Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Λίγα λόγια για τις «Πέντε Σιωπές» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας - Πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου
Το έργο «ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, κάνει την πρεμιέρα του στο κοινό την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στη σκηνή του Χώρου Τεχνών και καλεί όλους τους πολίτες να το παρακολουθήσουν, καθώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρόκειται για το αριστούργημα της θεατρικής συγγραφέα Shelagh Stephenson, που μέσα από το έργο της φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με τη φρίκη και την οδύνη μιας οικογένειας που πάσχει, πράττει και προσπαθεί να λυτρωθεί, ακόμη και αν γνωρίζει ότι ο πατέρας - φάντασμα του παρελθόντος ίσως δε φύγει ποτέ.


Την παρουσίαση του εγχειρήματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Δημήτρης Πυρινός, δίνοντας το δικό του μήνυμα σχετικά με τη παράσταση, και καλώντας τους πολίτες να την παρακολουθήσουν τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα. Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας φύλων του δήμου Βέροιας, κ. Συρμούλα Τζήμα, προσθέτοντας και η ίδια τους προβληματισμούς της.

Η παράσταση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας το οποίο εκπροσώπησε η ψυχολόγος κ. Έφη Τσαπαροπούλου δίνοντας και η ίδια τα μηνύματα της σχετικά με την κακοποίηση κατά των γυναικών, των παιδιών και την ενδοοικογενειακή βία.



Το θέμα του έργου δίνει μία ευαίσθητη ματιά
στην οικογενειακή βία μέσω του λυρισμού. Η παράσταση στοχεύει στην ανάδειξη ενός θέματος που απασχολεί όλους μας, το θέμα της μη ορατότητας. Σε μία κοινωνία που έχει συνηθίσει να μοιράζεται το πρόβλημα του άλλου, αυτό το έργο έρχεται να μας πει κάτι απλό: Κοίτα τον άνθρωπο στα μάτια και μίλα του. Η παράσταση επίσης, μέσα από μία ανήσυχη σχέση με τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής, στοχεύει ο θεατής να νιώσει συμμέτοχος, όχι προκαλώντας τις ενοχές του για όσα δεν έπραξε, αλλά για να έχει τη δύναμη να μιλήσει, για να είναι ορατός.

Όπως εξέφρασε ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Παρασκευόπουλος, «οι «Πέντε Σιωπές» δεν είναι απλά ένα έργο που μας μιλάει για την κακοποίηση, για την ενδοοικογενειακή βία και για το νόμο της σιωπής που καλύπτει τα πάντα, μας μιλάει κυρίως για την αμηχανία που νιώθουμε απέναντι στο μεγάλο θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για ακόμα μια φορά λοιπόν η ερώτηση «Τι είναι άνθρωπος;» έρχεται να μας στοιχειώσει. Αυτή η ερώτηση έρχεται να συγκρουστεί με την λογική μας κάθε φορά που ψάχνουμε να βρούμε μία λογική απάντηση σε όσα αδιανόητα συμβαίνουν μπροστά μας. Τι είναι Άνθρωπος;»




Η τεχνική που διάλεξε ο κ. Παρασκευόπουλος να μεταφέρει το έργο είναι το κυκλικό θέατρο, στο οποίο η χωροταξία διαμορφώνεται με τους ηθοποιούς να βρίσκονται στο κέντρο των θεατών. Οι θεατές περικλείουν τους ηθοποιούς, τους ακολουθούνε με τα μάτια τους όταν βγαίνουν εκτός του κύκλου και βρίσκονται κατά τη διάρκεια του έργου πάνω στη σκηνή, αναιρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρουσίασης των έργων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ανήσυχη σχέση μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Μέσω της παράστασης, ο θεατής νιώθει συμμέτοχος σε αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά του.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι ένας θίασος αποτελούμενος από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ηθοποιούς της πόλης. Ακόμα ο κ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά την ύπαρξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας, καθώς όπως τόνισε: «αν η Βέροια δεν έχει 900 θεατές, να έρθουν να παρακολουθήσουν μία παράσταση που η πλειονότητα των ηθοποιών είναι Βεροιώτες, τότε τίθεται ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό γενικότερα, και ύστερα να προβληματίσει και τον ίδιον σαν καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά και το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου
Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος
Ηχολήπτης : Αλέξανδρος Καροτσέρης
Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Λυκοστράτης
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου


Διανομή

ΜΠΙΛΥ: Πέτρος Μαλιάρας
ΣΟΥΖΑΝ: Σταυρούλα Κουλούρη
ΤΖΑΝΕΤ: Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου
ΜΑΙΡΗ: Μάγδα Πένσου
ΕΝΑΣ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Κωστής Ζήνδρος
ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : Φανή Κονδάρα
ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής
ΜΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Όλγα Παπαδοπούλου
ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Τάσος Κουτσάμπασης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: Κατερίνα Γρηγοριάδου


Η ηχογράφηση και η μίξη της μουσικής έγινε στο -1 studio.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάνος Μυλωνάκης (πιάνο, theremin, synthesizers, κρουστά, programming, ηχογραφήσεις πεδίου) Björk Óskarsdóttir (βιολί) Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο)


Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Θέατρο: Σκηνή Χώρου Τεχνών

Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)

Αγορά εισιτηρίων online: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-verias-pente-siopes/

τηλεφωνικά: 2107234567


Η πρεμιέρα της παράστασης είναι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και θα παιχτεί για 19 παραστάσεις έως τις 21 Νοεμβρίου, εκ των οποίων Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους ή άτομα με πιστοποιητικό νόσησης εντός 6 μηνών, και τις Πέμπτες σε μικτό κοινό, με τους ανεμβολίαστους να πρέπει να υποδείξουν αρνητικό rapid test, εντός 48 ωρών στην είσοδο.







«Το ξέρατε, το βλέπατε, αλλά κανείς δε μιλούσε. Το βλέπατε αλλά δε σας ένοιαζε»… «Πέντε σιωπές, μια η δική σας και μια η δική μας».

2 σχόλια:

  1. δεν μπορει καποιος να κλεισει συγκεκριμενη θεση;;; πρωτη φορα το βλεπω αυτο!!!! καθεσαι με σειρα προσελευσης!!! απαραδεκτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Τα 50 άτομα )θεατές) + 10 ηθοποιοί είναι πολλοί για αυτόν τον μικρό χώρο. (Κορωνοϊός?). Η θέρμανση ανύπαρκτη. Η είσοδος από την παλιά στέγη. Καμμία ενημέρωση. Μηδέν έξοδα παραγωγής. Έργο για πολύ μυημένους του θεάτρου. Ανέβηκε στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια. Υγ. Ενοχλητικά "κλισέ" η σκηνοθετική επιλογή να είναι ξυρισμένος γουλί και με άρβυλα ο πα-τέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ