: τρέχον ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μείνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα για τον πολιτισμό την περίοδο αυτή στην Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε η κ. Μενδώνη.
Επίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι η αποκατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν σε αποκαταστάσεις μνημείων και ενεργειακές αναβαθμίσεις που συνδέονται με αυτές και αρχίζουν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα στην Αγία Σοφία, την Αχειροποίητο, τη Ροτόντα. Επίσης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κάστρο της Χρυσής στην Αλμωπία, αλλά και η Αγία Άννα, ο Παντοκράτωρ και το Τέμενος Ορτάν στη Βέροια. «Αρκετά έργα εντάχθηκαν, κάποια ξεκίνησαν και πλέον δρομολογούμε και ωριμάζουμε τα επόμενα», σημείωσε.
Νέο Μουσείο Βεργίνας
Ειδική αναφορά έκαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μενδώνη και στο νέο Μουσείο της Βεργίνας. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «το έργο έχει ιστορική, πολιτισμική και εθνική σημασία. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα μουσεία παγκοσμίως».
Η Υπουργός επισήμανε ότι «αρχές καλοκαιριού θα είμαστε έτοιμοι και θα προγραμματίσουμε τα εγκαίνιά του, που θα πρέπει να έχουν τη δέουσα λαμπρότητα που απαιτείται».
Έργο πνοής και ανάπτυξης για όλη την Ημαθία το Μουσείο στη Βεργίνα. Ένα έργο που, όπως όλα τα δημόσια έργα, πριν φτάσει στην ολοκλήρωσή του πέρασε από φάσεις οικονομικών μελετών, πολιτικής προώθησης και τεχνικής ωρίμανσης. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο πρώτος που ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα, το 1995, ήταν ο τότε αρμόδιος Αντινομάρχης Πολιτισμού Φώτης Καραβασίλης (επί θητείας Ανδρέα Βλαζάκη). Ο Φώτης (όπως τον αποκαλούσαμε όλοι) ήταν αυτός που κατέθεσε μια πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αυτός μαζί με τον Βλαζάκη έβαζαν επιτακτικά το θέμα του Μουσείου σε κάθε αρμόδιο Υπουργό που επισκέπτονταν την Ημαθία. Και κάπως έτσι με τον αγώνα κάποιων το μεγάλο αυτό έργο πήρε τον δρόμο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γράφω όλα αυτά γιατί θεωρώ πως αξίζει μια μνεία του ονόματός του στα εγκαίνια του Μουσείου.
ΥΓ: Στα αρχεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου εκείνης της εποχής μπορεί να βρει κανείς τη σχετική Εισήγηση του αείμνηστου Φώτη. Και η πληροφόρηση που καταθέτω εδώ προέρχεται από προσωπική εμπειρία καθώς υπήρξα συνεργάτης του Φώτη στη Νομαρχία εκείνη την εποχή.
και πολυ καλα εκανες κε Διαμαντοπουλε....Γιατι σε αυτη την χωρα ειναι ευκολη η παραχαραξη των αυτουργων και ηθικων αυτουργων για την γεννηση και φαντασια στα εργα. Ας ελπισουμε οτι οι αρμοδιοι θα σκυψουν με θυμηση πανω στα δυο αυτα ονοματα και οχι σε κομματικους αγυρτες
ΑπάντησηΔιαγραφή