Αν βαρεθήκατε το κλασσικό ριζότο, ήρθε ο καιρός να το αντικαταστήσερε και να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή, υψηλής διατροφικής αξίας με υπέροχη γεύση. Ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει τραχανότο με μανιτάρια, ότι πρέπει για τις μουντές ημέρες του Φθινοπώρου. Απολαύστε το σαν ορεκτικό, σαν κυρίως ή σε ένα μπολάκι το βράδυ στον καναπέ. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, λιωμένη
Φύλλα από 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
250gr λευκά μανιτάρια, σε φέτες
160gr τραχανάς γλυκός
125ml λευκό κρασί
1lt ζωμός λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
30gr Βούτυρο, παγωμένο και σε κομμάτια
30gr Παρμεζάνα, τριμμένη
100-120gr κατίκι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ιδρώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού και σοτάρουμε ακόμα 1-2'.
Κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τον τραχανά, σοτάρουμε για λίγα λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε ένα περίπου φλιτζάνι ζωμό, σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το ζωμό, για 20' περίπου, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς, χωρίς όμως να λιώσει.
Αλατίζουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά κατίκι σε κάθε πιάτο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού και σοτάρουμε ακόμα 1-2'.
Κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τον τραχανά, σοτάρουμε για λίγα λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε ένα περίπου φλιτζάνι ζωμό, σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το ζωμό, για 20' περίπου, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς, χωρίς όμως να λιώσει.
Αλατίζουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά κατίκι σε κάθε πιάτο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.