Quantcast

http://picasion.com/

Γιατί η Covid σκοτώνει στην Κεντρική Μακεδονία διπλάσιους από την Αττική

Ανατριχιαστικά δεδομένα
Εξαιρετικά υψηλός είναι ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας που έκανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, από τον Ιανουάριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε η χορήγηση εμβολίων στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, στην Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (περιλαμβάνει τους Nομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Σερρών και Χαλκιδικής), με περίπου 1,9 εκατομμύρια πληθυσμό, έχουν καταγραφεί περίπου 2.837 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.


Στην Περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό 3,82 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου τον διπλάσιο, οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έφτασαν τους 1.452, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. 

Μάλιστα, στην Αττική συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, και ως εκ τούτου είναι περισσότερο ευάλωτη στη διασπορά του κορονοϊού. 

Στην ίδια λογαριθμική κλίμακα, στην Κρήτη και το νότιο και βόρειο Αιγαίο, οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 600 με 630, κάτι που σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται έως και πέντε φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από την Κεντρική Μακεδονία.  

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το γράφημα (γκρι στήλες) του καθηγητή Τζανάκη, η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις περιοχές της χώρας με τον χαμηλότερο αριθμό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών.


Ο πίνακας από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκου Τζανάκη δείχνει με μπλε χρώμα τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα. Οι γκρι μπάρες δείχνουν την εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα άνω των 60 ετών. Όπως φαίνεται, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι θάνατοι είναι αρκετά αυξημένοι

Πόσο μπορεί να συμβάλλει, όμως, ο ελλιπής εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στη θνησιμότητα; Αρκετά, απαντούν οι ειδικοί, όμως δεν είναι η μοναδική αιτία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, άλλες πιθανές αιτίες της τόσο αυξημένης θνησιμότητας στην περιοχή συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι η απειθαρχία του πληθυσμού στα περιοριστικά μέτρα, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, αλλά και η πίεση του υγειονομικού συστήματος.

«Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα επικρατεί περισσότερο ψύχος και μεγαλύτερος συγχρωτισμός, που ευνοεί την κυκλοφορία του κορονοϊού», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι η καθυστέρηση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 να επισκεφθούν γιατρό, ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι πλέον αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Οι ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα καθυστερούν αρκετά να πάνε στον γιατρό, και ως εκ τούτου η νόσος εξελίσσεται και δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν» τονίζει η κυρία Γκάγκα. Γι’ αυτό άλλωστε και είχε απευθύνει έκκληση σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, να επισκέπτονται είτε γιατρό είτε νοσοκομείο, όσο πιο άμεσα μπορούν.

Οι θάνατοι ασθενών με σε απόλυτους αριθμούς

Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι. Οι 15.039 ήταν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι 6.864 από αυτούς γυναίκες και οι 8.175 άνδρες.

Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους ανά ηλικιακή ομάδα

–Ανω των 65 ετών: 15.039 θάνατοι
–40-64 ετών: 2.880 θάνατοι
–18-39 ετών: 145 θάνατοι
–0-17 ετών: 3 θάνατοι

Οι νεκροί της πανδημίας σε απόλυτους αριθμούς σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες

–Αττική: 5.772
–Κεντρική Μακεδονία: 5.746
–Θεσσαλία: 1.592
–Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 1.329
–Δυτική Ελλάδα: 819
–Κεντρική Ελλάδα: 625
–Δυτική Μακεδονία: 538
–Πελοπόννησος: 504
–Κρήτη: 405
–Ηπειρος: 233
–Νότιο Αιγαίο: 167
–Βόρειο Αιγαίο: 154
–Επτάνησα: 133

Πηγή
Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου

11 σχόλια:

  1. Και το βασικότερο: όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδος (εκτός από μερικά της Θεσσαλονίκης) κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν άδεια λειτουργίας, για να ξέρουμε τι λέμε. Έτσι; 4 νομοί στην Κρήτη κι έχουν Πανεπιστημιακό με υποπολλαπλάσιο αριθμών κατοίκων, την ίδια στιγμή, που Βέροια, Κικλις, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική, Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα, κτλ. έχουν "βαφτισμένες" ΜΕΘ. Αλλά τα βαφτίσια και μόνο δεν φτάνουν. Άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς. Οι άλλες αηδίες που γράφονται είναι αντιεπιστημονικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλἀ τα λες... με τρομάζει ότι τρεις 40χρονοι πέθαναν στο νοσοκομείο της Βέροιας χωρίς να είναι διασωληνωμένοι με πανομοιότυπο ξαφνικό τρόπο. Τι γίνεται εκεί πέρα?Έχουν πνευμονολόγο η κοροιδεύομαστε ?? Ποιές ειδικότητες αποφασίζουν για διασωλήνωση είτε χειροτέρευση?? Μπλέξαμε!!!

      Διαγραφή
  2. Η περιφέρεια Αττικής 3,82 εκ.,ενώ στην Αθήνα κατοικεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού πέραν των μη εγγεγραμμένων μεταναστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπρρ ανατριχιασα με τα ανατριχιαστικά δεδομένα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν η αμορφωσιά χτυπάει κόκκινο οι θάνατοι στα μπλε. Μακεδονομάχοι, μοναστήρια, αναρχοαριστεροί, χρυσαυγίτες, ζαίοι. Μακεδονική σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά το έγραψες ο θάνατος στο μπλε,το φιλελεδεξιο το μορφωμένο δεν φταίει σε ΤΙΠΟΤΑ ειδικά μετά τα 4δις που έριξε ο Κούλης στην υγεία και ότι οι άρρωστοι στα ραντζα με οξυγόνο δεν έχουν μεγαλύτερη θνητότητα,ΤΙ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΕΙ?

      Διαγραφή
    2. Όχι ότι όλοι αυτοί που αναφέρεις δεν φταίνε,φταίνε και με το παραπάνω,αλλά δεν ΚΥΒΕΡΝΆΝΕ!!!!

      Διαγραφή
  5. Τα πράματα είναι δύσκολα και επικίνδυνα για όλους μας, μορφωμένους και αμόρφωτους,εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κάτι δεν πάει καλά; και οι μόνοι πού μπορούν να βρούν μια ανθρώπινη λύση είναι οι επιστήμονες της πανεπιστημιακής ιατρικής. Όχι οι πολιτικάντηδες και οι γυρολόγοι γιατροί άσχετων ειδικοτήτων στα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπαογκτζήδες, συριζαίοι, παλαιοημερολογίτες, λαζογερμανοί και εμμονικοί ηλικιωμένοι. Το ευάλωτο κοινό της Βορείου Ελλάδος στριμωγμένο σε κακοαεριζόμενα καφενεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ