Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτοιμη η μελέτη για την τεχνητή χιόνωση στο ΧΚ Σελίου - Στόχος η 12μηνη λειτουργία

Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου της Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου
Συνέντευξη τύπου, εφ΄όλης της ύλης, παραχώρησε η Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, ενόψει της επίσημης ολοκλήρωσης της χειμερινής περιόδου 2021-2022, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΧΚ Σελίου Γιώργος Μιχαλιάς, αν και για όσο ο καιρός το επιτρέψει, το χιονοδρομικό θα ανοίξει για όσους σκιέρ επιθυμούν να ανέβουν στο Σέλι για χιονοδρομία. Σημειώνεται πως το τελευταίο αυτό Σαββατοκύριακο, η χρήση της καρέκλας θα είναι δωρεάν για όλους. Στο πάνελ της συνέντευξης συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΧΚ Σελίου Γιώργος Μιχαλιάς, ο ταμίας Γιώργος Τσίρης, ο γραμματέας Παναγιώτης Παλπάνας και το μέλος Νίκος Μπούρας.


Τον λόγο πήρε ο κ. Τσίρης για να παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2019 που ανέλαβε η νέα Διοίκηση του χιονοδρομικού, λέγοντας πως παρέλαβαν από την προηγούμενη Διοίκηση το ποσό των 31.000 ευρώ περίπου και 8 μηδενικές επιταγές. Σχετικά με την «τρύπα» των σχεδόν 300.000 ευρώ που βρήκε η νέα Διοίκηση με την παραλαβή (δείτε εδώ σχετικά), ο κ. Τσίρης δεν θέλησε να αναφερθεί περαιτέρω, καθώς όπως είπε, η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με αριθμούς στα έσοδα του χιονοδρομικού, που φέτος ανήλθαν περίπου στα 240.000 ευρώ από τα εισιτήρια και στις επιχορηγήσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.




Σχετικά με τα έσοδα του χιονοδρομικού:
• το 2021 τα έσοδα από τα εισιτήρια των αναβατήρων ήταν 4.845,15€ (κορωνοϊός και λίγα χιόνια)
• το 2022 τα έσοδα από τα εισιτήρια των αναβατήρων ήταν 237.014,55€
• από την εκμίσθωση καταστημάτων 2.500 περίπου

Τακτικές επιχορηγήσεις από την Γ.Γ.Α.
• Τακτικές 2021 305.000€
• Τακτικές 2022 152.500 (Α' εξάμηνο, το ποσό για το Β' εξάμηνο αναμένεται)
• Έκτακτη 114.000 € για να πληρωθεί συσσωρευμένο παλιό χρέος
• Έκτακτη 35.000 για την ΔΕΗ (απλήρωτη και από προηγούμενα χρόνια)

«Υπάρχουν περίπου 70.000 απλήρωτες παροχές, παλιές και όχι μόνο από την προηγούμενη Διοίκηση. Έχουν πληρωθεί οι τρεις τηλεφωνικές γραμμές του χιονοδρομικού καθώς και όλες οι προσφυγές προμηθευτών κτλ.», συμπλήρωσε ο κ. Τσίρης.


Σχετικά με την
συμμετοχή του ΕΧΚ Σελίου στη ΔΕΘ -με την προηγούμενη Διοίκηση- και το ποσό που εκκρεμεί προς την ΔΕΘ, είπε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς πρόκειται για ένα ξακουστό ΧΚ, 75 ετών, το πρώτο της Ελλάδος, ώστε να χρειάζεται να πληρωθούν 50.000 ευρώ για να διαφημιστεί στην έκθεση (για συμμετοχή 2 χρονιές). Όπως ανέφερε ο κ. Τσίρης, από το συνολικό ποσό της συμμετοχής, η προηγούμενη Διοίκηση πλήρωσε αρχικά 14.000 € και στη συνέχεια φάνηκε άλλη μια πληρωμή 10.000 €, η οποία όπως διευκρινίστηκε αργότερα, όταν η ΔΕΘ προχώρησε σε προσφυγή προς την τωρινή Διοίκηση διεκδικώντας το ποσό των 36.000 ευρώ, δεν είχε πληρωθεί, γιατί το ένταλμα -με κάποιο τρόπο- αποσύρθηκε.


Με ευχαριστίες προς το προσωπικό του ΧΚ, την Τροχαία, την Π.Ε. Ημαθίας, τον δήμο Βέροιας και τους αντιδημάρχους που συνέβαλαν για τον αποχιονισμό και την ασφαλή πρόσβαση των οχημάτων, ξεκίνησε την παρουσίαση των πεπραγμένων της Διοίκησης ο πρόεδρος κ. Μιχαλιάς.

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στις πρώτες εργασίες που έκανε η νέα Διοίκηση. «Η πρώτη ήταν να φέρουμε το νερό από την δεξαμενή του χωριού έως την εκκλησία του χιονοδρομικού, μια απόσταση 1200 μέτρων, με αγωγό που ολοκληρώθηκε μέσα σε 15-20 μέρες, ενώ τοποθετήθηκε και πυροσβεστικός κρουνός. Η δεύτερη ήταν να διορθώσουμε το συνημίτονο στον υποσταθμό, πληρώνοντας έτσι μικρότερη δαπάνη ενέργειας, καθώς μέχρι τη ρύθμισή του, πληρώναμε με οικιακό τιμολόγιο και ήμασταν και ενεργοβόροι και χρηματοβόροι. Η τρίτη εργασία ήταν η άψογη λειτουργία του γραφείου στη Βέροια, με σεμινάρια για τις μόνιμες υπαλλήλους, βοήθεια από τους υπαλλήλους της Π.Ε. Ημαθίας και ενημέρωση», σημείωσε ο πρόεδρος.

Σχετικά με τον αποχιονισμό από τις αρχές Ιανουαρίου και μετά, ανέφερε πως ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, με το χιόνι να έχει φτάσει το 1,5 μέτρο. «Τόσο η Π.Ε. Ημαθίας όσο και ο δήμος Βέροιας είχαν μισθώσει μηχανήματα, τα οποία εκμισθώσαμε εμείς για τις βραδινές ώρες και για δύο 24ωρα κάναμε αποχιονισμό ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο. Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό για να υποδεχθούμε τον όγκο, που περιμέναμε, και τους ευχαριστούμε. Η προσέλευση τα πρώτα δύο Σαββατοκύριακα θύμισε εποχές 1993. Ο όγκος ήταν τόσο μεγάλος και η διαχείριση δύσκολη, αλλά πρέπει και ο επισκέπτης από την πλευρά του να πειθαρχίσει σε κάποιες υποδείξεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί και άλλος κόσμος, όπως π.χ. στα πάρκιγνκ όπου δημιουργήθηκαν κάποια θέματα».




«Η χρονιά ήταν πολύ καλή - Πιστεύω ότι ένα 80% έφυγαν ευχαριστημένοι»

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς, ο κ. Μιχαλιάς είπε πως ήταν πάρα πολύ καλή. «Είχαμε και πολλές χορηγίες από επιχειρήσεις του νομού σε υλικοτεχνικό υλικό. Εισπράξαμε περίπου 237.000 ευρώ από τα εισιτήρια, ο κόσμος που έκανε χρήση των αναβατήρων ήταν 35.000 - 40.000 κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες».

«Λάθη σίγουρα κάναμε. Άλλωστε λάθη κάνουν αυτοί που εργάζονται και κοπιάζουν και όχι αυτοί που κάθονται. Η χρονιά ήταν δύσκολη, λόγω του όγκου των οχημάτων, των τουριστών, των χιονοδρόμων, φυτωρίων κτλ. Πήγαμε πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε πως ένα 80% έφυγαν ευχαριστημένοι. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο και αυτή την περίοδο αν προλάβουμε».




Στο 99,9% η μελέτη της τεχνητής χιόνωσης

Σχετικά με τις προσπάθειες της Διοίκησης για τεχνητή χιόνωση, ο κ. Μιχαλιάς είπε πως έχει ξεκινήσει μια απίστευτη εργασία. «Έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις και πιστοποιήσεις και έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες και ενέργειες. Η μελέτη, που είναι έτοιμη κατά 99,9%, ώριμη και επιλέξιμη ως αντικείμενο, βρίσκεται στον δήμο Βέροιας προς υπογραφή από τους τεχνικούς. Αφορά στην περιοχή Αρσούμπασι και Λούκι. Θα υπάρχουν κανόνια σταθερά και μεταφερόμενα. Το τελευταίο που μένει για να αποσταλεί η μελέτη στην ΠΚΜ, είναι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Βέροιας και να σταλεί τεχνικό δελτίο στην ΠΚΜ για να αποφασιστεί αν είναι ώριμη και επιλέξιμη δαπάνη. Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποσταλεί το τεχνικό δελτίο και να περιμένουμε την χρηματοδότηση. Είμαστε έτοιμοι».

Τι περιλαμβάνει το τεχνικό έργο πέρα από την τεχνική χιόνωση;

«Η δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 11.000.000 με 12.000.000
και περιλεμβάνει σύστημα τεχνητής χιόνωσης, νέο εναέριο αναβατήρα και μετεγκατάσταση του υφιστάμενου σε νέα θέση, δύο νέους συρόμενους αναβατήρες με δύο νέους ταινιόδρομους με σκέπαστρο για την πίστα αρχαρίων, ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης διαχείρισης και ελέγχου εισιτηρίων και ηλεκτρονικά πληροφοριακό πίνακα πιστών και λειτουργίας του χιονοδρομικού, δύο νέες συνθετικές πίστες όλων των εποχών, υλικά σήμανσης και ασφάλειας πιστών, ανανέωση οχημάτων με δύο νέα διαστρωτικά πιστών χιονοδρομίας, ένα νέο εκχιονιστικό όχημα, ένα όχημα τύπου 4Χ4 συντήρησης και ένα όχημα τύπου snowmobile».




«Φιλοδοξούμε σε λειτουργία του χιονοδρομικού όλο τον χρόνο»

Σε έναν δεύτερο στόχο, πέρα από την τεχνητή χιόνωση, αναφέρθηκε ο κ. Μιχαλιάς, αυτόν της 12μηνης λειτουργίας του χιονοδρομικού. «Μας ενδιαφέρει η λειτουργία του χιονοδρομικού και η αξιοποίηση του χώρου όλο τον χρόνο. Φιλοδοξούμε να ανέβουν ερασιτεχνικές ομάδες, σχολεία για να δείξουμε στους μαθητές την βιοποικιλότητα του Βερμίου, να ανεβούν με την καρέκλα στο πίσω μέρος με το μεγαλύτερο κοίλωμα στη Β. Ελλάδα, να προσφέρουμε στον επισκέπτη εναλλακτικές προτάσεις, για μοτοσυκλέτες, για διαδρομές με snowmobile, με mountain bike, διαδρομές πεζοπορίας κτλ. Το Βέρμιο είναι ευλογημένο. Πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί έχουμε πάρα πολλά να δώσουμε και να αγαπήσουν όλοι το βουνό, όχι για την χιονοδρομία. Το βουνό θέλει ζωή 12 μήνες τον χρόνο», ανέφερε.

«Κανένας ανταγωνισμός με τα 3-5 Πηγάδια»

Σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», ο κ. Τσίρης και ο κ. Μιχαλιάς είπαν ότι, παρά τα όσα ακούγονται, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, απεναντίας, ευχής έργον είναι να ενωθούν με κάποιο τρόπο οι δύο κορυφές, π.χ. με τηλεκαμπίνα. «Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, δεν έχουμε σκοπό το κέρδος».




Σχετικά με την υποστελέχωση του χιονοδρομικού, ο κ. Μιχαλιάς είπε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζονται τουλάχιστον 25 άτομα μόνο για τις καρέκλες. Αυτή τη στιγμή το χιονοδρομικό έχει 4 μόνιμους υπαλλήλους, 5 μέσω ΟΑΕΔ με το πρόγραμμα 55-67 και 5 από τον ΑΣΕΠ και 2 μόνιμους που είναι αποσπασμένοι αλλού.

Σχετικά με το ατύχημα που είχε Ελβετίδα σκιέρ στο χιονοδρομικό (δείτε εδώ σχετικά), ο κ. Μιχαλιάς αναφέρθηκε στην άμεση, άρτια, επαγγελματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του περιστατικού, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια η σκιέρ, λέγοντας πως μόλις γίνει καλά, θα επισκεφθεί ξανά για χιονοδρομία το Σέλι.









5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο και περισσότερο στον πρόεδρο για τη καλή λειτουργία του χιονοδρομικού. Υπάρχει πολλές δυνατότητες βελτίωσης κ μακάρι να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Οι σωστές επιλογές θα κρίνουν το μέλλον του τόπου μας. Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι στον σωστό δρόμο. Επιτέλους τελειώσαμε με τους "κομπλεξικους προέδρους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε 5 € η κάρτα- εισιτήριο , δηλαδή!!!Όπως ακριβώς αναγραφόταν στον τιμοκατάλογο, ε veriotis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ότι και να κάνετε Βλάχοι θα μείνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά. Αν ήταν ο συριζας, θα εβαζε ανθρώπους που θα εκτίναζε την λειτουργία του χιονοδρομικού. Την δεύτερη φορά λέμε. Δεν μας απασχολεί η πρώτη. Τη δεύτερη θα ειναι αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το θέμα του Σελίου είναι καμένο χαρτί, το Σέλι απασχολεί μερικούς τοπικούς παράγοντες για καθαρά προσωπικά συμφέροντα και ψηφοθηρικούς λόγους. Η ανάπτυξη της Βέροιας θα έρθει με άλλους τρόπους, και δίνοντας βάρος σε άλλες δραστηριότητες. Ασχολούμαστε χρόνια με το Σέλι και πάντα βρισκόμαστε στα ίδια σ@@@ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ