Quantcast

http://picasion.com/

«Σοκ» από τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού - Πλήρης αντιστροφή της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων

Καλό το επίδομα γέννας, χρήσιμο το πρόγραμμα για τις «νταντάδες της γειτονιάς», ανακουφιστικό για χιλιάδες οικογένειες το σχέδιο για αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο όλα μοιάζουν με «ασπιρίνες» μπροστά στη ραγδαία επιδείνωση του δημογραφικού. Μια ακόμα συγκριτική έρευνα της Eurostat αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στην κατά κυριολεξία «Γηραιά» Ήπειρο.

Ωστόσο, ο χάρτης ανά χώρα και ανά Περιφέρεια προκαλεί σοκ, αφού ήδη η Ελλάδα καταγράφεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων από τους νεώτερους, δηλαδή πρακτικά με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών σε αναλογία με τους εργαζόμενους.



Η αναλογία συνταξιούχων/ εργαζομένων έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το ότι πολλοί προσδοκούσαν πως η ευμάρεια της νεόκοπης Ευρωζώνης θα βοηθούσε στο να αυξηθεί το ποσοστό των γεννήσεων. Το 2001, σε κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών αναλογούσαν περίπου 4 εργαζόμενοι και κάθε είδους σκέψη ή προβληματισμός για τις αντοχές των συνταξιοδοτικών συστημάτων περιοριζόταν σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Πλέον, 20 χρόνια μετά, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική τάση και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν πια κάτι λιγότερο από 3 εργαζόμενοι.

Η ανάλυση της Eurostat ανά περιοχή «φωτίζει» το ελληνικό πρόβλημα. Το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων σε αναλογία με τα άτομα 20 ως 64 ετών- δηλαδή τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό- εντοπίζεται στην Ευρυτανία και προκαλεί σοκ: 78,3%! Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια αναλογία 1 συνταξιούχος για λιγότερο από 1 εργαζόμενο.

Κι αν ήταν μόνο η Ευρυτανία το πρόβλημα θα ήταν καλά. Από το χάρτη της Eurostat προκύπτει ότι αντίστοιχα επιβαρυμένοι δείκτες καταγράφονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Όσο για το βαθύ μπλε χρώμα της γειτονικής Τουρκίας, σημαίνει ότι η αναλογία ηλικιωμένων- νέων είναι στα επίπεδα που βρισκόταν η Ευρώπη πριν από 20 χρόνια.

Τα κακά νέα δεν σταματούν, όμως, με την καταγραφή της κατάστασης στο «σήμερα». Οι προβολές στην επόμενη 30ετία είναι αυτές που προβληματίζουν ακόμα περισσότερο, καθώς η γήρανση του πληθυσμού θα γίνει ακόμα πιο έντονη και είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό γήρανσης θα ξεπεράσει το 52% δηλαδή θα αναλογούν λιγότεροι από 2 εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2050 θα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία, με την αναλογία των ατόμων άνω των 65 ετών σε σχέση με τα άτομα 15-64 ετών να φτάνει στο 62,6% από 35,1% σήμερα!

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει αναδείξει πολλές φορές το πρόβλημα, σε συνάρτηση με τις πιέσεις που ήδη ασκεί το δημογραφικό, στο δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό. Τι έχει προτείνει;
  • αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα. Η διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη αυξάνει την απασχόληση και ισχυροποιεί τα κίνητρα των νέων για είσοδο στην αγορά εργασίας. Εξομαλύνει τα προβλήματα του ασφαλιστικού, ανακόπτει την τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό και ενθαρρύνει την απόφαση για δημιουργία οικογένειας.
  • μέτρα για τεκνοποίηση, όπως για παράδειγμα μέσω της ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών με παιδιά, με παροχή κινήτρων για τη δημιουργία οικογένειας και τη στήριξή της εργαζόμενη μητέρας όπως η δημιουργία υποδομών για καθολική δωρεάν παροχή προσχολικής αγωγής και φροντίδας
  • εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ενθαρρύνει όχι μόνο τη συμμετοχή των νέων στο εγχώριο εργατικό δυναμικό
  • παροχή κινήτρων για την οικειοθελή παράταση του εργασιακού βίου, σε αντιδιαστολή με την υποχρεωτική αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης που συνήθως προκαλεί κοινωνική δυσαρέσκεια
  • ενσωμάτωση των μεταναστών στην εγχώρια αγορά εργασίας γιατί μετριάζει τη μείωση του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Αν και συνιστά μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία, αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες από τρίτες χώρες συνήθως χαρακτηρίζονται από χαμηλή εξειδίκευση και δυσκολίες προσαρμογής, η μέχρι τώρα εμπειρία χωρών έχει δείξει ότι τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα εισδοχής είναι σημαντικά.
Πηγή

10 σχόλια:

  1. Βρε τι ενσωμάτωση μεταναστών προτείνει η τράπεζα της ελλαδος;διωξιμο μεταναστών θα έπρεπε να προτείνει.θα μας τρελάνουν τελείως;αν φύγουν οι ξένοι θα ανοίξουν και οι θέσεις εργασίας για τους Έλληνες.βεβαια και οι ελληνες θα πρέπει να δεχτουν να δουλέψουν.αλλιως ας δώσουμε κατευθείαν την χώρα στους ξένους να τελειώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι το 2017 είχαν φύγει στο εξωτερικό πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες. 180.000-200.000 μηχανικοί γιατροί και επιστήμονες!!ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!! Στην Ελλάδα του σήμερα βλέπεις άτομα που φτάνουν τα 30 να μην έχουν την δυνατότητα να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. πόσο μάλλον να κάνουν οικογένεια και παιδιά.
    Αν πάλι σε λένε χασάν και ''έχασες'' διαβατήριο-ταυτότητα και δηλώσεις Σύριος έχεις όλα τα παρακάτω στο βίντεο.

    https://www.youtube.com/watch?v=ROP7JXOqoZE

    Καληνύχτα Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο ενα "καλό" που μας έφερε η μεταπολίτευση...περιμένετε να δείτε και τα στοιχεία των θανατων του 2021 για να φριξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και επιπλέον, οι πιο ικανοί και παραγωγικοί νέοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική.
    Είναι κρίμα, στην χώρα με τον μεγαλύτερο φυσικό πλούτο και το ιδανικότερο κλίμα να μην είναι ικανή να πρόσφερε επαγγελματική και κοινωνική ευημερία στους κατοίκους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τσακίζουν οι κυβερνήσεις στην φορολογία τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη θα έρθει από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Καταστρέψτε όσους παράγουν, βιοτεχνίες βιομηχανίες με απίστευτες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, αναγκάζοντας τους ή να κλείσουν η να πάνε Βουλγαρία.
    Ο τσιπρας άφησε 34 δις ταμείο και ο Μητσοτάκης ανάπτυξη 9%,γελάνε όσοι μετανάστευση τα τελευταία 10χρονια εξωτερικό ώστε να εργαζοντε και να ζουν με αξιοπρέπεια και όχι με 26,5 ευρώ μεροκάματο 10ωρο.
    Κλαινε όσοι τα μαζεύουν και φεύγουν για χώρες που προσφέρουν αξιοπρέπεια στην εργασία, αλλά θλίψη στη καρδιά για ην Ελλάδα που πουλάει τα ασημικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλες οι δυτικές κοινωνίες έχουν το ίδιο πρόβλημα γιατί δυστυχώς όσο ανεβαίνει το βιοτικό μας επίπεδο και οι απαιτήσεις μας τόσο λιγότερο τεκνοποιουμε. Ας ελπίζουμε η νέα γενιά να παντρεύονται πιο νωρίς μπας και αποκτήσει μέλλον η χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι έτσι αγαπητέ. Στις δυτικές κοινωνίες δεν κάνουν παιδιά απο επιλογή. Εδω δεν κάνουν παιδιά επειδή δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά μια οικογένεια με παιδιά. Εδώ μεταναστεύουν απο ανάγκη , εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, που θα μπορούσαν να κάνουν οικογένεια ή κάνουν εκει που θ πάνε. Η ίδια η Πρόεδρός μας ειπε οτι το πρόβλημα θα το λύσουν οι μετανάστες. Ουτε λόγος να διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες για τους νέους μας. Η βίαιη κατάληψη χώρου , φαίνεται σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας ήδη. Βίαιη επαναλαμβάνω. Ξέρεις , υπάρχουν εδω ως μετανάστες, και Αγγλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι, ολανδοί και πλήθος άλλων ξένων ανέκαθεν. Διαμαρτυρήθηκε κανείς; Ποτέ. γιατί δεν υπήρχε λόγος. Τωρα, με τη βία, θέλουν να μας επιβάλλουν έννοιες όπως ο πολυπολιτισμός, όπως τον εννοούν οι πολιτικές τους. Μα είχαμε πολυπολιτισμό όπως προείπα χωρις πρόβλημα. Αυτό σήμερα ειναι μόνον βία. Ανεξέλεγκτο. Υποχρεωτικό. Και τελικά, ποιόν πολιτισμό έχουμε ανάγκη απο εναν Πακιστανό (δηλωμένο επίσημα ανθέλληνα) , Αφγανό, Μαροκινό κλπ; Η κουλτούρα τους ειναι να επιβάλουν εδω τον τρόπο ζωής τους που δεν τους άρεσε στη χώρα τους και έφυγαν. Ο χρόνος , θα δώσει τις απαντήσεις. Μόνο που φοβάμαι θα είναι πολύ αργά για πολιτισμένες, ανθρώπινες συμπεριφορές.

      Διαγραφή
  8. Αλήτες,εδώ και δεκαετίες όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις,φρόντισαν να υπάρχει ασυλία και ατιμωρησία για όλα τα εγκληματικά κατακάθια,να φέρουμε και κάθε καρυδιάς καρύδι από οπουδήποτε στον πλανήτη στην Ελλάδα,να πληρώνει τα έξοδα τους ο Έλληνας φορολογουμενος.
    Αποτελέσματα;Ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας,φεύγει από την Ελλάδα.
    Σε λίγο δεν θα υπάρχουν γιατροί στην χώρα,με αυτούς τους μισθούς.
    Στο τέλος Ελλάδα θα σημαίνει Ρομα,Πακιστανοί,Αφγανοί,Αλγερινοί,Μαροκινοί,Σομαλοί,Νιγηριανοί,Ιρακινοί,Σύριοι,κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σοβαροτερη αιτία είναι οι εκτρώσεις. Οι Ελληνίδες είναι γόνιμες, γκαστρώνονται, αλλά προτιμούν τη φιλόδοξη ζωή από τη μητρότητα.
    Με την αποποινικοποίηση της μοιχείας και των εκτρώσεων με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, φτάσαμε στα εύκολα διαζύγια και στις πάνω από 300.000 εκτρώσεις το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ