Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νωρίτερα στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ λόγω... 28ης Οκτωβρίου

Πότε θα μπει η πέμπτη δόση για το επίδομα παιδιού
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ νωρίτερα τα επιδόματα λόγω της 28ης Οκτωβρίου, η οποία για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε ως επίσημη αργία. Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα, όμως οι πληρωμές ξεκινούν μία μέρα νωρίτερα. Έτσι, με δεδομένο ότι η αμέσως προηγούμενη είναι αργία (28η Οκτωβρίου), το πιθανότερο σενάριο είναι οι δικαιούχοι να δουν τα πρώτα χρήματα από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το μεσημέρι.


Αναλυτικότερα οι δικαιούχοι που πληρώνονται στις 29 Οκτωβρίου είναι οι εξής:
  • Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι 281.494
  • Επίδομα Γέννας: Δικαιούχοι 12.000
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 275.754
  • Αναπηρικά: Δικαιούχοι 171.248
  • Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 900
  • Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι 6.682
  • Ανασφάλιστοι Υπερήλικες σύνταξη του ν. 1296/1982: Δικαιούχοι 19.993
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι 15.115
Επίδομα γέννας

Το επίδομα γέννας καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Έτσι όσοι πληρωθούν στις 29 Οκτωβρίου την πρώτη δόση θα πληρωθούν την δεύτερη δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Το παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2021, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τη υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

Επίδομα ενοικίου

Για το εν λόγω επίδομα στέγασης εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ όπου προβλέπονται αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του. Ειδικότερα για την καταβολή του επιδόματος στέγασης απαιτείται η πιστοποίηση της επαρκούς φοίτησης των ανήλικων μελών του νοικοκυριού για το σχολικό έτος 2021-2022.

Η εγγραφή σε σχολείο του ανήλικου μέλους του νοικοκυριού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ως προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος, απαιτείται για πρώτη φορά για το σχολικό έτος 2021-2022.

Έτσι θα ζητηθεί για πρώτη φορά η προϋπόθεση αυτή μετά την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους 2021-2022.

Ποσά:

  • Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
  • Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
  • Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.


2 σχόλια:

  1. Έχω 5 χρόνια που δηλώνω εκκαθαριστικό. Δουλεύω με ένσημα. Έχω τρία παιδιά. Το μεγάλο κορίτσι πάει Β γυμνασίου. Το μικρό κορίτσι ξεκίνησε νηπιαγωγείο αυτό τον χρόνο. Έχω και το μικρό αγόρι 2 χρόνων έχει γεννηθεί εδώ. Παρακαλώ μπορείτε να μας πείτε εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτά τα επιδόματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ