Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ολόκληρη την προσωπική του συλλογή δώρισε στην Βιβλιοθήκη Βέροιας ο Γιώργος Χιονίδης

17.400 βιβλία που συγκεντρώνει εδώ και 75 χρόνια
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί θερμά τον δικηγόρο, τ. νομάρχη, τ. βουλευτή, ερευνητή και ιστορικό της Βέροιας, κ. Γιώργο Χ. Χιονίδη για τη συνολική δωρεά των 17.400 βιβλίων της προσωπικής του συλλογής, την οποία άρχισε να καταρτίζει πριν εβδομήντα χρόνια (1952 και ύστερα) αγοράζοντας τα από παλιά και νέα βιβλιοπωλεία ή κάνοντας ανταλλαγές με άλλους συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένθερμος υποστηρικτής της γνώσης και της παιδείας, στήριζε και στηρίζει το έργο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με δωρεές, προτάσεις για εμπλουτισμό της συλλογής με νέα και αξιόλογα βιβλία, υποστήριξη σε θέματα έρευνας, τοπικής ιστορίας και άλλα. Η δωρεά της συλλογής έγινε τμηματικά, ξεκινώντας από το 1990 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει αξιόλογα βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών. Το μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής έχει ήδη ταξινομηθεί και καταχωρηθεί και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Πρέπει να επισημανθεί ότι η βιβλιοθήκη του περιέχει και σπάνιες ή και δυσεύρετες εκδόσεις.

Ο Γιώργος Χ. Χιονίδης διατέλεσε (χωρίς αμοιβή ή έξοδα παραστάσεως κλπ., τελείως αφιλοκερδώς) Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για 3 διαδοχικές θητείες, 9 χρόνια, στην πιο σημαντική περίοδο της πορείας της, κατά την οποία έγινε η μετάβαση στο νέο κτήριο της οδού Έλλης 8. Είναι, ο μεγαλύτερος δωρητής βιβλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Πλέον, μετά τον εμπλουτισμό αυτόν της Δ.Κ.Β. Βέροιας, άλλοι/-ες φιλίστορες και ερευνητές, θα μπορούν να προσφεύγουν και στη Βιβλιοθήκη του, ώστε να προωθηθεί η έρευνα-μελέτη της ιστορίας, της Βέροιας και της Ημαθίας, διότι θα είναι προσιτά βιβλία, μελέτες και ανάτυπα για την πόλη μας και τη Μακεδονία, γενικά.


Βιογραφικό σημείωμα

Ο κ. Χιονίδης γεννήθηκε στη Ράχη Ημαθίας το 1934, γιος του προαποβιώσαντος Πόντιου δασκάλου (στο Κωστοχώρι και στη Ραχιά) Χαράλαμπου Γ. Χιονίδη. Ακολούθησε (εργαζόμενος συνεχώς) νομικές, πολιτικές και οικονομικές σπουδές στην Πάντειο Σχολή και στη Νομική στο ΑΠΘ. Από το 1961, και 3 δεκαετίες και πλέον, άσκησε το επάγγελμα του Δικηγόρου, προαχθείς στον Άρειο Πάγο. Δημοσίευσε 33 Νομικές μελέτες και πλήθος άρθρων στον ημερήσιο (της Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας κλπ., όπως και της Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και στον περιοδικό Τύπο, μερικά από τα οποία ανατυπώθηκαν σε 6 τομίδια, με γενικό τίτλο «Πολιτικά Άρθρα», με άριστη και επαινετή κριτική και από τους Προέδρους της Βουλής Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου (ΝΔ) και Γιάννη Αλευρά (ΠΑΣΟΚ), αν και δεν ανήκε στα κόμματά τους. Τα άρθρα αυτά, δημοσιευθήκαν κυρίως εις την άλλοτε εκδιδόμενη εβδομαδιαία εφημερίδα της Βέροιας «Φρουρός της Ημαθίας» των Ιωάννη Σπανίδη - Χαράλαμπου Ξανθόπουλου.

Τον Αύγουστο του 1974 διορίστηκε, από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας», ως Νομάρχης Πιερίας, θέση στην οποία υπηρέτησε ως τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια, εκλέχτηκε βουλευτής Ημαθίας με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις. Στα 3 χρόνια, 1974-1977, κατέθεσε πλέον των 1100 ερωτήσεων και πραγματοποίησε 111 ομιλίες στη Βουλή. Η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην κατάρτιση του καταλόγου με τους πιο δραστήριους βουλευτές κατά την διάρκεια των 3 ετών, συγκατέλεξε και τον κ. Χιονίδη στους πρώτους 10 της χώρας και δη ως μόνον από τη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, θέση από την οποία απολύθηκε από τη Χούντα, εξαιτίας της θαρραλέας αρθρογραφίας του εναντίον της. Ήταν ιδρυτικό μέλος και του πολιτικού γραφείου του ΚΟΔΗΣΟ, του οποίου υπήρξε υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 1981 και του 1984. Το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Βεροίας, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Αγάπη για τη Βέροια», όπου διακρίθηκε για την επιμέλεια της εκτελέσεως των καθηκόντων του.

Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», όπως και πολλών, άλλων, επιστημονικών σωματείων, κυρίως ιστορικής κατευθύνσεως απ’ όλη την Ελλάδα.

Έχει ανακηρυχθεί Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (το 1995). Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο του Απόστολου Παύλου από τη Μητρόπολη Βέροιας και το αργυρό μετάλλιο του Δήμου Βέροιας.

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του (και τις πάμπολλες, μικρότερες ιστορικές μελέτες του, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ιστορική έρευνα), είναι η δίτομη “Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής”. (Βέροια, 1960 και 1970). Το έργο του αναγνωρίστηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, το 1995 για την ιστορική, κοινωνική, εθνική και πολιτιστική προσφορά του. Θεωρήθηκε δε αξιόλογο, διεθνώς, με προφορικές, επιστολές και βιβλιοκρισίες από συγγραφείς που είναι ειδήμονες, ιδιαίτερα στη μελέτη - συγγραφή της ιστορίας των βυζαντινών χρόνων (συγκεριμένως του 2ου τόμου «Ιστορία της Βέροιας : της πόλεως και της περιοχής: βυζαντινοί χρόνοι», Θεσσαλονίκη 1970).

11 σχόλια:

 1. μπραβο. βρεθηκε επιτελους ενας προσφυγας-ποντιος να μας μαθει την ιστορια της Βεροιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τουλάχιστον εδώ υπάρχει Τεράστια Ιστορία. Οι απόγονοι των Λαζών στα τσαμουροχώρια τι Ιστορία να είχαν; Ε, μα ήθελες να τα ακούσεις....

   Διαγραφή
  2. Άσε μας ρεεεε ανωνυμιδη, σεβασμός στον τόπο που φιλοξένησε τους πρόσφυγες προγόνους σου,και στους γηγενείς που τους δέχτηκαν,σίγουρα ο Χιονίδης δεν έχει το ίδιο σκεπτικό με σένα γιατί αν το είχε δεν θα ήταν ο Χιονίδης.

   Διαγραφή
 2. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής του κ Γιώργου. ΑΞΙΟΣ, άμεμπτος Κ ανιδιοτελής συμπολίτης μας. Παράδειγμα προς μίμηση. Σε ευχαριστούμε πολύ κ. Γιώργο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΌΓΕΙΟ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kai φυσικα οι Βεροιωτες τον.... "τιμησαν" με την θέση του δημοτικού συμβούλου και ουχί του δημάρχου και φυσικά Βεροιείς και Ημαθιώτες δεν τον θεώρησαν ικανό να τους εκπροσωπήσει στην Βουλή όταν διεκδακασε την επαναεκλογή του. Διαβάζω "..το αργυρό μετάλλιο του Δήμου Βέροιας."-δηλ, το χρυσό μετάλλιο δεν του άξιζε (υποθέτω ότι υπάρχει τέτοιο αφού υπάρχει το αργυρό!! Τεράστια μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία από μέρους του κ. Χιονίδη! Ελπίζω να βρεθουν άνθρωποι που θα μελετήσουν-αξιοποιήσουν έστω ελάχιστο μέρος της συλλογής του, γιατί να βρεθεί κάποιος με την την ίδια παιδεία, αγάπη και βαθειά γνώση για την ιστορία της Βεροίας την Μακέδονίας, του Ελληνισμού δεν νομίζω ότι υπάρχει στην πόλη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όχι άπλα άξιος, ΠΑΝΑΞΙΟΣ, αλλά την ώρα της κάλπης - κρίσης όλοι μας στηρίζαμε τους πιο..."άξιους"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι σας θες να πεις,και την λέξη άξιος μην την χρησιμοποιείς για τον Χιονίδη γιατί ο Κούλης την κατάντησε προσβλητική.

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ