Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Όταν η Νάουσα ανακήρυξε τον Κάρολο Παπούλια επίτιμο δημότη της - Η γράπα και τα σπιτικά γλυκά

Έφυγε χθες απ'τη ζωή, ο Κάρολος Παπούλιας σε ηλικία 92 ετών. Πλήρης ημερών και πλήρους προσφοράς στην πατρίδα διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για δύο θητείες (2005-2010 και 2010-2015). 
Από μικρό παιδί μετείχε στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, ενώ έντονη αντιδικτατορική δράση είχε και επί Χούντας. Ο λόγος του μειλίχιος, αλλά πάντα μεστός και ουσιαστικός. Εξέφραζε την πιο ευγενική εκδοχή της μάχιμης πολιτικής. Πολύ κοντινός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και επί πολλά χρόνια Υπουργός του «πρώτου τη τάξη» Υπουργείου των Εξωτερικών.


Το 2005 προτάθηκε να υπηρετήσει τον κορυφαίο Πολιτειακό μας θεσμό - αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας - από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Δείγμα, της αναγνώρισης του έργου του, αλλά και της συναινετικότητας που πρέπει να διακατέχει την πολιτική και τους πολιτικούς μας. Το ίδιο έγινε και το 2010, η δε εκλογή του τύγχανε κάθε φορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.


Με την τεράστια εμπειρία του ως υπουργός εξωτερικών, είχε βαθειά γνώση των προβλημάτων της χώρας, εμβάθυνε τις σχέσεις συνεργασίας με τις γείτονες χώρες και ως Πρόεδρος, άσκησε τα καθήκοντά του με διακριτικό, στιβαρό και αποτελεσματικό τρόπο, θέτοντας πάνω απ' όλα το συμφέρον της Ελλάδας.


Το 2009, όταν η Ηρωϊκή Πόλη της Νάουσας γιόρταζε το «Ολοκαύτωμά» της, ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος. Η πρώτη προφορική «πρόσκληση» είχε γίνει από τον τότε Δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό στις εκδηλώσεις μνήμης στους Πύργους Εορδαίας (Κατράνιτσα), όπου είχε την τιμή να τον συναντήσει. Του το υποσχέθηκε, και το 2009 ήρθε τελικά στη Νάουσα.


Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο στενός του φίλος Δημήτρης Χριστόφιας, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη φορά που τιμούσαν με την παρουσία τους την πόλη της Ημαθίας, οι δύο Ανώτατοι Πολιτειακοί παράγοντες, οι Αρχηγοί δύο Κρατών.


Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο Τάσος Καραμπατζός, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο κ. Παπούλιας είχε αργήσει να προσέλθει και ο κόσμος περίμενε την άφιξή του αρκετή ώρα. Μετά τη Δοξολογία στον «Χώρο Θυσίας», όλοι οι επίσημοι πήγαν στο Δημαρχείο, όπου σε μια σεμνή τελετή, ανακηρύχθηκαν οι δύο Πρόεδροι σε επίτιμοι δημότες της Νάουσας. 


Συνεχίζοντας την αφήγηση των γεγονότων ο Τάσος Καραμπατζός σημειώνει χαρακτηριστικά: 

«Θυμάμαι δε και ένα μικρό περιστατικό που συνέβη στο γραφείο Δημάρχου, παρουσία των δύο Προέδρων και εμού. Να πω όμως οτι ήδη από τις προηγούμενες μέρες, γνώριζα τα «θέλω» του Προέδρου και οι συνεργάτιδές του μου είχανε πει: «Δήμαρχε, του Προέδρου μας, αρέσουν τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και αν έχετε και κανένα ποτηράκι γράπα...».


Στο Δημαρχείο βέβαια, οι όμορφες Ναουσαίες είχαν φροντίσει να έχουμε ολόκληρα βάζα με γνήσια σπιτικά γλυκά, με πρώτο το «καρυδάτο», το σύκο, κεράσι, κυδώνι κλπ. τα οποία είχαν καταφθάσει εμπροθέσμως και αφιλοκερδώς.

Φυσικά, παρούσα ήταν και η γράπα πολλών μάλιστα γεύσεων. Αφού λοιπόν καθίσαμε λίγη ώρα στο γραφείο μου και οι Πρόεδροι έφαγαν το γλυκάκι τους, τους προσφέραμε κι από μια γράπα. 


Στο μεταξύ, ο κόσμος είχε μαζευτεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την τελετή που θα ακολουθούσε και περίμενε καρτερικά. Αφού λοιπόν ο Πρόεδρος ήπιε τη γράπα του, εγώ από Ναουσαίϊκο «τάκτ», αλλά και με μια συστολή για το πώς θα το «πάρει», καθώς ο κόσμος μας περίμενε επάνω, τον ρώτησα: 


«Κύριε Πρόεδρε, μήπως θέλετε να σας βάλω λίγη ακόμη γράπα;». Κι αυτός, άνετος, καλοσυνάτος και χαρούμενος όπως ήταν από τη θερμή υποδοχή που του κάναμε, μου λέει αφοπλιστικά: «Και δεν μου βάζεις βρε Δήμαρχε...»; 


Να σημειωθεί πως το 2012, ο Κάρολος Παπούλιας είχε τιμήσει και πάλι τη Νάουσα με την παρουσία του, στις γιορτές του Πάσχα, όταν ήταν καλεσμένος από τη Β' Μοίρα Καταδρομών.

Πηγή Φωτο & πληροφοριών: Τάσος Καραμπατζός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ