Quantcast

http://picasion.com/

Μέτρα 500 εκατ. ευρώ κατά των ανατιμήσεων - Τι γίνεται με επίδομα θέρμανσης και ρεύμα

Οι αυξήσεις σε 9 βασικά είδη διατροφής (λίστα)
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Πρόκειται για δέσμη μέτρων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οξείας -έστω και παροδικής- ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, τα μέτρα έχουν ως εξής:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις: Οι αυξήσεις σε 9 βασικά είδη διατροφής (λίστα)

Πριν καλά-καλά κλείσουν τα μικρόφωνα στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τις ανακοινώσεις για το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν ότι οι ανατιμήσεις μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα.

Αναμφίβολα, πέρα και πίσω από τον Γενικό Δείκτη του πληθωρισμού, που «έτρεξε» με 2,2% τον Σεπτέμβριο, τα μάτια στράφηκαν αυτομάτως στις τιμές της ενέργειας και απλώς πιστοποιήθηκε το σοκ. Η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 108,5% σε ετήσια βάση και στο 12,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στα καύσιμα ήταν 18,1%.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται στο πεδίο της ενέργειας, αλλά «χτυπάνε» και στο καλάθι της νοικοκυράς:
  • ψωμί: 2,6%
  • αμνοερίφια: 17,5%
  • ψάρια: 7,9%
  • αυγά: 3,5%
  • ελαιόλαδο: 18,4%
  • σπορέλαια: 14%
  • φρούτα: 1,2%
  • λαχανικά: 21,1%
  • σοκολάτες: 4,4%
Το παρήγορο είναι ότι κρέατα, αλλαντικά, γιαούρτι έχουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ